De kleine broer van Brave New World en 1984 inderdaad.
Net als in die boeken wordt hier namelijk een dystopische wereld geschetst waarin bepaalde "hogere waarden" worden opgeofferd voor het "algemeen belang". In dit geval gaat het daarbij vooral om de onderdrukking van van vrijheid van meningsuiting en de intellectuele en emotionele complicaties die daarmee samenhangen, gesymboliseerd door boeken. De meerderheid van de bevolking zou namelijk slechts ongelukkig worden van intellectuele complicaties (keuzes maken, tegenstrijdige meningen) en de negatieve emoties die samenhangen met de donkere aspecten van het menselijke bestaan. Hen in plaats daarvan bezighouden met plat vermaak en escapisme zou hun welzijn beter dienen.
Dat is in principe een interessant onderwerp: een conflict van belangen tussen "hogere waarden", zoals onafhankelijk denken, en "lagere waarden", zoals genot. Maar in het boek is er van zo'n conflict eigenlijk niet echt sprake: de onderdrukking van hogere waarden wordt namelijk vrij ondubbelzinnig als slecht beschreven. Mensen worden er helemaal niet gelukkig van: sommigen plegen zelfmoord, de jeugd vermoordt onschuldige mensen voor de lol, sociaal contact is oppervlakkig en onbevredigend, de overheid is autoritair, repressief en oorlogszuchtig, etc. De wereld van Fahrenheit 451 is geen wereld waarin de meerderheid geluk wint ten koste van de intellectuelen, maar een wereld waarin vrijwel iedereen verliest.
Desalniettemin roept het boek wel interessante vragen op. Is er in onze hedendaagse cultuur ook sprake van intellectuele vervlakking? Mensen lezen steeds minder en kunnen zich minder lang concentreren; de oplages van kwaliteitskranten gaan er sterk op achteruit, en die kranten worden toegankelijker; discussies worden gereduceerd tot tweets of confrontaties tussen slogans; mensen kunnen zich op internet opsluiten in hun eigen ideologische universum; etc. En is er sprake van emotionele vervlakking? Worden mensen gemiddeld egocentrischer, narcistischer, oppervlakkiger? Ik beweer niet de antwoorden op deze vragen te hebben (ik denk persoonlijk dat nieuwe media zowel voor- als nadelen hebben en twijfel over de balans tussen die twee), maar het zijn in ieder geval belangrijke vragen die het boek in mij opriep.
Is het een goed boek? Net als in Brave New World en 1984 zijn de personages erg oppervlakkig, maar daar heb ik persoonlijk niet zo'n problemen mee. Ze staan in dienst van het plot, in dienst van de ideeën die het boek wil overbrengen, en zolang die me boeien kan ik daar wel mee leven. Die ideeën - of vragen - zijn niet altijd even genuanceerd of even interessant geframed, maar ik vond ze meestal nochtans behoorlijk fascinerend. Het boek is bovendien kort en het plotverloop vlot, waardoor je weinig tijd hebt om je te vervelen. De schrijfstijl is niet bijzonder, maar ik heb me er ook nergens aan gestoord.
Een meesterwerk is Fahrenheit 451 mijns inziens niet, maar het is wel een aangename dystopische roman die enkele interessante vragen oproept en aangenaam wegleest. 3.5* is het dus zeker waard.