menu

Detektívtörténet - Imre Kertész (1977)

Alternatieve titel: De Samenzwering

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Hongaars
Psychologisch

133 pagina's
Eerste druk: Magvetö, Boedapest (Hongarije)

Na de val van een obscure dictatuur in Latijns-Amerika moet geheim agent Antonio Rojaz Martens zich voor een volksgerecht verdedigen. Tijdens de periode van gevangenschap die aan zijn zo goed als zekere terdoodveroordeling vooraf gaat, vertrouwt hij zijn memoires over zijn verderfelijke daden tijdens het bewind van ‘de Kolonel’ aan het papier toe. Vooral zijn stilzwijgende betrokkenheid in de zaak Salinas – waarbij een vooraanstaande vader en zijn zoon ten onrechte beschuldigd, gemarteld en vermoord werden – wordt Antonio ten laste gelegd. In ‘De samenzwering’ laat Kertész zien hoe een doodgewone man vanuit een sterke overlevingsdrang – weigeren van opdrachten is geen optie – meewerkt aan de moord en marteling van onschuldige mensen.

zoeken in:
avatar van Halley23
3,0
Halley23 (moderator)
Kertész schrijft in dit boek vanuit het standpunt van een dader, een politiemoordenaar. In aanzet een interessant gegeven maar de schrijver heeft moeite er een overtuigend verhaal van te maken. Het boek leest weliswaar vlot weg maar het raakt me niet - en soms irriteert me zelfs het quasi vertrouwelijke toontje van het relaas van de agent. Ergens gelezen dat dit werk geen al te goede introductie tot het werk van Kertész is, dat veelal de holocaust als onderwerp heeft. Ik denk dat ik dat kan beamen...

Gast
geplaatst: vandaag om 12:29 uur

geplaatst: vandaag om 12:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.