menu

Le Pénitencier - Roger Martin du Gard (1922)

Alternatieve titels: De Thibaults 1-2 | Les Thibault 2

mijn stem
3,55 (10)
10 stemmen

Frans
Sociaal / Streek/Familie

292 pagina's
Eerste druk: Les Éditions de la Nouvelle Revue Française, Parijs (Frankrijk)

'Les Thibault' is een uitgebreide familiekroniek die een vertelt over het leven van een Parijse bourgeois familie tussen 1905 en 1918 opgehangen aan de levens van twee broers: Antoine en Jacques. Als straf voor het weglopen heeft vader Thibault zijn jongste zoon Jacques naar Crouy, een tuchtschool voor de kinderen van welgestelde burgers, gestuurd. Nadat hij er enkele maanden heeft gezeten, neemt zijn broer Antoine, zonder zijn vader in te lichten, contact met hem op. Hij vindt dat de straf die is opgelegd in geen verhouding staat tot de begane fout en slechts de bedoeling heeft zijn broer klein te krijgen. Antoine zoekt contact met de biechtvader van vader Thibault en weet deze aan zijn kant te krijgen. Door de bemoeienis van deze pastoor Vécard komt Jacques vrij. Jacques trekt in bij zijn broer, die besloten heeft om hem te beschermen. Ondanks het verbod van zijn vader, staat Antoine toe dat Jacques en Daniel Fontanin elkaar weer ontmoeten.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Le Pénitencier is het tweede deel van de roman-cyclus Les Thibault, waarin we vooral Antoine beter leren kennen. Na het sprankelende eerste deel dat veel verwachtingen opriep, voelt het tweede deel wat trager aan. Roger Martin du Gard lijkt met Le Pénitencier vooral een tussen-boek te hebben geschreven, dat ons waarschijnlijk voorbereid op latere delen. Als opzichzelfstaand werk komt het boek tekort, doordat er teveel losse eindjes zijn en veel karakters niet voldoende worden uitgewerkt. Laten we hopen dat deel 3 meer duidelijkheid gaat brengen!
- zolaetcetera.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 22:51 uur

geplaatst: vandaag om 22:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.