menu

The Wide Game - Michael West (2003)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Engels
Griezel

269 pagina's
Eerste druk: PublishAmerica, Frederick, Maryland (Verenigde Staten)

Op advies van zijn vrouw maakt Paul Rice plannen om na tien jaar zijn vrienden van de middelbare school weer eens op te zoeken. Paul keert terug naar zijn roots, die liggen in Harmony, Indiana. Vlekkeloos verloopt zijn terugkeer niet, want oude herinneringen achtervolgen Paul nog steeds: Paul denkt terug aan zijn eerste liefde, Deidra, maar vooral aan de Wide Game. Tien jaar geleden zagen Paul en zijn vrienden een gezellige dag omdraaien in een nachtmerrie, waarbij ze moesten rennen voor hun leven. Nu Paul de overlevenden van die dag opnieuw ziet, doet hij tegelijkertijd een schokkende ontdekking: het kwaad dat met hen speelde, is nog niet uitgespeeld...

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
Stiekem had ik best hoge verwachtingen van dit boek. De plotomschrijving beloofde veel, maar vaak is de uitwerking teleurstellend en niet conform de verwachtingen. Op de een of andere manier had ik de verwachting dat het bij dit boek anders zou lopen. De reviews waren bijvoorbeeld vrij positief en het hele idee, een groep krijgt te maken met zaken uit het verleden, spreekt mij altijd wel aan. Ik had de mazzel dat Michael West's The Wide Game op de mat plofte toen ik net met de laatste pagina's van Stephen King's Different Seasons bezig was. Snel besloot ik om The Wide Game bij de hand te pakken, een boek dat qua plot wel wat gelijkenissen heeft met King's It, en West wist mij te vermaken en te verrassen met een erg goed verhaal.

Het boek kent bepaald geen vliegende start, al roept de proloog wel wat vragen op. West besluit om veel aandacht te schenken aan een aantal karakters, waarbij Paul en Deidra de belangrijkste twee zijn. Normaal heb ik het niet zo op liefdesplotjes, maar nu zag ik de meerwaarde er wel van in en het pakt allemaal nog verrassend goed en leuk uit.
De actie begint echt pas na een pagina of honderd, maar West weet de spanning succesvol op te voeren door wat legendes te vertellen die bij veel inwoners van Harmony, Indiana, bekend zijn. Er wordt ook opvallend vaak melding gemaakt over de maïsvelden en de kraaien die de velden omringen, dus je voelt als lezer dat er wel iets gaande is, maar wat het allemaal is, wordt langzaam uit de doeken gedaan.
Het verhaal draait allemaal op het spel wat tevens de titel van het boek is. The Wide Game is een tocht waarbij de deelnemers een meertje in het bos moeten zien te bereiken zonder dat ze elkaar en/of een ander team zien. Elke deelnemer legt vijf euro neer en de winnaar krijgt de pot. Wanneer een individu of een team een ander individu of een team ziet, moeten ze echter met elkaar de rest van de tocht doorbrengen en dus de winst verdelen. Iedereen draagt een persoonlijke bezitting met zich mee, die andere deelnemers, zonder gezien te worden, mogen 'stelen.' Wanneer twee individuen en/of teams tegelijk bij het meer aankomen, wint het individu/team dat de meeste persoonlijke bezittingen heeft weten te veroveren. Een simpel, maar populair spelletje, dat uiteraard helemaal uit de klauwen loopt...
Want er is iets in het maïs dat andere plannen heeft en, wanneer alle deelnemers The Wide Game hebben volbracht en terugkeren naar Harmony, gaat het fout. Er ontstaat paniek en de spanning wordt nu echt duidelijk opgevoerd. Er zijn een aantal karakters die wel vrij stereotiep zijn, maar dat hoort bij dit soort verhalen en daar kon ik me dus ook niet echt aan storen. Soms is het wel wat cliché allemaal waardoor sommige gebeurtenissen niet helemaal lekker uit de verf komen, maar dat is West vergeven.

De overlevenden van de slachting zijn de gebeurtenissen uiteraard niet zomaar vergeten. Een reünie, tien jaar later, brengt een aantal van hen bijeen. Vooral voor Paul en Deidra, ooit een gelukkig koppel, is deze reünie bijzonder. Hun verhouding is na de Wide Game nooit meer geweest zoals voorheen en beiden hebben ze met de nodige problemen te maken gehad. Ik had verwacht dat ze de strijd met het kwaad aan zouden gaan, maar dat is niet echt het geval. De terugkeer bevat ook slechts enkele tientallen pagina's van de vierhonderd in totaal en de strijd wordt meer in de psyche gestreden dan in het maïsveld, wat ik erg kon waarderen. Dit boek is in mijn ogen dan ook een erg sterke psychologische horror en de twist op het eind bevestigt dat eens te meer. Ik leefde erg mee met de twee hoofdpersonages en het einde zorgde toch wel voor een kleine shock. Het werd net iets te geforceerd allemaal, maar voor een beginnend auteur doet West het uitstekend. De epiloog is eigenlijk ook direct een mooie samenvatting van de kern van het verhaal.

Met volle overtuiging raad ik dan ook The Wide Game aan aan een ieder die plezier haalt uit het lezen van een spannend verhaal gecombineerd met wat horrorelementen, die vooral in het middenstuk voorkomen. Paul en Deidra zijn twee leuke en sterke personages die dit boek zeker de moeite waard maken. Ik ga Michael West in de gaten houden.

* * * *

avatar van PeterW
3,5
PeterW (crew)
Met dit deel heb ik de Harmony-trilogie afgesloten. Ik heb ze natuurlijk achterstevoren gelezen, want zo hoort dat. Niet dat dat erg is, want het zijn op zich los staande verhalen. Ik vond dit de minste van de drie, en dat lag waarschijnlijk aan de wat langdradige stukken die het allemaal wat onnodig rekten. Iets wat de andere twee delen overigens niet hadden. Op zich was het een heel vermakelijk boek, er bleven wel wat vragen over aan het einde, maar dat mag geen naam hebben.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:12 uur

geplaatst: vandaag om 13:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.