menu

The Rest Is Noise: Listening to the Twentieth Century - Alex Ross (2007)

Alternatieve titel: De Rest Is Lawaai: Luisteren naar de Twintigste Eeuw

mijn stem
3,90 (5)
5 stemmen

Engels
Historisch / Kunst en Cultuur

624 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus and Giroux, New York (Verenigde Staten)

"The Rest is Noise" is een reis door het labyrint van de moderne muziek van de 20ste eeuw. Een wereld die obscuur is gebleven voor de meeste mensen. In een eeuw waarin schilderijen van Picasso voor miljoenen worden verkocht. Boeken van T.S. Eliot, James Joyce, Gabriel García Márquez en andere contemporaine schrijvers liggen in een gemiddelde hedendaagse 'serieuze' boeken kast. Ter gelijk weet twintigste eeuw klassieke muziek maar mondjes matig zijn weg te vinden bij het publiek. Ondanks de matige publieke bekendheid is de invloed van de contemporaine klassieke muziek enorm. Atonaliteit vond zijn weg in de jazz, minimalisme had een grote invloed op rock en pop muziek, enzovoorts....

zoeken in:
4,5
Een prachtige relaas over de opkomst van de verschillende muzikale stromingen van de 20ste eeuw. Maar ook voor mij sombere conclusie dat de commercie steeds meer zijn grip krijgt op de intellectuele en vrije expressies van de musici. Musici gaan zich steeds meer afvragen: "Wat wil de luisteraar horen?", in plaats van "welke muziek wil ik maken".
Ross schets aan de hand van culturele en maatschappelijke ontwikkelingen, de muzikale veranderingen die plaats vonden voor de 'moderne componisten. De onderlingen rivaliteit. Maar ook de publieke verbazing en afgunst van nieuwe muzikale innovaties. Een erg interessante geschiedenis van de 20ste eeuw, volledige door de 'oren' van de moderne componisten.

Een dikke aanrader!

Gast
geplaatst: vandaag om 13:41 uur

geplaatst: vandaag om 13:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.