menu

Die Hundert Tage - Joseph Roth (1936)

Alternatieve titel: De Honderd Dagen

mijn stem
3,88 (4)
4 stemmen

Duits
Historisch

297 pagina's
Eerste druk: Allert de Lange, Amsterdam (Nederland)

Keizer Napoleon keert triomfantelijk terug naar Parijs na maanden in ballingschap. Hij wordt door een juichende menigte onthaald. Een van de aanbidders, de wasvrouw Angelina Pietri, zoekt hem ’s nachts buiten het paleis op. Zij koestert de herinnering aan een andere nachtelijke ontmoeting, twaalf jaar eerder. De kleine vaderloze trommelaar Antoine Pascal vereert zijn keizer evenzeer. Al sinds zijn zevende trekt hij op met het keizerlijke leger; hij zal Napoleon trouw volgen tot op het slachtveld van Waterloo. Tegen de achtergrond van de laatste honderd dagen van Napoleon Bonaparte vertelt Joseph Roth het verhaal van een volk van kleine lieden, dat ten onder gaat aan de verering van de dictator.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
De Honderd Dagen speelt in 1815 als Napoleon opnieuw de macht grijpt in Frankrijk en ten strijde trekt om zijn rijk te herstellen. Het boek is opgedeeld in vier delen waarin Napoleon de hoofdpersoon is in twee delen en wasvrouw Angelina Pietri centraal staat in de andere twee delen. Pietri heeft haar leven gegeven aan de keizer. Ze dient niet alleen in zijn paleis, maar laat de keizer ook haar geluk bepalen. Pietri staat hiermee symbool voor de miljoenen Fransen, wiens lot direct verbonden is aan de bevliegingen van de kiezer. Hoeveel Franse mannen en jongens vonden hun einde op het slagveld en hoeveel achterblijvers waren afhankelijk van Napoleon's succes? Ondertussen blijkt Napoleon de werkelijkheid vaak uit het oog te verliezen en last te hebben van stemmingswisselingen. Roth slaagt er niet helemaal in om echt onder Napoleon's huid te kruipen en je echt mee te laten leven met zijn gedachten en gevoelens. Daarom zijn de delen van Pietri wat mij betreft de sterkere stukken van het boek.

avatar van eRCee
-JB- schreef:
[...] miljoenen Fransen, wiens lot direct verbonden is aan de bevliegingen van de kiezer.

Leuke verschrijving en heden ten dage nog steeds waar.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:32 uur

geplaatst: vandaag om 12:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.