menu

Mysterium - Rita Monaldi en Francesco Sorti (2011)

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Italiaans
Historisch

600 pagina's
Eerste druk: Cargo, Amsterdam (Nederland)

Tyrrheense Zee, december 1646. De jonge castraat Atto Melani lijdt met zijn reisgezelschap schipbreuk. Ze stranden op een vergeten eiland, waar Melani in een verlaten fort de sporen aantreft van een Slavonische monnik en de schat waar de castraat, net als zijn reisgenoten, naar op zoek was: een aantal verloren gewaande literaire meesterwerken uit de Oudheid. Tijdens de speurtocht die hierop volgt, ontdekt Melani een verband tussen de meesterwerken en een vijf jaar eerder gepleegde, mysterieuze moord, waarvan de dader onvindbaar is. Langzaam ontrafelt zich het grote geheim achter de eeuwenoude geschriften.

zoeken in:
avatar van cortez
4,5
De nieuwe Monaldi & Sorti, daar kijk ik toch altijd heel erg naar uit, en zeker als het de lijvige en goed gedocumenteerde boeken over Atto Melani betreft. Dit keer was ik er toch wat minder zeker van, omdat het schrijversduo met het geschenkboekje ‘Versluiering’ toch helemaal de mist ingingen, maar daar kom ik dan straks nog even op terug.

Dit boek is weer een echte ‘Melani-thriller’. Te begrijpen: een boek die eigenlijk helemaal niet spannend is, althans naar thrillermaatstaven, maar het ‘spannende’ verhaal gebruikt als een kapstok om een historische verhandeling aan te hangen. De geschiedenislessen zullen ook ditmaal de vaart heel sterk uit het boek halen, maar dit was ook zo in de voorgaande boeken, dus de mensen die het duo al tot zover gevolgd zijn, zullen wel op voorhand geweten hebben, waar zij zich aan konden verwachten. Toch heb ik het gevoel dat zij ook op hun thrilleraspect vooruitgang boeken. Waar Imprimatur eigenlijk heel sterk neigde naar Eco’s ‘Naam van de Roos’, en de spannende verhaallijn in Secretum ietwat teveel meanderde, vond ik ze met Veritas toch wel een duidelijk literair verhaal brengen, die dan in een letterlijk filmische ontknoping uitmondde. Ook dit keer is er een vrij strak, en herkenbaar plan: een groep mensen lijdt schipbreuk, komt op een (eerder) desolaat eiland terecht, en gaat daar op zoek naar een persoon en een oplossing om weer van het eiland te raken. Daarbij beleven ze uiteraard de nodige avonturen. Net zoals er in Veritas sprake was van een verrassende ontknoping, zullen de schrijvers ook hier hun best doen om het betere thrilleraspect op het einde naar voor te schuiven.

Toch blijft het belangrijkste bij de Melani- boeken het historische feitenrelaas. Ook dit keer wordt dit heel uitvoerig behandeld, met heel, heel, heel veel zijsprongen. Het gaat er de schrijvers om, om de authenticiteit van veel boeken uit de Klassieke Canon in vraag te stellen. Daarenboven plaatsen ze de figuren Jean-Jacques Bouchard en Galileo Galilei in een nieuw daglicht. Ofschoon hun bevindingen, vooral wat het eerste betreft, toch wel heel ver gaan, en in eerste instantie echt ongelofelijk lijken, onderbouwen ze hun stellingen op het einde met heel wat bronnen en redeneringen. Het lijkt me heel interessant om het antwoord van de ‘echte’ historici hierop te horen… Daarnaast voorzien de schrijvers ook geregeld wat 'intellectuele spielerei'. Bijvoorbeeld als ze een onbehouwen zeerover de woorden 'waarover je niet spreken kunt, daarover moet je zwijgen!' in de mond leggen.

Bij dit boek hoort voorts ook het tegenboek Versluiering. De laatste vier, ‘grote’ boeken in de Melani-reeks worden door de schrijvers ‘de tetralogie van Moebius’ genoemd, en zullen telkens samengaan met een kleiner boek die dezelfde of gelijkaardige feiten vanuit een ander perspectief belicht. Dit lijkt me zeker een boeiend gegeven, maar dan vind ik het wel ongelofelijk stom dat het boek Versluiering alleen in Nederland ‘te geef’ werd aangeboden… Ook hadden ze deze informatie beter bij het gratis boek Versluiering gegeven, want dat boekje, is zonder zijn tegenhanger ‘Mysterium’ eigenlijk niets waard (en dat valt ook te zien aan de Boekmeter-score).

Mysterium ligt dus helemaal in de lijn van de twee laatste boeken in de reeks en mensen die deze goed vonden, zullen hier opnieuw veel leesplezier aan beleven.

4,5
Het vierde deel uit de Monaldi & Sorti reeks gaat terug naar de roots van abt-castraat-spion Atto Melani. En ook ditmaal gebeurt het weer in de typische historische thriller stijl van het Italiaanse duo. Waar vele schrijvers een historische setting gebruiken om een thriller verhaal rond te weven, doen Monaldi & Sorti het tegenovergestelde. Het thriller-aspect van het verhaal is het opstapje naar hele historische verhandelingen, filosofische discussies en vrij schokkende openbaringen.
Het verhaal speelt zich af in de jonge van de castraatzanger Atto Melani. Samen met enkele geleerden en kapers strandt hij met zijn mentor (uit wiens oogpunt we het verhaal meemaken) op het Italiaanse eiland Gorgona. Naarmate het verhaal vordert ontwikkelt er zich een rode draad die de authenticiteit van de klassieke schrijvers in vraag stelt alsook de gebeurtenissen rond de historische personen Bouchard en Galilei. De onthullingen die in het boek gedaan worden zijn vrij schokkend maar deze stellingen worden knap onderbouwd waardoor je als lezer zelf gaat twijfelen. Dit knap staaltje onderzoekswerk hebben Monaldi & Sorti op meer dan geslaagde wijze in hun roman verwikkeld. Zeker een aanrader voor de fan van het historische romangenre en voor elke liefhebber van de Melani reeks.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:25 uur

geplaatst: vandaag om 05:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.