menu

La Paix Soit avec Vous - Vassili Grossman (2007)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Frans
Autobiografisch

175 pagina's
Eerste druk: L'Age d'Homme, Lausanne (Zwitserland)

In 1961, vier jaar voor zijn dood, brengt Grossman anderhalve maand door in Armenië, met de opdracht een uit het Armeens vertaalde roman te redigeren. Aan het eind van zijn verblijf in Armenië verwerkt hij zijn eigen Armeense indrukken tot een soort van bilans van zijn eigen bewogen leven. Vanuit een diepe en warme menselijkheid beschrijft hij het Armeense volk, het land, de onderdrukking (parallel met de joodse onderdrukking in de Sovjet Unie), het geloof, de poëzie, de kunst.

zoeken in:
3,0
Meer dan de tragedie van Armenië is dit boek eigenlijk de tragedie van Grossman zelf, die als gecensureerde jood in de Sovjet Unie waarschijnlijk troost vond in de Armeense cultuur. Metafoor voor de tragedie van Grossman lijkt me de beschrijving van zijn slapeloze nacht, of die van zijn darmproblemen n de bus op weg naar een huwelijksfeest in de bergen... Meesterlijk... Het laatste hoofdstuk, met de beschrijving van het huwelijksfeest, vond ik trouwens geweldig.
Ook de geschiedenis van de uitgave van het werk, uitvoerig beschreven in de inleiding van Shimon Markish, vind ik erg interessant.
Maar in het geheel miste ik wel wat lijn en spanning, en als documentaire bij Armenië is het boek wat mager...

Gast
geplaatst: vandaag om 07:34 uur

geplaatst: vandaag om 07:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.