menu

Naar de Overkant van de Nacht - Jan van Mersbergen (2011)

mijn stem
3,39 (22)
22 stemmen

Nederlands
Psychologisch

176 pagina's
Eerste druk: Cossee, Amsterdam (Nederland)

Gedurende een lange met alcohol doordrenkte carnavalsnacht is niemand wie hij is, iedereen is verkleed en speelt een rol. Ralf was vroeger een schipperskind en zet nu als veerman de carnavalsgasten over naar de overkant van de nacht. Maar, zegt een als pater verklede man tegen Ralf, tijdens ''vastelaovend'' ben je niet verkleed als iemand anders, tijdens ''vastelaovend'' ben je eindelijk jezelf. In de drukke straten van Venlo en in de volle cafés en bars houdt Ralf minutieus zijn score bij van biertjes, jenever en andere opwekkende middelen. Met zijn schippersbenen houdt hij het net zo lang vol als de meest doorgewinterde carnavalsvierders. Hij ontdekt dat het feest niet alleen gaat over drank en seks in een donker portiek. Af en toe denkt hij aan thuis, aan zijn vriendin Sara en haar kinderen. Sara, die als schoolmeisje al verliefd op hem was. En die hij zevenentwintig jaar later weer tegenkwam in de supermarkt, inmiddels alleenstaande moeder met vier kinderen. Vanaf dat moment besluit hij haar bij te staan en samen met haar de kinderen te verzorgen.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
Enthousiast besproken in de boekenrubriek op radio 1 een tijdje geleden, en krijgt ook een lovende recensie plus interview in het NRC:

Vorige week werd Jan van Mersbergen gelauwerd voor zijn carnavalsroman over een man die niet weet waarom hij bij zijn vrouw blijft. ‘Carnaval is een metafoor voor het leven.’
[...] Vorige week won hij er de 15.000 euro bedragende BNG Nieuwe Literatuurprijs mee. Het boek staat op de longlist van zowel de Libris Literatuurprijs als de Gouden Uil.
De carnavalsroman gaat over de ontsnapping van de 38-jarige hoofdpersoon Ralf aan zijn bestaan in een rijtjeshuis met vier ongelukkige kinderen en een oververmoeide vrouw die niet meer met hem naar bed wil. Na vijf jaar niet van huis te zijn geweest, stort hij zich in Venlo in het feest.

Bron

avatar van vladlev
3,0
Heel bijzondere verhaalstructuur: het relaas van de dronken nacht wordt door het hoofdpersonage vertelt waarbij hij steeds associaties met zijn verleden en huidige leven maakt. Op zich wel leuk en vernieuwend maar vond het soms toch een beetje geforceerd en het verhaal op zich is nu ook niet uitzonderlijk.

avatar van Pythia
5,0
Dit is zo’n boek waar je in kunt springen en je mee kunt laten voeren door de stroom en aan het eind ben je een ervaring rijker.

Ik weet niet of ik nu meer begrijp van carnaval. Van de hoeveelheid drank die voorbij komt zou ik binnen een half uur op de ehbo belanden en de sores van hoofdpersoon Ralf, met wie je op stap bent, zijn best extreem. Aan het eind van het relaas voelde ik me wel of ik een nacht gefeest had.

Het is geen doorsnee boek. Het is een nacht carnaval ( of iets waarvan ik denk dat het carnaval is.)

avatar van liv2
3,0
Nu ben ik toch benieuwd geworden naar je score!

avatar van Pythia
5,0
liv2 schreef:
Nu ben ik toch benieuwd geworden naar je score!

Goeie vraag. Ik vind het moeilijk. Het is anders.
Het verhaal stroomt als een rivier en dat vind ik knap. De rivier heeft ook een functie in het verhaal.
Voorlopig 4*.

avatar van centurion81
4,0
Wat een lekker boek zeg! Het is wel een boek dat je niet een paar dagen weg moet leggen. Van Mersbergen maakt het levensverhaal van de hoofdpersoon erg boeiend door de manier van vertellen. Wat hij ook erg knap neerzet zijn de observaties die de hoofdpersoon doet van het carnaval. De gedachten en observaties waren aardig realistisch wat mij betreft, voor een persoon in benevelde toestand.

Ik sluit me helemaal bij Pythia aan: het verhaal stroomt als een rivier die tevens een functie heeft. Ook van mij 4*

avatar van eRCee
3,5
Ben net als mijn mede-kwartaalboeklezers vrij enthousiast over dit boek, waarin één lange carnavalsnacht wordt beschreven terwijl de ik-figuur tussen de biertjes door reflecteert op zijn leven en zijn relatie. De stijl die Van Meersbergen hanteert is sterk; de afgemeten zinnen zorgen voor een hoog tempo en je raakt al vrij snel opgenomen in de flow van het feest. Dankzij enkele rake motieven (vogels, scheepvaart) en geregeld een fraai beeld is het stilistisch zelfs behoorlijk genieten.
- Zijn woorden gaan als platte stenen over het water. Ze blijven tetsen, in een gebogen lijn, en dan zijn ze toch splijtend, en als ze zinken zegt hij; Jij wilde zo nodig een veerman zijn. -
Bont uitgedoste personages passeren in hetzelfde tempo de revue als waarin de Flugels naarbinnnen worden gegoten. Het verband dat Van Mersbergen geregeld probeert aan te brengen tussen het carnaval en de meimeringen van hoofdpersoon Ralf, is wellicht soms iets te geforceerd, net als de symbolische scene waarin Ralf wens-transformert tot tegenpool John, maar de balans tussen de twee aspecten is wel uitstekend, en maakt van Naar de overkant van de nacht veel meer een beklijvend melancholisch boek dan een feestroman. Wat mij betreft zou dit geen gekke winnaar zijn van de Libris literatuurprijs.

avatar van liv2
3,0
Voor mij te veel van het goede.... De eindeloze herhaling van de feestelijkheden, de opduikende personages en de mijmeringen werden na een tijdje vervelend. Niet mijn ding, maar wel mooi geschreven Dat zeker.

avatar van Pythia
5,0
Na een jaar is dit boek me vooral bijgebleven om een andere reden dan het carnaval.
De rode draad door het verhaal is de beslissing die Ralf moet nemen over zijn toekomst. Kiest hij definitief voor een leven met Sara en haar kinderen? Raak en knap.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:00 uur

geplaatst: vandaag om 01:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.