menu

Als Zand door Mijn Vingers - Tineke Beishuizen (2005)

mijn stem
2,43 (14)
14 stemmen

Nederlands
Thriller

192 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

Wanneer Emma van het Merwe haar zuster Floor bezoekt omdat die jarig is, treft zij een leeg huis aan. Floor, die alleen woont sinds haar man jaren geleden in gezelschap van zijn maîtresse bij een vliegtuigongeluk om het leven is gekomen, is gezien de stapel kranten op de deurmat al geruime tijd weg. Het waarom van haar onaangekondigde vertrek is voor Emma, die een goede band met haar oudere zuster heeft, een volstrekt raadsel. De verdwijning van Floor is het begin van een kentering in het leven van Emma. Tijdens haar zoektocht naar Floor wordt iedere zekerheid ter discussie gesteld. Niets en niemand blijkt te zijn zoals ze dacht.

zoeken in:
1,0
Ik vond het boek behoorlijk tegenvallen. Als je de tekst op de achterkant leest lijkt het een zeer spannend boek, en de tekst voorop, die verteld dat het een ‘literaire triller’ is helpt daar ook aan mee.

Maar het boek was niet wat men verwacht van een ‘literaire triller’. Normaal gesproken doorloop je bij een triller een heel proces waarin je stukje bij beetje informatie krijgt en zo in de loop van het boek steeds weer een verdachte weg kunt strepen om tot een conclusie te komen. Bij dit boek daarentegen, kon je al vrij snel enkele verdachten wegstrepen. Waardoor ik het idee kreeg dat de overgebeleven het vast niet gedaan hadden, dus toch maar door lezen.

Tijdens de rest van het boek, gebeurt er eigenlijk niets. Het komt er op neer dat Emma het leven van haar zus naloopt om te kijken wat er allemaal gebeurt is en er zo achter te komen wie haar dan heeft vermoord. Maar het leven van haar zus leidt nergens naartoe. Alle eindjes waarvan je denkt dat ze ergens naartoe lopen, lopen eigenlijk alleen maar dood. Er gebeurd niks in het boek wat dus eigenlijk nut had, behalve dat de honden van de buurvrouw van Floor worden vermoord. Het hele leven van Emma vanaf het moment dat Floor vermist werd, lijkt mij een grote zinloze tijd te zijn geweest, omdat ze van niets naar weinig of niets meer kwam.

Als dan uiteindelijk de oplossing aan het licht komt, is de gedachtegang van Emma in feite gewoon ver gezocht. Natuurlijk kloppen de dingen die ze dacht, maar om daar nou zo opeens achter te komen als Emma dat doet is gewoon een beetje vreemd. Het lijkt wel alsof iemand haar alles even heeft ingefluisterd want in een moment van helderheid komt ze er plot achter: Chris heeft Floor natuurlijk in de tuin begraven en heeft daarom de honden van Francien vermoord.

Nee, ik vind het een beetje vergezocht. Er zijn natuurlijk een aantal ander dingen zoals het feit dat de dader via haar achtertuin de tuin van Francien binnen is moeten komen, en Chris de enige was met toegang. Maar kom op. We leven in de 21ste eeuw. DE eeuw waarin mensen zich bijna nergens meer wat van aantrekken, laat staan van privacy. Het kan iedereen zijn geweest die zich om wat voor reden dan ook aan de honden heeft geërgerd. Ook al hield Francien vol dat er niks aan de honden was dat mensen zou kunnen irriteren.

Daarbij werd het aspect ‘triller’ niet genoeg vertegenwoordigd. Het ging boek draaide meer om de liefdesrelaties, waarin de vrouw in de steek wordt gelaten, en de moeder-dochter relatie die steeds maar weer naar voren komt.

Iets wat buiten het verhaal zelf valt, maar zeker bijdroeg aan mijn opvatting van het boek, was dat er een aantal keren zinnen in worden gebruikt die niet mooi zijn, of zelfs compleet verwarrend. Niet hetgaan wat je van een LITERAIRE triller zou verwachten.


Mijn persoonlijke conclusie: Ik vond het een saai boek. Er gebeurde niks in, en het kon mijn aandacht niet vast houden. En als dan op het einde ook nog degene de dader blijkt te zijn die je al vanaf het begin dacht, dan vind ik het een minder goed gelukt boek.

3,0
Leuk om een x gelzen te hebben

1,0
Langdradig en voorspelbaar. Ik heb het uitgelezen omdat ik hoopte op een verrassende wending, helaas bleef dat uit.

avatar van Dino58
2,5
Atheistus schreef:
Langdradig en voorspelbaar. Ik heb het uitgelezen omdat ik hoopte op een verrassende wending, helaas bleef dat uit.


Ik sluit me hier volledig bij aan .....

avatar van the Cheshire cat
Ik las even: Als zaad door mijn vingers.

avatar van Donkerwoud
the Cheshire cat schreef:
Ik las even: Als zaad door mijn vingers.


Zo'n plot heeft het wel, haha.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:40 uur

geplaatst: vandaag om 06:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.