menu

Meester Mitraillette - Jan Vantoortelboom (2014)

mijn stem
3,82 (20)
20 stemmen

Nederlands
Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

We schrijven 1913. David Verbocht is opgelucht dat hij zijn ouderlijk huis achter zich kan laten om naar Elverdinge af te reizen. Daar wordt hij de nieuwe schoolmeester. Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen David en een van zijn leerlingen, Marcus Verschoppen. Dit valt niet in goede aarde bij de vader van de leerling, een rijke herenboer, en ook de pastoor heeft zijn bedenkingen. Boer Verschoppen en pastoor Storm willen maar één ding: de verdwijning van David Verbocht, vooral als blijkt dat mevrouw Verschoppen een oogje op hem heeft. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en bevindt David zich in de loopgraven. Zijn peloton staat onder commando van niemand minder dan boer Verschoppen zelf; van beiden komt de ware aard naar boven.

zoeken in:avatar van Abubakari
4,0
Meester Mitraillette is wederom een fantastisch boek, een tragisch maar mooi verhaal uit een bikkelharde tijd, een jaar of honderd geleden in West Vlaanderen.
Jan Vantoortelboom schrijft mooi, het verhaal leest vlot, er gebeurt van alles, het ligt er nooit te dik bovenop, tragiek, liefde & genegenheid, waanzin van een oorlog, dood en verdriet en schuldgevoelens. Meester Mitraillette heeft het allemaal.

Uitgebreider:
recensie Meester Mitraillette – Jan Vantoortelboom | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van liv2
4,0
Abubakari heeft het mooi gezegd. Ik ga volledig mee in wat hij schrijft. Mooi boek inderdaad.

avatar van Donkerwoud
4,0
De hoge verwachtingen worden niet helemaal waargemaakt. Daarvoor ligt de symboliek er te dik bovenop en heeft het net een paar herhalingen teveel. Toch is het een buitengewoon aangrijpend werk over hoe goed en kwaad verbleken bij de massaliteit en de vernietigende kracht van de eerste wereldoorlog. Het heeft een mooie rustige opbouw die uiteindelijk naar een grandioos slotstuk leidt.

avatar van Donkerwoud
4,0
Bij nader inzien ga ik toch omhoog met mijn stem. Het heeft een moeilijk te doorgronden poëtische schoonheid in hoe het plattelandsleven in afwachting van de op handen zijnde verwoesting, weergeeft. De meeste werken gaan over de tragiek van de oorlog zelf, maar hier wordt zeer treffend een artistieke inpressie gegeven van de sfeervolle momenten die eraan vooraf gingen. Letterlijk de stilte voor de storm. Zo komt de uiteindelijke algehele destructie nog pijnlijker aan als iets wat alle mogelijke verbeelding te boven gaat.

avatar van Jason82
4,0
Dit boek greep me de laatste dagen bij de keel en liet pas los na het lezen van de laatste pagina. Alhoewel, ik had nog wel een half uur extra nodig om bij te komen van wat me, of beter gezegd hoofdrolspeler David Verbocht, allemaal overkomen was.

Het verhaal begint opmerkelijk en nodigt uit tot snel verder lezen. Vervolgens wordt je het verhaal in gezogen, Jan vertoortelboom heeft een prettige manier van schrijven. Het eerste deel van het verhaal is gemoedelijk en dient als opbouw naar wat komen gaat in het 2e deel. Langzaam wordt duidelijk waar dit gaat eindigen, de Goden lijken zich tegen onze brave hoofdrolspeler gekeerd te hebben. Hij bedoeld het allemaal zo goed, maar de keuzes pakken desastreus uit. Opmerkelijk is dat zijn 2 grote liefdes daar, weliswaar onbedoeld, een opmerkelijke rol in spelen. Het laatste deel van het boek gaat opeens wat snel, maar komt uiteindelijk uit daar waar het boek gestart was, en de puzzelstukjes vallen op hun plek... Gek genoeg gunde ik als lezer David Verbocht zijn rust, het is goed zo.

Een prachtig boek! ****

Gast
geplaatst: vandaag om 07:24 uur

geplaatst: vandaag om 07:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.