menu

De Intrede van Christus in Brussel - Dimitri Verhulst (2011)

mijn stem
3,45 (42)
42 stemmen

Nederlands
Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Wanneer wordt aangekondigd dat Christus op 21 juli, in volle komkommertijd, Brussel zal bezoeken, ondergaat de Belgische hoofdstad een metamorfose. De gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotsklaps naar het nulpunt. Terwijl de beleidsmensen bakkeleien over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient en discussiëren over de route waarlangs Jezus lopen moet, krijgt de stad almaar een menselijker gelaat met oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.

zoeken in:
avatar van slowgaze
James Ensor, niet?

avatar van JJ_D
3,5
slowgaze schreef:
James Ensor, niet?


Inderdaad.

3,5
Het idee is geweldig, maar de uitwerking vind ik niet helemaal bevredigend. De kroniekvorm waarin het verhaal verteld wordt is wat te afstandelijk, het blijft te veel bij beschrijvingen. Iets meer uitgewerkte personages, iets meer spanningen hadden dit boek goed kunnen doen.

Gelukkig heeft Verhulst wel een heerlijke stijl. De ironie druipt van zijn verfijnde zinnen af, en dat is erg aangenaam. Ook humor is hem niet vreemd.

Een onderhoudend boek van deze veelschrijver, maar ik heb het idee dat er meer in had gezeten.

avatar van Pageturner
4,5
Een treffender beschrijving van België is nog nooit aan het papier toevertrouwd. Verhulst maakt van deze kroniek van de aangekondigde komst van de Heer naar onze hoofdstad een schitterende satire op de Belgische samenleving. Van ons weertje, onze politiek en onze eetgewoonten over resultaten van wetenschappelijk onderzoek in kranten die aantonen dat Walen meer tijd in de keuken doorbrengen dan Vlamingen, jonge filmmakers die op handen worden gedragen omdat ze de Gouden Applausmeester hebben gewonnen op het wel zeer vooraanstaande filmfestival van Sarajevo tot asielcentra en de vendelzwaaiende Vlaams-nationalisten: alles wat België tot België maakt, zit erin. Verhulst bewijst dat hij een meester is in het beschrijven van la Belgique profonde, het kleinburgerlijke provincialisme waar ons landje in uitblinkt. Niet zo goed als De Helaasheid der Dingen, maar gewoon een meesterlijk, satirisch tijdsbeeld. Als later mijn kleinkinderen me vragen hoe België eruitzag toen ik jong was, dan zal ik hen dit boek laten lezen.

3,0
Origineel idee, zoals in de pers ook al vrijwel overal opgemerkt, en een mooie schrijfstijl, maar dat is natuurlijk niet genoeg om een hele roman te boeien. Het mist een doel, een pointe waar het allemaal heengaat: het gegeven is sterk, maar alle spanning ontbreekt uiteindelijk. Jammer, een toch wel gemiste kans.

3,5
Ik ben hier net in begonnen, en ben benieuwd: het alom geprezen De Helaasheid der Dingen en Problemski Hotel vond ik erg goed, Mevrouw Verona Daalt de Heuvel af vond ik dan weer vrij saaI. Het begin bekoort me in ieder geval, heerlijk ironisch Verhulst-taalgebruik met een vleugje scherpe maatschappijkritiek.

Was het uitgekeken op de wereld dan beval het journaille een onderzoeksbureau een statistiek te maken die de lezer vervolgens wijzer maakte dat Walen meer tijd in de hun keuken doorbrachten dan Vlamingen, waarmee vaaglijk geïnsinueerd werd dat het om twee totaal verschillende volksstammen ging, met elk een heel eigen DNA-structuur en denkpatroon.

3,5
Heerlijk

2,0
Dit zou het eerste boek van Verhulst zijn dat ik ging lezen. Helaas ben ik niet ver geraakt. Zoals al aangehaald is het idee goed (deed me een beetje denken aan 'live from golgotha' van Gore Vidal) , maar je verdrinkt in de beschrijvingen. Niets motiveerde mij om verder te lezen, ik heb het boek na het eerste hoofdstuk dan ook dichtgeklapt om nooit meer open te doen.
Ik ben nog in dubio of ik nog een ander boek van Verhulst moet proberen. De helaasheid heb ik als film gezien.

avatar van Pythia
2,0
Captain schreef:
Ik ben nog in dubio of ik nog een ander boek van Verhulst moet proberen.

Zeker proberen.
Als je 'Godverdomse Dagen' links laat liggen (die vind ik vergelijkbaar met 'De Intrede van Christus'), komt het vast goed tussen jou en Dimitri.

Cryptopsy
Dit boek vond ik heel behoorlijk en soms erg grappig. Helaas wat mij betreft aanzienlijk minder dan 'De helaasheid der dingen'.

avatar van AOVV
3,0
Aardig werkje van Dimitr Verhulst, maar ik had er toch meer van verwacht. Nu heeft hij de lat voor zichzelf wel hoog gelegd, en soms moet dat ook, maar ondanks 's mans knappe stilistiek blijf ik wat op m'n honger zitten, en da 's jammer.

Het is allemaal heerlijk ironisch, dat wel, en het hoofdstuk over Ohanna, één van de vluchtelingen die op het punt staan te worden uitgezet, maar dan de uitverkoren tolk van de Heiland blijkt te zijn, vond ik zelfs erg geslaagd en prettig om te lezen; het toont aan dat Verhulst veel in z'n mars heeft. Dat het er niet altijd uit komt, ligt volgens mij grotendeels aan het feit dat hij als auteur zijn geheel eigen weg bewandelt, en zoals dat meestal gaat, is het uitzicht niet in elke bocht even mooi.

3 sterren

2,5
Een meesterlijke satire over België en/of Belgische toestanden? Daarvoor vind ik het toch een beetje te voorspelbaar: veel verrassende nieuwe inzichten levert zijn satire niet op, het zijn toch vaak clichés en wit-zwartbeelden die aan bod komen, zonder het diepere België bloot te leggen. Zoals anderen hebben opgemerkt, je blijft wat op je honger zitten. Dan is 'De helaasheid der dingen' toch andere koek ...

Gast
geplaatst: vandaag om 11:12 uur

geplaatst: vandaag om 11:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.