menu

Caribou Island - David Vann (2011)

mijn stem
3,78 (16)
16 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

304 pagina's
Eerste druk: Harper, New York (Verenigde Staten)

Op een klein eiland in een meer in Alaska valt een huwelijk langzaam uiteen. Gary en zijn vrouw Irene, die nog altijd achtervolgd wordt door een traumatische ervaring in haar verleden, proberen nog één keer te redden wat er te redden valt. In een poging een oude droom van Gary te verwezenlijken, bouwen ze in barre weersomstandigheden een blokhut op Caribou Island. Op het vasteland fantaseert Rhoda, dochter van Gary en Irene, over een perfecte huwelijksdag, terwijl haar aanstaande man, de tandarts Jim, er heel andere toekomstfantasieën op na houdt.

zoeken in:
avatar van Chungking
4,0
Echt ijzersterk boek, zwaar onder de indruk toch wel.

Legend of a Suicide heb ik niet gelezen, maar ik heb de indruk dat de basisthematiek erg gelijkend is, al lijkt dit boek me een stuk somberder van toon. Erg vrolijk wordt je er alvast niet van: Vann focust op de simultane desintegratie van drie relaties (die mss ooit wel goed hebben gelopen, maar dat komt dus hoegenaamd niet aan bod) en gaat vrij ver in de donkerste kantjes van de mens en de manieren waarop een relatie een strijd kan zijn (hoe mensen die elkaar door en door kennen elkaar zwaar de duvel kunnen aandoen). En dit alles met een troosteloze uithoek van Alaska als sfeerversterkende setting. Deed me af en toe denken aan Jonathan Franzen (groot compliment wat mij betreft), maar dan minder lang uitgesponnen en zwartgalliger. De schrijfstijl is erg sterk en meteen vanaf de eerste pagina's voel je dat dit goed zit. De uiteindelijke clou die op het einde naar voor komt is erg mooi: hoe vele mensen een bepaald ideaal beeld van zichzelf achterna hollen, als een perfecte foto of film (Gary wil zichzelf in symbiose met de wildernis zien; Rhonda wil trouwen op het strand in Hawai en deze droom is belangrijker dan met wie; ze vraagt zich amper af of Jim wel de juiste man is). Dit koppig vasthouden aan een droombeeld of mss eerder een soort luchtspiegeling maakt hen blind voor de realiteit en zal hen uiteindelijk in het ongeluk storten... Hoewel het paradoxaal genoeg een mooie droom is... En de hele wereld altijd verkondigd dat je moet gaan voor je dierbare dromen...

avatar van thomzi50
2,5
Ik ben hier toch veel minder over te spreken: door al die perspectiefwisselingen ga ik maar geen band aan met de personages, ik vind de schrijfstijl te sober en eentonig, en ik mis spanning, vanaf de eerste zinnen. Nee, helaas, vrees steeds meer dat Vann toch niets voor mij is - al heb ik 'Legend of a Suicide' nog niet gelezen.

avatar van ...stilte...
3,0
Het tweede boek wat ik van David Vann gelezen heb. Goat Mountain was mijn eerste en dat vond ik fantastisch. Dit boek is wat minder sterk en vooral de eerste honderd bladzijden zijn maar matig. Maar Vann is duidelijk op zijn best als hij de natuur in duikt...en als het allemaal op een theatrale manier tot een gewelddadige uitbarsting komt. Het slot is adembenemend.

3,5
Aca
Aardig boek van Vann, Alaska spreekt tot de verbeelding en komt aardig tot leven. Het drama tussen Irene en Gary is goed geschreven, en hun einde voelde je wel aankomen maar was toch vrij schokkend. Sommige verhaallijnen waren nogal overbodig, met name de gedachtewereld van Carl, het vriendje van Monique- maar ik neem aan dat de schrijver verschillende types man wilde neerzetten die allemaal op hun manier ten onder gaan aan vrouwen. En vice versa.

avatar van Lalage
4,0
"De ruige natuur van Alaska is schitterend, maar het weer kan onstuimig zijn. Irene en Gary kamperen op het eiland als het al begint te sneeuwen. Ik kan me helemaal voorstellen hoe koud het is, brrr."

lees verder op mijn blog: Caribou Island – David Vann | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van Abubakari
4,0
Aha, Rhoda, haar ouders en haar aanstaande man. Daar heb ik net in Legend of a Suicide ook al iets over gelezen.

avatar van Abubakari
4,0
Zoals gezegd, vier van de hoofdpersonen kwamen voor in het boek wat ik hiervoor las. Daar kwam al summier ter sprake wat er met Rhoda's ouders gebeurde en was Jim de hoofdpersoon.

In dit boek krijg je het hele verhaal van de ouders van Rhoda te lezen. En nog wat ongeluk in de liefde.
Ook dit boek is weer vrij duister, al in de eerste alinea hangt er iemand in de deurpost. En ook daarna is het pijnlijk (soms letterlijk, soms figuurlijk) wat er gebeurt.
Verder sluit ik mij aan bij Chungking bovenaan deze pagina over dit boek zegt.
Na twee boeken van David Vann in de ijskoude (soms letterlijk, soms figuurlijk) omgeving van Alaska ga ik even wat anders lezen want het is erg zware kost, maar wel erg te gek om te lezen. Later dit jaar meer David Vann, dat weet ik zeker.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:01 uur

geplaatst: vandaag om 19:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.