menu

Ik, Hollywood - Jan Van Loy (2011)

mijn stem
3,56 (8)
8 stemmen

Nederlands
Historisch

640 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Hollywood, 1909. Louie Peters is zeventien jaar als zijn broer Charlie een stuk grond krijgt in Californië. Louie gaat als vanzelfsprekend mee. In de ban van de populaire ‘filmpjes’ die overal te zien zijn, vat Louie het idee op om een kleine studio te bouwen. Hij wordt de baas, zijn onbetrouwbare – maar wél meerderjarige – broer Charlie zet de handtekeningen. De studio is al snel winstgevend en het bedrijf floreert. Louie ontwikkelt zich van een niet serieus genomen onderdeurtje tot een invloedrijk filmmagnaat, met alle gevolgen van dien.

zoeken in:
avatar van Freud
Een soap van zestig jaar, van 1909 tot 1969. Geschreven met veel energie, vertelvaart, korte dialogen. En met in de hoofdrol een dwerg die een fortuin vergaart maar omringd door stars en starlets geen liefde kan afdwingen. (...) Op het slot na, is “Ik Hollywood” een vlot en rechtlijnig, goed gestoffeerd filmepos, dat nergens verrast en de lezer dreigt in slaap te wiegen. (...) Een kloek en gedocumenteerd werkstuk dat maar niet echt tot leven komt, niet echt aan het voorspelbare ontsnapt.

Volledige recensie op cobra.be


avatar van Donkerwoud
3,0
Ben er nog niet helemaal doorheen, maar de de recensie die Freud aanhaalt legt de vinger wel pijnlijk accuraat op de zere plek.

avatar van Donkerwoud
3,0
Mooi epos, waarbij een fictieve invulling van de roemrijke geschiedenis van Hollywood komt te staan voor de onbetrouwbare staat van herinneringen en de vergankelijkheid van een mensenleven. Van Loy heeft duidelijk kennis van de filmgeschiedenis en weet die slim in te zetten voor zijn eigen doeleinden. Jammer is dat hij teveel personages introduceert die even zo snel weer van het toneel verdwijnen. In dat opzicht is het moeilijk om een binding te kunnen krijgen met de vele bijrollen want ze worden nergens echt diepgravend uitgewerkt.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:34 uur

geplaatst: vandaag om 03:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.