menu

Des Journées Entières dans les Arbres - Marguerite Duras (1954)

Alternatieve titel: Hele Dagen in de Bomen

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Frans
Verhalenbundel
Psychologisch

79 pagina's
Eerste druk: Gallimard, Parijs (Frankrijk)

De moeder van Jacques, definitief een oude vrouw geworden, arriveert met het vliegtuig in Parijs. Ze wil vooral nog één keer haar zoon zien. Als kleine jongen wilde hij niet deugen. Hij verzuimde school. Zat hele dagen in de bomen te dromen en vogelnesten te jatten. De moeder is op een of andere manier schatrijk geworden. Haar zoon blijkt niets van zijn volwassen leven te hebben gemaakt. Hij leidt een onbestemd bestaan in het nachtleven op Montmartre en vergokt al het geld dat hij in handen krijgt. Toch blijft hij de lievelingszoon van zijn moeder, die niets slechts in hem wil zien. Champagne drinkend en Pêche Melba lepelend praat zijn moeder op hem in. Ze haalt herinneringen op, tracht zich met jeugdsentiment aan hem te binden. Maar Jacques is niet gelukkig met de komst van zijn moeder, wier rijkdom hem confronteert met zijn eigen leven en de afhankelijkheid van weleer. Hij voelt zich weer verglijden van man naar zoon. Tussen deze twee vuren zit Marcelle, de vrouw van Jacques die háár moeder nooit heeft gekend. Ze is een vondelinge, grootgebracht door de Armenzorg. Ze kan lezen, maar is verder laagopgeleid. Ze maakt lampenkappen voor de kost, en prostitueert zich. Deze bundel bevat ook nog de verhalen 'Le Boa', 'Madame Dodin' en 'Les Chantiers'

zoeken in:
avatar van Pythia
3,0
De twee boeken van Duras die ik eerder las gingen over de liefde die iemand voelt voor een ander. In dit geval betreft het de liefde van een moeder voor haar zoon. In tegenstelling tot de andere (latere) twee is dit een beetje rommelig en dat leidt af van de inhoud. Ik mis haar heldere vertelstijl. De geschetste moeder/zoon verhouding is prima herkenbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:46 uur

geplaatst: vandaag om 18:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.