menu

Le Cahier Gris - Roger Martin du Gard (1922)

Alternatieve titels: De Thibaults 1-1 | Les Thibault 1

mijn stem
4,00 (7)
7 stemmen

Frans
Sociaal / Streek/Familie

214 pagina's
Eerste druk: Les Éditions de la Nouvelle Revue Française, Parijs (Frankrijk)

Het eerste deel van 'Les Thibault', een uitgebreide familiekroniek die een vertelt over het leven van een Parijse bourgeois familie tussen 1905 en 1918 opgehangen aan de levens van twee broers: Antoine en Jacques. De oudste, Antoine, is een briljante student medicijnen, toegewijd aan anderen en vrij conservatief. De jongere broer, Jacques, is een gekwelde ziel, een rebel. Het is 1905. Jacques Thibault is veertien. Antoine is 10 jaar ouder. Hun vader, Oscar Thibault is een welgestelde Parijse burger, een onverzettelijke katholiek, conservatief en autoritair. Het huishouden wordt sinds onheuglijke tijden bestierd door Mademoiselle de Waiz, en dan is er nog Petite Gise, haar nichtje. Jacques heeft een warme vriendschap met zijn klasgenoot Daniel Fontanin. Daniel's ouders behoren tot een meer liberaal en verlicht milieu. Daniel's vader is een wispelturige echtgenoot, en zijn moeder tracht het ongelukkige huwelijk te vergeten door haar toevlucht te zoeken in de mystiek. Ze hebben ook een dochter, Jenny, die Jacques niet onverschillig laat. Jacques en Daniel hebben een hartstochtelijke correspondentie. Maar op een gegeven ogenblik wordt dat ontdekt en als erg verdacht beschouwd door de ouders. Verontwaardigd door de reactie van hun vaders lopen Jacques en Daniel weg.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Le Cahier Gris is het eerste deel van de roman-cyclus Les Thibault die aan het begin van de 20e eeuw werd geschreven door Roger Martin du Gard. Maar in de recente vertaling van Anneke Alderlieste voelt de familie Thibault modern aan. Du Gard schrijft minder beschrijvend dan zijn 19e eeuwse voorgangers en laat blijken er voor zijn tijd liberale ideeën op na te houden. Hierdoor is de roman ook nu nog goed leesbaar en actueel.

Roger Martin du Gard levert in dit boek een vlot-geschreven avonturenroman over twee jongens die weglopen van huis, maar raakt tegelijkertijd grote thema’s zoals religieuze verschillen, homoseksualiteit, overspel en de positie van de vrouw. Het lijkt allemaal wat veel voor 100 pagina’s, maar Du Gard weet de thema’s soepel te laten samenkomen zodat het nergens zwaar of overdreven wordt. Le Cahier Gris hiermee een soepel begin van Les Thibault dat smaakt naar meer!
- https://zolaetcetera.wordpress.com

Gast
geplaatst: vandaag om 20:35 uur

geplaatst: vandaag om 20:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.