menu

Links! Een Rode Burleske - Boudewijn Büch (1987)

mijn stem
3,71 (7)
7 stemmen

Nederlands
Politiek / Sociaal

186 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

'Links!' is een Hollands drama dat speelt in het zogenaamde `alternatieve studentenmilieu' aan het einde van de jaren zestig en de eerste jaren van het daaropvolgende decennium. De hoofdpersoon van dit boek wordt gegrepen door het maoïsme en gaat met vier volwassenen en twee kinderen in een commune wonen. Al gauw beginnen voor hem de problemen: hij is niet strak genoeg in de leer, spuit morfine en leest reactionaire boeken. Na een paar jaar wordt hij uit de leefgemeenschap gestoten en zal zijn leven een reactionaire vorm aannemen. 'Links!' is een tragisch, tragikomisch maar vooral ook vrolijk boek. Vijf volwassenen die in de polder Mao's leer proberen uit te dragen, de twee kinderen die er niets van begrijpen en het centrale vraagstuk: hoe pas je homoseksualiteit in Mao's leer en de culturele revolutie in?

zoeken in:
3,5
Vlotgeschreven roman, waarin op komische wijze tussen de regels door afgerekend wordt met een bepaald type 'linkse mens' en een aantal universele menselijke zwakheden en neigingen worden blootgelegd. Oftewel: hoe utopieën in de praktijk altijd dystopisch blijken te zijn. De thema's in relatie tot het dystopische karakter van utopisch links-christelijk gedachtegoed zijn al oud (anti-democratie, hypocrisie, dogmatisme, egoïsme vermomd als altruïsme) en al door vele schrijvers voor Büch uitgewerkt. Niettemin zijn de thema's in de gekozen setting fijn uitgewerkt en verdienden de thema's altijd weer opnieuw de aandacht, omdat ze leren sceptisch te zijn ten opzichte van alle politieke bewegingen. Büch had op psychologisch niveau nog wat dieper mogen graven en de werdegang van de hoofdpersoon nog wat meer mogen uitwerken (met name de omslag in zijn politieke denken en de hoegenaamde 'reactionaire' levenshouding na de verstoting uit de leefgemeenschap). Verder worden de kinderen die in de roman voorkomen in hun taalgebruik te volwassen weergegeven.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:58 uur

geplaatst: vandaag om 23:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.