menu

Leeg en Kaal - Boudewijn Büch (1995)

Alternatieve titel: Eilanden, Vijfde Deel

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Reis

230 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Begin jaren '80 maakte Boudewijn Büch een reis rond de wereld op zoek naar de sporen van de Britse war poet Rupert Brooke (1887-1915). Deze tocht voerde hem van Engeland naar Nieuw-Zeeland, Tahiti en Griekenland. Na de maanden durende reis nam hij nog geen genoegen met zijn eigen tweeslachtige waardering voor deze tweederangsdichter en reisde hij verder: naar West-Samoa, Hawaï en nóg verder. Eind 1994 besloot hij het laatste stukje van de intrigerende Rupert Brookepuzzel op zijn plaats te leggen en bracht hij een bezoek aan Rugby in Engeland. Hij besluit daar, oog in oog met een Rupert Brookestandbeeld, een einde te maken aan zijn onzinnige reiswoede: op zoek naar een dichter van op zijn best een tiental mooie regels...

zoeken in:
4,0
De eerste hoofdstukken van dit boek was voor mij doorbijten. Te lezen over de Dominicaanse Republiek en brieven van Columbus konden mij maar matig boeien. Na dit tot mij te hebben genomen, stijgt het niveau behoorlijk. Dat je een heel hoofdstuk over een steenklomp als Navassa bij Haiti kunt schrijven is al een prestatie op zich. Daarna de atol Funafuti, waar wetenschappers diepe gaten in boorden om het ongelijk van één van Darwin’s boeken te bewijzen. Gevolgd door Niue island, daar is ook een apart boekje van verschenen, getiteld ‘het eiland der wilden’. Het mooiste deel van ‘Leeg en Kaal‘ bewaarde Buch voor het laatst. Als een maniak de Engelse dichter Rupert Brooke (1887-1915) najagen tot in de verste uithoeken van onze planeet. Andere passies van Buch zoals Goethe en de Rolling Stones kunnen me gestolen worden, maar boeken over eilanden en indertijd ook zijn reisreportages op tv, dan was Buch op zijn allerbest.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:43 uur

geplaatst: vandaag om 09:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.