menu

Andvake - Jon Fosse (2007)

Alternatieve titel: Slapeloos

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Noors (Nynorsk)
Sociaal

79 pagina's
Eerste druk: Samlaget, Oslo (Noorwegen)

Twee jonge mensen, Asle en zijn geliefde Alida, dwalen door een Noors kustplaatsje. Het is laat in de herfst, het is koud, en Alida is hoogzwanger. Nergens krijgen ze onderdak en hun vertwijfeling wordt steeds groter. Ze denken terug aan betere tijden, toen ze elkaar leerden kennen en bij de eerste aanblik wisten...

zoeken in:
avatar van JJ_D
3,0
Wist me niet zo te beklijven als Fosse's theater. Repetitieve vorm in boekvorm lijkt me moeilijker, om er zelf betekenis aan te geven... Ik laat Fosse dus over aan de grote theatervisionairs.

...stilte...
Mooi verhaal in de bekende minimalistische stijl van Fosse. Wonderlijk dat een schrijver zoveel boeken kan vullen met bijna niets en dat je er toch geen genoeg van krijgt. Ik heb de indruk dat het gehele oeuvre van Fosse een samenhangend en elkaar aanvullend geheel is.
Achteraf ben ik er achter gekomen dat dit het eerste deel van Trilogie is. En ik vrees het ergste voor de vertaling van de twee overige delen. Slapeloos is door Wereldbibliotheek uitgegeven in 2010 en is nu in de ramsj verkrijgbaar. Erg jammer, maar ik begrijp wel dat hier weinig belangstelling voor is.

Uitgeverij Oevers heeft de uitgave van het werk van Fosse overgenomen met Melancholie I en De andere naam (deel I en II van Septologie). Zij hopen misschien dat Fosse de Nobelprijs gaat krijgen en dat de verkoop daardoor omhoog zal schieten, maar wie weet bestaan er nog idealisten die iets voor de kunst over hebben en de overige delen voor de liefhebbers van dit soort literatuur zal uitgeven.
Het is nu dus wachten op de vervolgdelen van drie boeken van Jon Fosse. Melancholie II verschijnt in april van dit jaar, dat is in ieder geval al iets om me op te verheugen...

avatar van Robsessie
3,5
Interessante kennismaking met het werk van Jon Fosse. Het verhaal zelf heeft weinig om het lijf, de plot hierboven zegt vrijwel alles. Dit boek moet het vooral van de vorm hebben, de stijl. Het minimalistische daarvan dwingt je om soms heel langzaam en nauwkeurig te lezen, soms iets opnieuw te lezen, en soms zit je in een stroomversnelling (en dan... en dan... en...).

Gedachten en gebeurtenissen lijken soms in elkaar over te vloeien evenals droom en werkelijkheid (vergelijkbaar met de stroom aan gedachtes en observaties van Cliënt E. Busken, met het grote verschil dat Brouwers groots, bombastisch en creatief is qua taal en Fosse bijzonder weinig opsmuk kent). Vaste punten daarbinnen zijn een aantal herhalingen zoals de spullen die zij bij zich dragen en naar ik meen was het die avond koud en donker en regenachtig. Ja, het was koud en donker en regenachtig.

Hoewel ik soms volledig opging in het boek vroeg ik mij af en toe ook af wat er nou allemaal al gebeurd was. Niet veel. En ik hoopte stiekem toch op meer. ...stilte..., hoe verhoudt dit boek zich tot het andere werk van Fosse, weet jij dat? Is het heel vergelijkbaar of is alles zo minimalistisch, en dus ook personages en plot?

...stilte...
Zoals ik hierboven aangaf is dit onderdeel van een trilogie Robsessie, dus helaas onvolledig en daarom voelt het ook wat onaf aan. Toch is dit wel vergelijkbaar met het andere werk van Fosse. Het is een schrijver die zijn universum steeds verder uitbouwt. Voor mij komt het tot een hoogtepunt in zijn Septologie. En ik ben benieuwd wat hij daarna nog schrijft, omdat hij daar alles gezegd lijkt te hebben... ook al is dat bijna niets.
Je moet er niet meer van verwachten (en al helemaal geen plot), maar probeer je open te stellen en al je aandacht geven aan wat er staat en wat Fosse daarmee wil uitdrukken...

Gast
geplaatst: vandaag om 04:52 uur

geplaatst: vandaag om 04:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.