menu

Chaos - Esther Verhoef en Berry Verhoef (2006)

mijn stem
3,57 (14)
14 stemmen

Nederlands
Thriller

288 pagina's
Eerste druk: Rothschild & Bach, Amsterdam (Nederland)

Wanneer Alex Fisher, Brits militair, terugkeert na zijn uitzending in Bosnië, blijkt dat de oorlog hem nog niet wil loslaten. Black-outs, nachtmerries en ongecontroleerde geweldsuitspattingen zijn het gevolg. Als het hem niet lukt om zich weer in het dagelijkse leven in te passen, vlucht hij naar Mexico om letterlijk afstand te nemen en alles van zich af te zetten. Wanneer Fisher de bloedmooie maar gevaarlijke Angela ontmoet, komt hij opnieuw in een levensbedreigende situatie terecht. Maar nu is hij niet langer alleen voor zichzelf op de vlucht…

zoeken in:
5,0
Dit boek bracht mij gedurende het lezen ervan in slaap en tijdnood!

Het is zo snel geschreven dat er op bijna elke pagina wel iets gebeurd zodat je het wil blijven lezen!

Niet geschikt voor mensen die niet van groftaal gebruik houden.. ik ben er daar niet 1 van!

2,0
Het zal wel nooit wat worden tussen mij en (Nederlandse) thrillers. Niet omdat ik geen actie kan behappen, maar omdat ze vaak zo irritant geschreven zijn. Dat geldt voor de 'literaire' thrillers die ik heb gelezen, maar ook voor dit werk.

Twee voorbeelden. Een hoofdstuk opent met de tijdsaanduiding 'klokslag kwart voor 1'. Wie heeft er ooit om kwart voor 1 een klok horen slaan? Een schrijver die in staat is om zoiets te noteren is gewoon op een onnozele manier bezig met taal.
Maar ook de verdeling tussen heden en verleden blijkt problemen op te leveren. Iemand rijdt 'met de snelheid van het licht' ergens weg. Beetje lomp taalgebruik, maar goed. Vervolgens wordt de hele voorgeschiedenis uitwerkt. Daarna worden we met het kopje 'een uur later' weer in het heden betrokken. En wat blijkt? Het personage rijdt nog steeds 'met de snelheid van het licht' weg van hetzelfde industriegebied. Is het industriegebied zo groot dat je er met de snelheid van het licht nog steeds een uur over doet?

Tegenover dit soort stunteligheden zou dan een spannend verhaal moeten staan. Mwah. Alex' achtergrond is nog wel interessant: de passages over zijn verleden als soldaat in Bosnië zijn sober en confronterend geschreven. Maar helaas moet deze ontwortelende geschiedenis worden gebruikt voor allerlei onwaarschijnlijke 'spannende' ontwikkelingen. Zo wordt het intrigerende deel onderdrukt door een belachelijk verhaaltje, waarbij de schrijvers op allerlei manieren proberen 'spanning op te wekken'. Handig om het procede duidelijk te maken aan scholieren, maar niet erg boeiend om te lezen.

Arme Bosnië veteraren die voor dit boek zijn geraadpleegd.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:17 uur

geplaatst: vandaag om 06:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.