menu

Harry Potter and the Philosopher's Stone - J.K. Rowling (1997)

Alternatieve titels: Harry Potter en de Steen der Wijzen | Harry Potter and the Sorcerer's Stone

mijn stem
3,88 (829)
829 stemmen

Engels
Jeugdboek
Fantasy

236 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, London (Verenigd Koninkrijk)

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Daar leert hij dat niet alle tovenaars even goed zijn.

zoeken in:
4,0
Leest zeer makkelijk weg, er gebeurt veel in heel weinig tijd en er is een hoop fantasie gebruikt. Helaas hebben alle Harry Potter boeken precies hetzelfde recept: Harry heeft een kl*te vakantie, Harry gaat naar Zweinstein, Harry en consorten gaan vreemde dingen vermoeden die verband houden met Voldemort, gaan stiekem op onderzoek uit, komen tot een convrontatie met of met iets wat verband houd met Voldemort, soms gaat er dan nog iemand dood, maar uiteindelijk loopt het nog goed af met Harry en gaat hij weer naar de Duffelingen (die naam, geweldig ) en heeft een zomervakantie de tijd om zich te bedenken hou hij het het volgend schooljaar tegen Voldemort moet opnemen. Als ik het boek dan zo bekijk kan ik het nog net 3* geven.

avatar van jetie
5,0
erg mooi alleen als je het voor de 12e keer gaat lezen ken je hem wel

4,0
Leuk boek dat vlot leest en je gedachten naar een andere wereld laat afreizen.
In bepaalde maten is dit boek ook nog behoorlijk spannend, maar je moet wel in je achterhoofd houden dat het eigenlijk een jeugdboek is.

4,0* - voor als je een flinke doorlezer bent!

gelezen toen ik 11 was, goed boek! leuke film. Ik vond hem vroeger erg goed, maar nu een beetje saai, het is ook meer een kinder boek

avatar van Koerok
4,5
Ik las ooit onderstaande column van Ronald Plasterk en heb 'm altijd onthouden. Toch aardig als je zoiets schrijft en het blijkt uit te komen.


HARRY POTTER
Ronald Plasterk
24 december 1998

Hier is een kerstcadeautje van mij voor de lezers. Cadeautjes horen bij sinterklaas; kerstmis is er voor hogere geestelijke activiteiten, zoals het consumeren van gebraden wild, drinken van betere wijnen en branden van kaarsjes. Maar voor sinterklaas ben ik te laat. Het gaat namelijk om iets dat me in de schoot viel in de week voor Sinterklaas. Een boek.

Het was een mistige dag in Manchester, maar gelukkig net niet zo mistig dat de vliegtuigen aan de grond bleven. Ik had nog een half uurtje voor ik aan boord moest van KL2030. In W.H. Smith, zo'n keten van boekwinkels over heel Engeland, daar lag het.

In het rek 'zojuist verschenen' lag een hele hoop, de nieuwe Grisham (als je The Firm leuk vond, dan moet je dit kopen), de nieuwste wolvenfluistertoestand (niet mijn smaak, vrouwenboek), en natuurlijk Moab is my Washpot van Stephen Frye. Dat laatste is schitterend; al het werk van Frye is schitterend.

Als u het niet kent: begin met The Liar of The hippopotamus, en dan zult u elke snipper van hem willen lezen. De snippers zijn gebundeld in Paperweight. Washpot is zijn autobiografie. Genre in de buurt van Catcher in the Rye; moeilijk genre door het kikkerperspectief van de adolescent. In Nederland kon alleen Herman Koch het, met Redt ons, Maria Montanelli. Die mengeling van bijtend cynisme, en diepe tragiek.

Excuses dat ik hier een kleine boekenplank om laat omvallen, maar ik bouw het een beetje op naar mijn cadeautje aan mijn trouwe lezers. En wellicht komt u in de stapel ook nog een boek tegen dat u niet kende. U mag het bovenstaande bovendien lezen als eerbetuiging aan auteurs wier werk ik als lichtend voorbeeld hoog boven de horizon zie hangen.

In het genre columnisme is er natuurlijk in Nederland maar één die heerst, boven alle keuvelkontjes en goedgebekte cabaretiers, en dat is Gerrit Komrij. Twee weken geleden heb ik zijn nieuwste bundel Lood en Hagel gekocht. Eigenlijk is het bijna nep, want er staat heel veel werk in dat al eerder gebundeld is, en dat iedereen natuurlijk allang heeft staan. Helemaal niet erg, elk excuus om het opnieuw te lezen is acceptabel.

De column over Emmy Overeem is het vileinste maar ook het mooiste wat columnistisch Nederland heeft voortgebracht. Overeem publiceerde eigenlijk redelijk ongestoord in NRC Handelsblad, totdat ze door Komrij in één keer werd ontmaskerd. Zoals Buckler bier. Ze was destijds heel boos, geraakt (en terecht); zó boos dat ze tegen de hoofdredactie van het NRC zei: 'Hij eruit of ik eruit!' De redactie hoefde over die keuze niet lang te denken.

Daar in dat rek dus lag Het Boek. Het omslag is weinig informatief. De auteur is J.K. Rowling. De titel is Harry Potter and the Philosopher's Stone. De aanbevelingen op de achterkant maken je niet veel wijzer. Het is kennelijk de eerste roman van Rowling. Wie Rowling is, en of Rowling nog andere zaken gepubliceerd heeft, vermeldt het boek niet. Uit de Copyright-regel blijkt, en dat is eigenlijk al jammer want niets is mooier dan mysterie, dat Rowling een vrouw is: J staat voor Joanna. De achterkant roept nog iets over een vergelijking met Dahl, maar die zie ik niet echt. Een hint is nog de opdracht voorin het boek: for Jessica, who loves stories, for Anne who loved them too, and for Di, who heard this one first. Ik lees daarin dat het kennelijk geschreven is als kinderboek. Daarin lijkt het dan op the Lord of the Rings. Ik heb altijd alle boeken waardeloos gevonden waar op de flap stond: 'Als u Tolkien mooi vond, dan moet u dit ook lezen', dus dat zal ik nu niet zeggen.

Ik hoop dat u inmiddels door heeft dat ik geen zin heb om ook maar iets over de inhoud van dit boek te zeggen. Waarom ik het uit het rek pakte, weet ik niet. Geloof me voor een keer: het is schitterend, en mijn cadeau is dat ik het onder uw aandacht breng. Het heeft het in zich om klassiek te worden, een cultboek misschien wel. Mocht een van de lezers vertaler of uitgever zijn: hier ligt een gouden tip. Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik heb nog geen recensie van dit boek (voor het eerst in Engeland gepubliceerd in 1997) in Nederland gelezen. Mocht het ooit een hit worden hier, dan zou ik het een eer vinden om als ontdekker te gelden. Ik kan de ontdekking dateren met mijn bladwijzer, de instapkaart van KL2030 Manchester-Schiphol: 3 december 1998. Een gelukkig kerstfeest gewenst!

avatar van %%%%%%
2,5
Vond een aardig boek kreeg me wel aardig mee.Maar niet meer als dat 2,5 sterren

avatar van psyche
2,5
psyche (crew)
De enige Harry Potter die ik heb gelezen, las wel makkelijk, maar niet dat ik zeg: benieuwd naar de volgende. Heb de wel een paar films gezien, ook daar afgehaakt. Het kan me niet zo bekoren...

avatar van Durete
4,0
Heel mooi boek.
Spannend en leest ontzettend vlot.
5*

avatar van JohnWilliams
5,0
Durete schreef:
Heel mooi boek.
Spannend en leest ontzettend vlot.
5*


Vind hem beter lezen dan deel 3, vooral omdat er in deel 3 veel meer dingen gebeuren dan in dit deel. Ook in de film is dat te merken. Bij Harry Potter raad ik ook iedereen aan om het boek te lezen voordat je de film kijkt! Er zitten namelijk heel veel leuke dingen in het boek die NIET in de film voorkomen. Boek vind ik dan ook wel iets leuker.

3,5
waar het allemaal mee begon ...Heerlijk om dit nog eens terug te lezen 3,5 *

avatar van JeffreyvdK
3,5
Ik zat erg te twijfelen tussen een 3,5 en een 4,0.. Als ik mijn boekenplank zo zie, dan heb ik geen zin het boek te pakken. Als ik eenmaal bezig ben, kom ik er niet meer uit. Het heeft een vreemd effect.

Het boek leest hartstikke lekker door, vanzelfsprekend => Rowling! Toch heeft het een samenraapsel van allerlei boeken in zich.. Ik las eens een column waarin stond welke boeken het waren, maar zeker Roahld Dahl, het ''kostschool'' gebeuren.

Ik heb getwijfeld, maar mijn besluit staat vast: 3,5 sterren.

5,0
zeer mooie boek heb m vandaag afgelezen..op naar deel 2

alleen heb ik m in nederlands gelezen..dus deze cover niet van harmonie dat is toch het zelfde dan deze..waarom heb je childeren editon en adult editon zit er een vershil in de verhaal? maar goed...

wat ik ook niet begrijp is op hoofstuk 5

Nerveus schuifelde een bleke jongeman met een zenuwtrek bij zijn oog naar Harry toe.
'Professor Krinkel!' zei Hagrid. 'Harry, dit is professor Krinkel, een van je leraren op Zweinstein.'
'P-P-Potter,' stotterde professor Krinkel, die Harry's hand greep. 'Een w-w-waar ge-genoegen!' (HP1/54)

Krinkel..kan toch zijn hand niet grijpen in de laatse hoofstuk..waarom bij wegisweg wel dan?? hij is daar toch al betoverd met Jeweetwel..

5 sterren ..voor een mooie verhaal..

avatar van metalfist
Let op je spoilers

4,0
Geweldig boek; het begin van een prachtige serie met een geweldige climax.
Deze is nogal kinderachtig, vergeleken met de vervolgen, want deel 2 is al veel volwassener, maar niettemin:

4*

5,0
Dit is inderdaad het begin van een prachtige boekenreeks die bij elk boek beter wordt.
Het boek leest als een trein en er is constante spanning.
De personages zijn goed uitgewerkt en de fantasie van J.K. Rowling is gewoon ongelofelijk !
Alles wordt tot in de details beschreven zonder dat het gaat vervelen.

avatar van bookworm
5,0
ik vind het een erg goed boek ,
deze is ook gelijk aan de film in tegenstelling tot de vervolgen.
ik heb deze 4*** gegeven

avatar van brymj
4,0
enige boek waar ik eerst de film van had gezien.
mooi begin, hier is alles misschien nog wel een beetje kinderlijk, maar leest prima weg.

*4,0

4,0
Leuk fantasyverhaal waar iedereen wel iets in kan vinden. Ik begrijp de heisa wel.

Kevin13
vindt deze in van de minste hp boeken, weinig spanning, en ook slechter geschreven dan 5 en 6

3,5
Eerste Hp boek dat ik heb gelezen. Ik vond deze eg leuk in die tijd.

3.5*

avatar van Koerok
4,5
Kevin13 schreef:
vindt deze in van de minste hp boeken, weinig spanning, en ook slechter geschreven dan 5 en 6
Ja, kan zijn, maar hier maken we kennis met Harry, met Ron en Hermione, Hagrid, Hogwarts, Quidditch, etc. Uiteraard is de stijl van Rowlings veranderd in de tijd, de boeken werden ook steeds dikker, maar dit is echt een onmisbaar en zeer interessant deel.

3,5
Dit is het enige deel dat ik nooit helemaal zelf gelezen heb. 11 jaar geleden zat ik nog op de basisschool, en toen werd dit boek voor gelezen aan de klas. Dit is ook het enigste HP boek dat ik niet heb.

De film heb ik al te vaak gezien, dus dit verhaal zal ik nooit vergeten.

avatar van Albus Dumbledore
4,5
leuk boek. Zoals alle boeken van Harry Potter leest het goed weg. En het verveeld geen moment.
Maar had dit boek geen 221 blz. Of is dat alleen de Nederlandse versie.

4 sterren.

buzz
Ik vond dit boek niet zo vermakelijk als A Series Of Unfortunate Events maar toch dit boek vond ik heel goed doet me natuurlijk op veel momenten weer denken aan de film en spanning zat er ook duidelijk in!

* * * * *

5,0
pervect boek prachtig begin op een paar vervolgen leest in 1 ripouit

5 sterren dik verdient!

Boekenlezer
Erg mooi boek om te lezen Deel 1 heeft iets speciaals aan zich maar ik weet niet wat, Volgens mij toch omdat dit het allereerste Potter-Boek is dat ik heb gelezen maar Goed in ieder geval : Ik ben tevreden.

4*

avatar van Social_Mask
Het is wel erg leuk. De eerste 2 boeken ervan heb ik ook gelezen, daarna had ik er geen zin meer in en werden de boeken veelste dik voor mij Dit vond ik erg vermakelijk en ook zijn de verfilmingen erg goed.

4*

Kevin13
spijtig genoeg geen dik boek, maar alles wordt toch wel goed uitgelegd
het boek mist misschien wel wat meer spanning, tegenover De Halfbloed Prins.

Alles is te droog, daarmee bedoel ik
bv: wie is nicholas flamel ? en een paar paginas verderop komen ze het te weten, en voor de rest wordt er geen tijd meer aan besteed.

wat ik mij ook afvraag.
Perkamentus zei in het begin van het schooljaar dat het Verboden Bos niet betreden mag worden door leerlingen. Wat lopen Draco, Harry, Hermelien en Marcel daar dan te doen voor straf, een eenhoorn zoeken. Ik dacht dat ze toch de leerlingen zouden weghouden uit het Bos, maar ze gaan er gewoon naartoe voor straf. Het zit daar vol weerwolven, centauren die niet echt op mensen gesteld zijn, en wie weet wat nog allemaal.

Lupos
FANTASTISCH ! Het is echt helemaal af, en er wordt ook zoveel beschreven zonder dat het gaat vervelen. Dat is precies de vaardigheid van Rowling, om mensen mee te sleuren in een fantasiewereld waar je niet genoeg van kan krijgen. Alle personages worden duidelijk voorgesteld en van bijna alle personages ga je houden (behalve Voldemort dan)

avatar van JohnWilliams
5,0
Dat is waar, maar hij hoort er wel bij.
Ik vind dat alles goed word uitgelegd in het boek, de rolletjes zijn leuk verdeelt. Vooral Oom Herman en Hagrid zijn erg grappig net als in de film.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:43 uur

geplaatst: vandaag om 04:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.