menu

Das Labyrinth der Träumenden Bücher - Walter Moers (2011)

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Duits
Jeugdboek
Fantasy / Avontuur

432 pagina's
Eerste druk: Albert Knaus Verlag, München (Duitsland)

Meer dan tweehonderd jaar is het geleden sinds Buchhaim, de Stad van de Dromende Boeken, door een grote brand vernield werd. De ooggetuige van deze katastrofe, Hildegunst von Mythenmetz, is inmiddels uitgegroeid tot de grootste schrijver van Zamonië en rust op zijn lauweren in zijn Lintwormburcht. Hij wentelt zich er in zijn succes, tot een brief hem uit zijn dromen doet ontwaken en zijn bestaan opnieuw zin weet te geven. Gelokt door deze mysterieuze brief keert Hildegunst von Mythenmetz terug naar Buchhaim. De prachtig heropgebouwde stad is opnieuw uitgegroeid tot kloppende Hoofdstad van de Literatuur en Mekka van de Boekhandels, en wordt door boekenliefhebbers overstroomt. Mythenmetz raakt, zodra hij de stad betreden heeft, meegesleurd in allerlei avonturen. Hij ontmoet oude vrienden, zoals de schrecks Inazea Anazazi en de eydeet Hachmed Ben Kibitzer, maar ook nieuwe bewoners, fenomenen en wonderen, zoals de mysterieuze librinauten, de obscure puppetisten en de nieuwe attractie van Buchhaim, het 'Onzichtbare Theater'. Daarbij raakt Mythenmetz steeds meer aangetrokken tot het 'Labyrint van de Dromende Boeken', dat het lot van Buchhaim nog steeds lijkt te bepalen.

zoeken in:
avatar van Freud
2,5
Vers van de pers! De plottekst bulkt nog van de onvertaalde termen, maar ik moet toegeven dat ik niet meer weet hoe ze in het Nederlands vertaald werden - sommige zijn natuurlijk nog niet vertaald.

Uit reacties valt af te leiden dat dit boek slechts het eerste deel betreft van een tweeluik, dat zal worden vervolgd in 'Das Schloss der Träumenden Bücher' - volgens een aantal lezers heeft dit tot gevolg dat dit boek slechts een teleurstellende inleiding betreft op vanalles dat pas in dat volgende boek zal gebeuren - maar dat het allemaal wel heel veelbelovend is. Moers heeft in interviews te kennen gegeven dat hij het schrijfwerk wat onderschat had, dus misschien is dit gewoon een uitgeverstruukje en is het beter te wachten tot het tweeluik gewoon als één boek uitkomt - maar tot het zover is zul je het dus hiermee moeten doen!

Overigens: boeken hebben tegenwoordig blijkbaar ook trailers

avatar van Freud
2,5
Een vreemd boek van Walter Moers, dat me voor het eerst vooral kritisch stemt, in plaats van laaiend enthousiast te worden.

Op het einde van De Stad van de Dromende Boeken heeft Moers zijn lezers gevraagd welk ander boek van Mythenmetz ze hem het liefst zagen 'vertalen': zijn terugkeer naar Buchhaim, of een met andere avonturen - het antwoord bleek natuurlijk het eerste. Had Moers eigenlijk geen zin meer, heeft het daarom zo lang geduurd om dit te schrijven en is het daarom zo'n halfslachtig boek geworden? Of doet hij dat opzettelijk, wil hij zijn lezers vooral pesten (zoals hij ook al in Ensel und Krete deed) en komt alles met het derde deel toch nog goed?

Ik heb als voorbereiding op dit boek eerst het eerste deel herlezen, met enorm veel plezier. Dat er een tweede en derde boek zouden komen leek me niet nodig, maar als ze dezelfde leuke avonturen vermengd met literatuurgrapjes en boekenadoratie konden brengen, waarom ook niet? Het probleem met dit boek is, dat het dat níet doet.

Het verhaal begint met Mythenmetz, op het hoogtepunt van zijn roem en tegelijkertijd dieper gevallen dan ooit, die volgevreten in zijn werkkamer zit, geen degelijke letter meer op papier krijgt en tegelijkertijd zwelgt in zijn populariteit en niet aflatende stroom fanbrieven. Een heerlijk stuk dat eindigt net als het eerste boek: hij krijgt een brief die hem naar Buchhaim lokt. Hier vond ik het vooral amusant: het hele eerste stuk staat bol van de bijna letterlijke herhalingen met het eerste boek - een leuke stijlfiguur.

Eens in Buchhaim aangekomen, begint alles weer van voor af aan: Mythenmetz is er 200 jaar niet meer geweest en de stad is helemaal heropgebouwd, dus moet hij alles opnieuw leren kennen. De start van een ellenlange kennismaking-met-de-stad... waarna het boek uit is. Er gebeurt helemaal niets! Slechts heel af en toe bevat het boek een soort actie (een gesprek, een ontmoeting) en telkens is dit een hoogtepunt (de ontmoeting met zijn collega-lintworm in het rookcafé, de ontmoeting met en dood van Kibitzer, het gesprek met de librinaut in het theater, de ontmoeting met Corodiak). Al de rest is vooral beschrijving, en veel blabla. Met als absolute dieptepunt 70 blz lang een beschrijving van de theateropvoering van Mythenmetz eigen leven - oftewel een hér-vertelling van het hele vorige boek.

Er zit wel wat interessante stof in dit boek, er is humor, er zijn een paar nieuwe en interessante personages, en er is het nieuwe gegeven van Puppetismus (oftewel theater - een soort vervolg op de romans die in het vorige boek centraal stonden) dat zeker erg fascinerend is. Maar dat had gerust verteld kunnen worden in 100 blz - of desnoods 200. Maar 432 blz is gewoon te veel.

In zijn nawoord verontschuldigt Moers zich dat het boek niet af is en legt hij de schuld bij Mythenmetz zelf, die altijd veel te langdradig is en hem verplicht heeft heelder stukken te schrappen wat hem veel langer gekost heeft dan geschat. Hij eindig dit nawoord met: "Het echte verhaal moet inderdaad nog beginnen. Alles tot nu toe was enkel ouverture."

Een auteur die zijn eigen mislukking beseft en edelmoedig toegeeft? Of toch vooral een grote grap: laat ik eens een boek schrijven dat enkel een lange inleiding is om mijn lezers eens een beetje te treiteren? Gezien het karakter van Mythenmetz past dat natuurlijk perfect, en kan het ook een poging zijn om de lezer duidelijk te maken wat een saaie schrijver de hoofdpersoon van deze boeken eigenlijk is. Gezien de torenhoge stapels die overal in Duitsland van dit boek in de winkels liggen, gretig verkocht in de eindejaarsperiode, zal deze grap auteur en uitgeverij financieel wel ten goede komen - maar of het veel mensen zal amuseren?

Moers kan veel beter, heeft dat al meer dan genoeg bewezen (ik heb niet voor niets alles gelezen wat hij ooit geschreven heeft), en ik heb er alle vertrouwen in dat het volgende boek wel het typische razendsnelle van-de-hak-op-de-tak springende avonturenverhaal zal zijn dat iedereen verwacht. Of hij dit boek als grap tussendoor snel bijeengepend heeft of hij echt met een literaire crisis te kampen heeft zullen we dan ook pas dan weten. Maar tot het zover is, hou ik mijn stem toch vooral aan de lage kant, en zeg teleurgesteld: een vervelend boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:12 uur

geplaatst: vandaag om 16:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.