menu

Angela's Ashes - Frank McCourt (1996)

Alternatieve titel: De As van Mijn Moeder

mijn stem
4,03 (84)
84 stemmen

Engels
Autobiografische Roman / Streek/Familie

408 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Uitgerekend wanneer heel wat Ieren afreizen naar Amerika in de hoop daar werk en geluk te vinden, verlaat de familie McCourt New York om terug te keren naar hun geboortestadje Limerick. Maar echt welkom zijn ze niet. De jonge Frank wordt door zijn nieuwe klasgenootjes gepest en uitgescholden voor 'Yank'. Vader McCourt is een dromer. Hij vindt geen baan en ontvlucht de verantwoordelijkheid voor zijn gezin in de lokale pub. Franks moeder kan onmogelijk alleen instaan voor de opvoeding van de kinderen en op hulp van de familie hoeft ze niet te rekenen. Met een flinke dosis vechtlust en humor houdt Frank echter stand. Hij heeft namelijk een droom: schrijver worden en terugkeren naar Amerika.

zoeken in:
avatar van Zelva
4,0
Is dit boek echt in het Iers geschreven?

3,5
Nee, volgens mij is het gewoon engels.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Prachtig hoe McCourt in een familieverhaal met zoveel ellende humor en liefde weet te brengen

avatar van Koerok
4,0
Zoveel ellende, en dan toch met zoveel humor geschreven. Ik vond 't geweldig.

avatar van Siddharta
4,5
Schitterend boek. De humor zorg voor een nog meer intrieste sfeer die enorm beklijfd. Het vervolg, "Tis" (De nieuwe wereld) is ook mooi geschreven en leest vlot maar is toch niet zo meeslepend als dit eerste deel.

4,5 voor deze

avatar van Tamino Acid
5,0
Dit is een ijzersterk boek. Ik heb het nu al drie keer gelezen (en de film gezien) en ik verbaas er mij nog steeds over. Hoe was dit mogelijk? Hoe konden mensen zo leven? En de droge, wrange manier van vertellen, franjeloos, vanuit het volk, tegelijk geraffineerd en trefzeker, zonder ooit sentimenteel te worden, die grijpt echt naar de keel. Voor mij is dit een tijdloos meesterwerk... Ook het vervolg moet je beslist lezen.

4,5
Prachtig boek! Je wordt enorm meegesleept in de ellendige wereld waarin de jonge McCourt leefde en toch blijft er steeds een humoristisch tintje aan. Inderdaad een niveautje sterker dan zijn opvolger.
Ook prachtig verfilmd met Emily Watson en Robert Carlyle in de cast.

avatar van liv2
4,5
RIP, Frank mc Court. Zoveel jaar geleden enorm genoten van dit boek. De grootste ellende zo humoristisch beschrijven.... je moet het maar doen

5,0
Dit boek stond al lang op mijn verlanglijstje. Uiteindelijk op een boekenmarkt de oorspronkelijke Engelse (Ierse) versie op de kop getikt. Gelukkig achteraf. De gebruikte taal en stijl (alsof geschreven door de jonge Frank) zijn zo bepalend voor dit boek en maken het ook zo fantastisch om te lezen. Ondanks de beschreven ellende van het gezin McCourt geweldig humoristisch. Het lijkt me echt een boek, dat haast onmogelijk te vertalen is, zonder dat er een groot deel van de kwaliteit verloren gaat, maar misschien vergis ik me daarin.

5*

Sneeuwwitje
(Het is niet in het Gaelic geschreven, maar in het Engels zoals ze dat in Ierland gebruiken. Bv. klein = 'little', maar in Iers engels wordt het 'wee'.)

Ik vind het echt een fantastisch boek. Hoewel de beschreven situaties vrij ellendig zijn wordt de schrijver nooit bitter. Het lijkt echt geschreven uit het oogpunt van een opgroeiend jongetje. De gebeurtenissen kunnen elkaar snel opvolgen, maar je raakt nooit echt de draad kwijt.
Het vervolg 'Tis ga ik zeker lezen!

5,0
Wat een leven heeft Frank McCourt gehad, wat heeft hij en vele Ieren moeten doorstaan, ongelooflijk. Gelukkig wordt alles beschreven met een grote dosis humor. Het verhaal zegt alles over hoe de situatie tot voor kort hier vlak bij ons is geweest en maakt de gevolgen van de engelse onderdrukker en de rol van het katholicisme nog maar eens goed duidelijk.
Respect voor alle Ieren maar vooral voor het verhaal van Frank McCourt.

4,0
Heel mooi en meeslepend verhaal. Het boek beschrijft goed hoe slecht de situatie van veel Ieren in die tijd was en wat dit voor kinderen (en het gezin) betekende, zonder dat het ergens aangedikt of té dramatisch beschreven wordt. Eigenlijk leest het erg snel weg, hoewel ik even moest wennen aan de spreektaal die in de engelstalige uitgave gebruikt wordt. Toen ik daaraan eenmaal gewend was, werd ik gegrepen door het boek en heb ik het vrij snel uitgelezen. Een aanrader!

Ulysses
Bijzonder hoe luchtig dit boek te lezen is terwijl het zoveel zware thema's behandeld. McCourt verteld het verhaal op een fijne manier en zoekt bij de lezer geen medelijden. Het is een mooie verwerking van zijn jeugd die hem uiteindelijk dit boek als zijn succes heeft opgeleverd.
Ik heb genoten van de passages als hij naar school ging en wat hij uitstak met zijn medeleerlingen. Ik heb zijn verdriet kunnen voelen als hij over de schaamte bezig was, die hij voelde bij sommige familiesituaties. Het is een rijke geschiedenis, toch durft het boek soms in een soort herhaling te vallen.
Het leest vlot en aangenaam, vond het best goed werken bij dit warme weer op men terras.

4*

Gast
geplaatst: vandaag om 06:52 uur

geplaatst: vandaag om 06:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.