menu

Harry Potter and the Philosopher's Stone - J.K. Rowling (1997)

Alternatieve titels: Harry Potter en de Steen der Wijzen | Harry Potter and the Sorcerer's Stone

mijn stem
3,89 (842)
842 stemmen

Engels
Jeugdboek
Fantasy

236 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, London (Verenigd Koninkrijk)

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Daar leert hij dat niet alle tovenaars even goed zijn.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,5
Sebastiaan schreef:
Voor mij is dit Tolkien' beste boek.

Ik vind zijn Vijftig Tinten Grijs iets beter.

5,0
the Cheshire cat schreef:
(quote)

Ik vind zijn Vijftig Tinten Grijs iets beter.


Hahahaha

avatar van the Cheshire cat
4,5
Scars can come in handy. I have one myself above my left knee that is a perfect map of the London Underground.
dutch2.0 schreef:

2) Maar dan nog begrijp ik niet waarom uitgerekend dit boek een halve planeet aan het lezen kreeg. Want er zijn wel meer grappige, goed geschreven, spannende, originele, warme en knappe boeken.

Dat vroeg ik mij dus ook af en ik denk dat ik het antwoord wel weet. Hoho, voor jullie mijn geniale bevindingen gaan vergelijken met die van Professor Dumbledore: ik heb het ook maar uit een boek, hoor.
Al in de jaren zestig voorspelde Andy Warhol: In the future everyone will be world-famous for 15 minutes. Een profetie die wel van Professor Trelawny had kunnen zijn en inderdaad is uitgekomen; tegenwoordig is beroemd worden een fluitje van een cent, talent hebben doet er al helemaal niet meer toe, op een programma als Idols komen miljoenen tieners af die er allemaal heilig van overtuigd zijn dat ze kunnen zingen als een nachtegaal. Meisjes hopen net zo beroemd te worden als Rihanna, jongens dromen ervan de volgende Arjen Robben te zijn. J.K. Rowling laat die droom uitkomen. Harry Potter is een superster, wie Harry Potter leest wordt vanzelf beroemd. In het eerste hoofdstuk zegt Professor McGonagall:

'He'll be famous - a legend - I wouldn't be surprised if today was known as Harry Potter day in the future - there will be books written about Harry - every child in our world will know his name!'


Stel, je bent een nogal verlegen jongen van net veertien (14, hoe toepasselijk!), je draagt een Woody Allen-brilletje, je zit onder de puisten, je hebt kloteouders en met meisjes wil het ook maar niet lukken, toch vind je dat je een aardig potje kan voetballen.. Op een dag gaat de deurbel, je zit net in de woonkamer een strip te lezen (de Wondersloffen van Sjakie), je doet open en wie staat daar op de stoep? Louis van Gaal. Hij vertelt je dat Johan Cruijff je echte vader is, dat je een topvoetballer bent en dat je aankomend WK mee mag naar Brazilië. Niet als reserve maar als spits. Wat gaat er in je om op dat moment? Je wist het wel! Dat gelukzalige gevoel weet Rowling over te brengen op haar lezers. En niet alleen in de eerste paar hoofdstukken, in het midden van het verhaal blijkt Harry ook nog eens heel goed te zijn in Quidditch..

'Potter, this is Oliver Wood. Wood - I've found you a seeker.'

Het hele boek door draait alles om 'the boy who lived', de beroemde Harry Potter; hij wordt bewonderd, iedereen wil handjes met hem schudden, ze hebben het over hem en staren hem aan, maar er is ook haat en jaloezie..

'Ah, yes,' he said softly, 'Harry Potter. Our new - celebrity.'
Draco Malfoy and his friends Crabbe and Goyle sniggered behind their hands.

Heel veel kinderboeken werken min of meer op deze manier; een ander goed voorbeeld is Charlie and The Chocolate Factory van Roald Dahl, alleen gaat Rowling hier veel verder in.

Nog één ding: the Mirror of Erised. Zowel Roald Dahl als Rowling vinden televisiekijken slecht voor kinderen. De spiegel is een metafoor voor de televisie.

'So,' said Dumbledore, slipping off the desk to sit on the floor with Harry, 'you, like hundreds before you, have discovered the delights of the Mirror of Erised.. ..It does not do to dwell on dreams and forget to live, remember that.'

avatar van Rudi S
4,0
Voor vanavond voorspel ik 2-1 voor Mexico.


"Not today, Mr. Weasley."
J.K. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets

avatar van the Cheshire cat
4,5
Rudi S schreef:
"Not today, Mr. Weasley."
J.K. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets



Ik bedoelde natuurlijk 2-1 voor Nederland.

avatar van Lalage
Alles bij elkaar vond ik het leuk om dit beroemde boek te lezen, maar ik vraag me af of dit echt geschikt is voor kinderen, want sommige scènes zijn toch wel erg griezelig.

Harry Potter and the philosopher’s stone – J.K. Rowling | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van PROPAYNE
4,5
J.k Rowling behoort voor mij bij de toppers. Wat een fantasie heeft die vrouw, ongelofelijk!!

4,5
Dit boek van J.K. Rowling leest voor mij ongelooflijk snel! Ik had ongeveer 3/4 dagen in gedachte genomen om het boek te lezen, terwijl ik het na een 12 uur stevig doorlezen toch al uit had!

Het boek zit vol avonturen die Harry Potter met zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel beleeft. Er zijn leuke bijfiguren die zeker hun steentje bijdragen aan het boek. Verder zou ik gewoon zeggen, lees het boek zelf!

4,5* omdat het een ongelooflijk heerlijk boek is. Een 0,5* er vanaf omdat het af en toe nog wel eens in kinderlijke vorm geschreven is.

Larsje
The Philosopher's Stone blijft voor mij toch het beste boek. Alles voelt nog heel nieuw. Dit gevoel heb ik bij de andere boeken niet. Desalniettemin zijn de andere delen ook erg goed!

4,5
Het eerste deel van de serie Harry Potter, mijn favoriete serie. Vanaf boek twee heb ik steeds als een nieuw boek uitkwam de voorgaande delen herlezen. Na deel zeven nog wel eens de hele serie. Echt geweldige boeken.

Als tiener heb ik de boeken steeds in het Nederlands gelezen. De steen der wijzen is een perfecte introductie in de tovenaarswereld. De opbouw is goed waarbij er steeds weer wat nieuwe onderdelen/eigenaardigheden van de voor Harry onbekende wereld worden geïntroduceerd. Het knappe van dit boek en ook de rest van de boeken vind ik alle personen die er in voorkomen. Er is er niet één aan wie ik me erger. Natuurlijk is Draco Malfidus een eikel, maar wel één die perfect in het verhaal past.
Daarnaast hou ik altijd van kleine hints in verhalen of onopvallende zaken die later een grote rol spelen. Hier vind ik het mooi dat Nicolas Flamel heel nonchalant langskomt op de kaart bij de chocoladekikker in de trein. Later zijn Harry, Ron en Hermelien weken bezig om er achter te komen wie hij is. Uiteindelijk biedt een chocoladekikkerkaartje weer uitkomst.
Enig klein nadeel vind ik dat de beveiliging van de steen der wijzen op Zweinstein enigszins kinderachtig is.
Dit is dan ook het eerste boek in de reeks en wat mij betreft nog het meest op kinderen gericht.

Het cijfer van het boek heb ik verhoogd van een 4 naar een 4,5 en wel hierom. Ik wilde al tijden de boeken eens in het engels lezen. Nu is daar het ideale excuus voor. Ik heb de Engelse versie gekocht met de illustraties van Jim Kay! Echt een ongelooflijke aanrader, wat is het heerlijk om dit boek te lezen met steeds weer prachtige tekeningen. Nadeel is, maar tegelijk toch ook weer die nostalgische spanning : er komt één boek per jaar uit. In 2016 The Chamber of Secrets. Dat wordt dus weer jaren in spanning wachten.

avatar van donnie darko
4,0
Herlezen in het Frans (om mijn Frans wat op te krikken). Gemerkt dat dit mij toch nog steeds heel erg intrigeert, was heerlijk weerzien met de personages. Kan niet wachten om de tweede te beginnen.

Over het algemeen vind ik de Nederlandse vertaling wel veel beter dan de Franse. Zoals ErCee vroeger reeds aangaf, veel speelser, daar waar de Franse toch voornamelijk een zuivere vertaling is (al kan het ook zijn dat ik sommige dingen gewoon niet heb meegepikt, omdat het niet mijn eerste taal is).

Wel halfje eraf naar 4* omdat ik er nu al van uitga, dat ik de rest wel nog een stuk beter ga vinden bij herlezing. Dit boek is voor een iets jonger publiek.

avatar van the Cheshire cat
4,5
HankMoody schreef:
Harry is de typische hoofdfiguur waar je medelijden mee krijgt en hoopt dat hij krijgt wat hij verdient, Hermelien is de super student, Draco kan alleen maar een bleke klootzak zijn en bij Ron Wemel gaat het altijd weer over zijn armoedige situatie.

Het eerste boek heb je natuurlijk zo uit maar het verliep stroef en moeizaam. Meerdere keren dacht ik van laat ook maar met die blije Harry, droge Wemel en schrale Hermelien.

Schrale Hermelien...

Zeer aangenaam boek. Ik had het in een ruk uit. Het wordt allemaal zo heerlijk gedetaileerd beschreven. Dit vond ik wel misschien nog het minste boek in de reeks. Zijn opvolger vind ik al heel wat interessanter. Vooral de vuurbeker en de orde van de feniks zijn zeer sterk, net als de halfbloedprins. Het laatste boek is ook wel goed, maar daar mis ik de school die er amper in voorkomt.

avatar van Dr Channard
4,0
Wat een ongelooflijke start van een magische reeks. Je zit als lezer meteen in het verhaal en Rowling dompelt je onder in een wereld van hekserij en hocus pocus. Het winkelen en het bezoeken van de bank in de wegisweg vond ik een heel tof hoofdstuk. Merk ook op dat de verfilming het boek echt heel mooi volgt buiten een paar details. Ben benieuwd wat de rest van de serie gaat geven want ik zit er helemaal in. De films heb ik - op de laatste na- allemaal gezien maar het verhaal eindigen zou ik graag willen doen met de boekenserie. 4*

avatar van Jason82
5,0
Dr Channard schreef:
Wat een ongelooflijke start van een magische reeks. Je zit als lezer meteen in het verhaal en Rowling dompelt je onder in een wereld van hekserij en hocus pocus. Het winkelen en het bezoeken van de bank in de wegisweg vond ik een heel tof hoofdstuk. Merk ook op dat de verfilming het boek echt heel mooi volgt buiten een paar details. Ben benieuwd wat de rest van de serie gaat geven want ik zit er helemaal in. De films heb ik - op de laatste na- allemaal gezien maar het verhaal eindigen zou ik graag willen doen met de boekenserie. 4*

Er staat je heel veel moois te wachten! ??

avatar van handsome_devil
3,5
In 2021 probeer ik mijn eerste stapjes te zetten in de wondere wereld van science-fiction en fantasy. De ene maand lees ik een fantasyboek, de andere een science-fiction klassieker. Hoe beter te beginnen dan met een boek dat echt iedereen al gelezen heeft (in mijn omgeving dan toch in ieder geval), behalve ik?

Ik had de films al wel eens allemaal gezien, maar dat was in zo'n benevelde staat dat ik me daar dus echt helemaal niets meer van kon herinneren. Het luisteren van dit boek (ik kan de voorleeskunsten van Stephen Fry aan iedereen aanraden!) voelde dus eigenlijk als een eerste kennismaking, en die is me heel erg goed bevallen, al verwacht ik nog wel meer van de volgende boeken in de reeks.

Ik houd de reis voor je bij via mijn website. Als je nog goede aanraders hebt qua fantasy klassiekers houd ik me aanbevolen (science-fiction gaat wel lukken, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom).

J.K. Rowling - Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997) - boekuitroepteken.nl

Bilal030
handsome_devil schreef:
Ik houd de reis voor je bij via mijn website. Als je nog goede aanraders hebt qua fantasy klassiekers houd ik me aanbevolen (science-fiction gaat wel lukken, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom).

J.K. Rowling - Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997) - boekuitroepteken.nl


Zoveel boeken...wil ook eens aan Harry Potter beginnen.

Klassieke fantasy, dan kun je denk ik niet om Tolkien heen. Namen als Raymond E. Feist, Robert Jordan maar ook een Terry Pratchett zijn denk ik ‘must-reads’ in de fantasy. En natuurlijk George R. R. Martin.

avatar van handsome_devil
3,5
Dank Bilal! Tolkiens De Hobbit zou wel een goede tweede zijn denk ik, ja. Die andere namen ga ik op mijn lijstje zetten. Alleen van George R.R. Martin heb ik al eens wat gelezen.

Bilal030
Een persoonlijke favoriet van mij is Jack Vance. Hij heeft typische fantasy geschreven maar vaker is het een soort mengelmoes van fantasy en sciencefiction. Het nog niet zo lang geleden in twee omnibussen uitgegeven ‘De Tschai-cyclus’ is groots en episch met een geweldige uiteenzetting van verschillende buitenaardse wezens en hun tradities/culturen.

avatar van donnie darko
4,0
handsome_devil schreef:
In 2021 probeer ik mijn eerste stapjes te zetten in de wondere wereld van science-fiction en fantasy. De ene maand lees ik een fantasyboek, de andere een science-fiction klassieker. Hoe beter te beginnen dan met een boek dat echt iedereen al gelezen heeft (in mijn omgeving dan toch in ieder geval), behalve ik?

Ik had de films al wel eens allemaal gezien, maar dat was in zo'n benevelde staat dat ik me daar dus echt helemaal niets meer van kon herinneren. Het luisteren van dit boek (ik kan de voorleeskunsten van Stephen Fry aan iedereen aanraden!) voelde dus eigenlijk als een eerste kennismaking, en die is me heel erg goed bevallen, al verwacht ik nog wel meer van de volgende boeken in de reeks.

Ik houd de reis voor je bij via mijn website. Als je nog goede aanraders hebt qua fantasy klassiekers houd ik me aanbevolen (science-fiction gaat wel lukken, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom).

J.K. Rowling - Harry Potter en de Steen der Wijzen (1997) - boekuitroepteken.nl


Kan niet wachten tot je de betere delen in de reeks gaat lezen Vanaf boek 3 toch wel groot niveauverschil.

avatar van Pleun
3,5
handsome_devil schreef:
Dank Bilal! Tolkiens De Hobbit zou wel een goede tweede zijn denk ik, ja. Die andere namen ga ik op mijn lijstje zetten. Alleen van George R.R. Martin heb ik al eens wat gelezen.


De Hobbit is een aardige kennismaking maar eigenlijk wordt Tolkien pas echt meesterlijk met The Lord of the Rings. Die boeken zijn me altijd bijgebleven. Zo'n enorm gedetailleerde en geweldige world builing..ongeëvenaard. Binnenkort maar weer eens wat van Tolkien lezen, waarschijnlijk The Children of Hurin.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Volgend jaar is het alweer 25 jaar geleden dat het eerste Harry Potter boek uitkwam en ik had mezelf voorgenomen om dit jaar, het liefst in oktober zo rond Halloween, de gehele Potter-reeks te herlezen. In het Nederlands maar weer, 't Engels vergt voor mij net teveel inspanning, ben nogal een snelle en met name slordige lezer, dus dan loop ik de kans ergens overheen te lezen. De laatste keer dat ik een Harry Potter boek las moet zo'n 12 jaar geleden zijn geweest.

De eerste paar hoofdstukken, daar heb ik me echt doorheen moeten worstelen, niet omdat het slecht geschreven is, integendeel, maar omdat ik het vroeger zo vaak gelezen heb dat ik het inmiddels van buiten ken, als het ware. Het verhaal begon voor mij pas te lopen op het moment dat Hagrid en Harry schoolspullen inslaan op de Wegisweg. Toch kwam ik er ook vanaf dat punt maar niet in. Waar dat precies aan ligt weet ik niet, kan er de vinger niet op leggen. Misschien ben ik in de loop der jaren te cynisch geworden, te kritisch. Rowling beschikt over een ongebreidelde fantasie die grenst aan genialiteit, toch is het soms zó over de top dat het gewoonweg ongeloofwaardig wordt, hoe gek dat ook klinkt bij een genre als fantasy. De 36 cadeautjes van Dirk bijvoorbeeld, de hysterische reactie van Meneer Duffeling op de vele brieven die Harry ontvangt.. het feit dat een 10-jarige jongen al zo gevat kan reageren:

'Wat is dat?' vroeg hij aan tante Petunia.
'Je nieuwe schooluniform.'
Harry keek nogmaals in de teil.
'O,' zei hij. 'Ik wist niet dat het zo nat moest zijn.'


Buiten het fantasieverhaal om is het zo dik aangezet allemaal dat het eerder leest als een strip, maar dan in boekvorm. Suske & Wiske en de Valse Voldemort, zoiets.. maar dan zonder plaatjes. Wat me misschien nog het meest irriteerde zijn al die lui van Griffoendor, die natuurlijk allemaal deugen. En bij Zwadderich is iedereen gemeen. Harry Potter de held lijkt alleen maar hielenlikkers aan te trekken. Sneep blijft het meest boeiende personage. Ook jammer dat de personages die je aanvankelijk nog in je hoofd had zitten nu vervangen zijn door de filmpersonages, hoewel nog vaagjes aanwezig.. Als ik aan Sneep denk dan zie ik Alan Rickman voor me, niet dat dat heel erg is overigens.

Wellicht had ik nog even door moeten lezen, maar helaas ben ik niet verder gekomen dan blz. 141. Ik hou het voor gezien. De films wil ik nog wel een keer zien.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Toch maar weer opgepakt.‍♂️

avatar van the Cheshire cat
4,5
the Cheshire cat schreef:
Met de snelheid van een Nimbus 2001 vertelt Rowling haar verhaal, desondanks krijg je als
lezer nergens het gevoel dat het van de hak op de tak gaat.
De fantasie van de schrijfster is werkelijk fenomenaal, Tolkien op LSD zou ik bijna zeggen.
Al die nieuwe woorden, namen van personages, Latijnse spreuken, daar heeft volgens mij
veel werk in gezeten.

Heeft duidelijk niet meer hetzelfde effect op mij als dat het vroeger had. Een liefdesdrankje waarvan de toverkracht lijkt uitgewerkt, zogezegd.
De grootste ergernis ligt misschien wel bij Harry Potter zelf, de beroemde zwerkbalheld die door iedereen op handen wordt gedragen. Personages als Sneep en Malfidus geven gelukkig nog wat tegengas.
"Schrale" Hermelien is zo'n onuitstaanbaar, braaf en betweterig geval. Daar had ik allang een Avada Kadavra spreuk op uitgeprobeerd, gewoon om te kijken of zoiets ook echt werkt.
Een straf- en beloningssysteem dat alleen maar voor uitsluiting en onderlinge strijd zorgt. Als bijvoorbeeld een leerling het antwoord weet op een vraag (altijd Hermelien) dan krijgt de betreffende afdeling extra punten, wanneer een leerling zich niet aan de regels houdt dan wordt de hele afdeling daar op afgerekend. Wat is dat voor een akelig en fascistisch puntensysteem?
Perkamentus die er op cruciale beslissende momenten nooit is... Professor Anderling tegen Harry, Ron en Hermelien: "Hij zit in Londen, Potter. Perkamentus is een groot tovenaar. Er wordt vaak een beroep op hem gedaan. En dat eeuwige gezeik van jullie is ie ook helemaal zat."
Dat laatste stond er natuurlijk niet, dat voegde ik er zelf in gedachten aan toe.
Over dieren wordt ook niet echt heel leuk geschreven vind ik; een schildpad die door een raam wordt gegooid, een kat die een schop verdient..
Maar goed, als je 't allemaal voor zoete koek slikt dan werkt het escapisme nog altijd uitstekend en de fantasie blijft hoe dan ook indrukwekkend, al heeft Rowling een hoop 'geleend' bij kinderboekenserie The Worst Witch van Jill Murphy.
De zinnen lopen lekker en de opbouw krijgt van mij een 9 3/4.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:01 uur

geplaatst: vandaag om 09:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.