menu

Gladiatoren: Volksvermaak in het Colosseum - Fik Meijer (2003)

mijn stem
3,71 (7)
7 stemmen

Nederlands
Historisch

250 pagina's
Eerste druk: Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam (Nederland)

Gladiatorenschows waren gruwelijk en wreed, maar mateloos populair in Rome. Vanaf de derde eeuw voor Christus tot het begin van de vijfde eeuw na Christus hebben miljoenen toeschouwers zich vergaapt aan het spel met de dood in de arena. Vooral na de inwijding van het Colosseum waren de shows van een ongekende omvang. In dit boek beschrijft Fik Meijer de gladiatorengevechten en alles wat daarbij hoorde. Kernpunt van het boek is een verslag van een dagvullend programma, dat bestond uit drie onderdelen: in de ochtenduren vochten allerlei wilde dieren tegen elkaar of werden door gladiatoren bejaagd, tussen de middag vonden tallozen de dood in brute of kunstig opgezette executies, in de namiddag streden gladiatoren tegen elkaar op het scherp van de snede. Speciale aandacht krijgt de vraag wat er na afloop gebeurde met de talrijke lijken en kadavers. Maar er komen meer vragen aan de orde. Wat was de achtergrond van de gladiatoren? Welke vooruitzichten hadden zij? Hoe comfortabel zaten de toeschouwers in het Colosseum? En hoe betrouwbaar is het beeld dat door de film Gladiator wordt opgeroepen?

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
4,0
Een compacte geschiedenis over de opkomst en ondergang van het Gladiatorentijdperk.
Fik Meijer is zeer deskundig over deze tijd en materie, het is het tweede boek dat ik van hem heb gelezen.
Eerder een boek over hoe alle befaamde keizers tot hun einde kwamen, dit boek is puur gespitst op Gladiatoren en wat daarbij hoorde.

Iedereen heeft wel een globaal beeld bij Gladiatoren in het Coliseum. Zij werden hier ook echt voor opgeleid, dit werd als een eer gezien.
Ook beschreven hoe diverse keizers tegenover de "Spelen" stonden, maar vooral dat dit volksvermaak nummer een was. De wreedheden, hoe dieren werden gebruikt voor jacht, executiemiddel, of gevechten.
Ook heel interessant hoe dit logistiek werd geregeld. Uit Afrika werden leeuwen, olifanten en luipaarden gehaald. Hoe dit werd geregeld met voederen, angst en ophitsing.

Het volk leefde hier massaal naartoe. Hiervoor werd een programma opgesteld als een soort pamflet.
Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat executies, gevechten, theater, nog meer gevechten en executies. Men kreeg er geen genoeg van, hoe wreder en buitensporiger, des te enthousiaster men werd.

Ook geeft de auteur zijn mening over de films die het meest tot de verbeelding spreken, Spartacus en met name Gladiator van Ridley Scott. Wat wel en niet overeen komt. Erg interessant!

Gast
geplaatst: vandaag om 07:50 uur

geplaatst: vandaag om 07:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.