menu

Salka Valka - Halldór Kiljan Laxness (1932)

Alternatieve titel: Salka Valka: Roman van een Menschenleven

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

IJslands
Sociaal / Psychologisch

453 pagina's
Eerste druk: Helgafell, Reykjavik (IJsland)

Sigurlina droomt van een beter leven in Reykjavik, maar strandt op weg daarnaartoe met haar dochtertje Salka in een klein, arm vissersdorp. De bewoners zijn niet blij met hun komst en maken hun op alle mogelijke manieren het leven zuur; Salka lijkt gedoemd tot een leven vol vernederingen en armoede. Maar Salka weigert zich te schikken in haar lot en vecht voor een beter bestaan. Ze leert lezen en schrijven en ontwikkelt zich tot een onafhankelijke vrouw, die respect en liefde weet te verdienen.

zoeken in:
4,0
Prachtig boek. Vooral het eerste boek leest als een sprookje. Prachtige beschrijvingen van zowel de natuur als de mensen daar. Het tweede deel vond ik iets minder, teveel politiek, terwijl ik me daar normaal niet zo heel erg aan stoor. Laxness had trouwens zelf sympathiën voor het communisme en dat zie je zeker terug in dit boek. Ik heb me echter laten vertellen dat het communisme in IJsland helemaal niet zo speelde zoals dit boek doet geloven. Toch is dat communisme wel de rode draad van dit boek, het leven van een individu versus het leven als een volk. Het einde vind ik verdrietig, maar prachtig, en verdrietig en prachtig gaan natuurlijk vaak samen. Dat einde maakt echt heel veel goed en is het boek nu een goed geheel dat indruk maakt.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:26 uur

geplaatst: vandaag om 08:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.