menu

When the Killing's Done - T.C. Boyle (2011)

Alternatieve titel: Na de Barbarij

mijn stem
3,62 (4)
4 stemmen

Engels
Psychologisch

456 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Alma Boyd Takesue werkt als biologe op de Kanaaleilanden. Het is haar missie de bedreigde inheemse diersoorten te beschermen tegen binnendringers als ratten en wilde varkens, die volgens haar uit de weg geruimd moeten worden. Haar grootste tegenstander is Dave LaJoy, een zakenman met dreadlocks en een kort lontje die zich hard maakt voor het in leven houden van alle dieren. Het uitmoorden van diersoorten is in de ogen van deze dierenrechtenactivist een misdaad, en hij gaat tot het uiterste om de plannen van Alma en haar collega’s te dwarsbomen. De confrontaties tussen Alma en Dave escaleren. Hun gevecht vertoont steeds meer gelijkenis met de destructieve krachten van de natuur zelf. In deze roman belicht Boyle essentiële vraagstukken uit onze tijd: wie heeft de macht over land, water en al het leven waarmee wij onze planeet delen? Hebben wij het recht in te grijpen in de natuur?

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Soms lees je een boek en denk je bij jezelf: 'hoe kan het dat ik deze schrijver niet eerder heb gekend!?'. Dit gaat zeker niet het laatste boek zijn dat ik van T.C. Boyle lees.

avatar van Donkerwoud
4,0
De strijd tussen twee radicaal verschillende karakters rond milieustandpunten wordt doorgetrokken tot de complexe manier waarop moderniteit en milieu zich tot elkaar verhouden. Hebben wij als mensen het recht om de ecologie te veranderen? Of moeten wij de natuur zijn eigen gang laten gaan en daarmee accepteren dat bepaalde diersoorten in de verdrukking komen?

Boyle voert twee personages op die allebei op hun manier begaan zijn met het milieu, maar die een radicaal andere positie innemen ten opzichte van hoe er omgegaan moet worden met uitheemse diersoorten. Voor de milieudeskundige Alma Boyd Takesue is het van belang dat exotische diersoorten als ratten en zwijnen geëlimineerd worden ten behoeve van de gehele dierenpopulatie. Haar tegenstander Dave LaJoy is het hartstochtelijk met haar oneens en meent dat óók die nieuwe diersoorten het recht van bestaan hebben. Het wordt een soort titanenstrijd tussen conflicterende denkbeelden van twee personen die teveel in hun eigen gelijk gaan geloven om de andere kant van de medaille te zien. Het mooie is hoe Boyle steeds nieuwe dimensies eraan toevoegt door er een soort familiekroniek van te maken. Het conflict tussen de twee personages blijkt diep ingebed in een geschiedenis waarbinnen steeds de nietigheid van de mens naar voren komt tegenover grote krachten als de natuur zelf, de globalisering en het mondiale kapitalisme.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:45 uur

geplaatst: vandaag om 00:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.