menu

The Exorcist - William Peter Blatty (1971)

Alternatieve titels: De Exorcist | De Bezetene | De Duiveluitdrijver

mijn stem
4,27 (33)
33 stemmen

Engels
Griezel

340 pagina's
Eerste druk: Harper & Row, New York (Verenigde Staten)

Het boek The Exorcist is gebaseerd op een duivelsuitdrijving in 1949 waar schrijver Blatty over hoorde. Het vertelt het verhaal van het meisje Regan MacNeil, die zich steeds vreemder begint te gedragen. Diverse medische onderzoeken brengen echter niks aan het licht. Haar moeder, een actrice, schakelt ten einde raad een priester in, die constateert dat het meisje bezeten is door een demon. Een strijd om de ziel van Regan begint.

zoeken in:
avatar van zanacht
4,5
Wat een jeugdsentiment! Klappertandend in mijn bed en hopen dat ik niet uit mijn bed zou stijgen en een vreemde stem krijgen.

avatar van Marcel
5,0
De verfilming is een van m'n favoriete films. Maar het boek is natuurlijk nog beter, want daar staat gewoon veel meer in.

Jammer dat nog zo weinig mensen dit boek hebben gelezen of er op gestemd hebben, want dit boek zou vast en zeker niet misstaan in de Top 250.

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Ik heb dit boek ondermeer 's nachts met een zaklamp liggen lezen. Ik kon het niet wegleggen.

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Ik kan hier ook niet minder dan 5* voor geven.

Als groot fan van de film moet ik zeggen dat deze behoorlijk trouw is aan het boek. Echter is het boek uitgebreider. Gaat dieper in op situaties die in de film slechts amper of niet naar voren komen.


In het boek wordt Regan geschetst als een mager meisje met rood haar, toch zag ik tijdens het lezen de jonge Linda Blair voor me, met haar volle toet.

Vooral de meerdere gesprekken tussen Karras en de demon vond ik bijzonder goed.
De trucs die de demon uithaalt en hoe dit beschreven is. Fascinerend!

Een meesterwerk.

avatar van Thomas83
4,0
Mooi grimmig geschreven. Jammer dat ik de film eerst heb gezien. Het is allemaal wat spannender en misschien ook enger als je niet weet wat je steeds kunt verwachten. Al durf ik niet met zekerheid te zeggen dat ik het boek anders wel eng had gevonden, want dat heb ik nog nooit echt gehad als ik iets las volgens mij.

Hoewel er wel wat wordt gehint naar de occulte/religieuze verklaring voor Regans gedrag worden er in het boek toch meerdere opties open gehouden door meer informatie te geven over de bewogen achtergrond van het gebroken gezin, bedienden Karl en Willi, Father Karras. Laatsgenoemde is in de film ook al goed uitgediept, maar in het boek toch nog wel wat meer denk ik.

Door meer uitdieping van de personages hebben gebeurtenissen alsde dood van Dennings en uiteindelijk Father Karras en in mindere mate Father Merrin meer emotionele impact. Vooral het lekker dramatische einde waar naartoe wordt gewerkt deed me stukken meer. Tussen het begin van de exorcisme en ongeveer de introductie van de grappige en soms lekker vervelende Kinderman is het boek wel even wat langdradig. De dialogen tussen de geestelijken en de demon zijn geweldig. 4.0*.

5,0
Prachtig boek. Nog beter dan de film.

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Ja, Blatty heeft dit succes nooit meer weten te herhalen.

Nu maar hopen dat hij niet begint te spoken!

Rip W.P. Blatty

avatar van Maikel
4,0
Voor een klein prijsje op de kop getikt op de Filippijnen. Leuk om in een overwegend zwaar Christelijk land dit aan te treffen.

Ik las het boek in sneltreinvaart. Ik vond het vooral interessant (en verrassend) dat men het gedrag van Regan tot op het állerlaatste moment probeerde te rationaliseren. Hoe de wetenschappers allerlei psychologische verklaringen naar voren brengen om te begrijpen waarom Regan's bed trilt. Of hoe een iel, 12-jarig meisje eventueel zware objecten of volwassenen naar de andere kant van de kamer kan schuiven/gooien.

Door deze wetenschappelijke aanpak voelt het boek nergens aan alsof het wil shockeren. Da's best vreemd, want wat de demon allemaal uitkraamt en uithaalt is niet mis. Een knappe prestatie, zeker wanneer je je bedenkt dat de uitdrijving én de dialogen tussen de geestelijken en de demon relatief weinig ruimte in beslag nemen.

En dan toch nog tot de laatste bladzijde weten te boeien. Mede ook doordat Blatty de dialogen heel naturel weet op te schrijven. Vooral Kinderman kwam daardoor goed uit de verf. Knap gedaan!

Gast
geplaatst: vandaag om 16:48 uur

geplaatst: vandaag om 16:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.