menu

Just Kids - Patti Smith (2010)

Alternatieve titel: Just Kids: Geschiedenis van een Vriendschap

mijn stem
3,83 (32)
32 stemmen

Engels
Autobiografisch

304 pagina's
Eerste druk: Harper Collins/Ecco, New York (Verenigde Staten)

Geïnspireerd door de Franse poète maudit Arthur Rimbaud begint Patti Smith reeds op jonge leeftijd met het schrijven en voordragen van gedichten. Haar grootste toewijding geldt nochtans haar eerste levenspartner, de als fotograaf beroemd geworden Robert Mapplethorpe. Tijdens zijn ziekbed in 1989 (Mapplethorpe overlijdt aan de gevolgen van AIDS), belooft ze een boek over hem te zullen schrijven. Dat boek is er nu. De dagboeken die ze tijdens haar relatie met Mapplethorpe bijhield vormen de basis voor Just Kids. Het werk laat zich op verschillende manieren lezen en interpreteren. Voor een deel is het een autobiografie over Smith en Mapplethorpe. Anderzijds biedt het inkijk in de bohémienperiferie waar het Chelsea Hotel in het New York van eind jaren zestig zijn faam aan dankt. De dood komt vaker op bezoek dan haar lief is. Onbewust groeit Just Kids uit tot eerbetoon aan andere dierbaren die haar ontvallen, onder wie haar latere echtgenoot Fred ‘Sonic’ Smith, dichter Jim Carroll en flamboyante types als folkarchivaris Harry Smith (geen familie). Daarnaast is het boek een Bildungsroman over de relatie en overlevingsdrang van twee jonge mensen die vastbesloten zijn het te gaan maken in de kunst.

zoeken in:
avatar van liv2
5,0
Vertaling verschijnt in het voorjaar!!! Hier kijk ik echt naar uit....

avatar van liv2
5,0
Dat Patti Smith geweldige songteksten/nummers kan schrijven dat wist ik al lang maar dit boek heeft me echt geraakt. Enerzijds is het boeiend om uit eerste hand over de muziek-scene in New York (met geweldige groepen) te lezen, maar wat me het meest geraakt heeft was de intensiteit en de vastberadenheid van twee jonge mensen die in hun kunst geloofden er daar volledig voor gingen. Ook overduidelijk dat hier geen ghost writer aan te pas komt, geschreven in een prachtige taal door mevr. Smith zelf. Beste boek van 2012 voor mij met stip!

avatar van slowgaze
4,5
Speciaal voor Liv nog even mijn toelichting: dit boek komt keihard.


avatar van Johan de Witt
4,5
Subliem boek inderdaad.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:00 uur

geplaatst: vandaag om 12:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.