menu

De Knetterende Schedels - Roger Van de Velde (1969)

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch / Autobiografisch

110 pagina's
Eerste druk: Manteau, Brussel (België)

In de verhalen beschrijft de auteur lotgenoten en kleine voorvallen in de verscheidene psychiatrische inrichtingen waar hij de laatste acht jaar van zijn leven gedwongen doorbracht. Een intense betrokkenheid wordt gepaard aan afstandelijke, sobere en vlijmscherpe observaties. Hij ziet en hoort de meest verdekte en toch veelzeggende details, hij registreert de machtmachinaties van patiënten onderling; het goedkope gepsychologiseer van bewakers en psychiaters; de gevechten om een stoel of een spel; de nachtmerries en illusies van zijn lotgenoten - maar tegelijkertijd creëert de ik-persoon bewust afstand door in deze danteske hel watten in zijn oren te stoppen.

zoeken in:
avatar van dreambrotherjb
3,5
Ik herinner me dit toch als een mooie en aandoende verhalenreeks. Zeker het aansluitend pamflet was erg krachtig van taal en boodschap. Een spijtig bestaan was Roger Van de Velde toegeschreven. De verhalen lijken dan ook recht uit het hart te komen. Dit het was het 3e boek ooit dat ik las, sinds ik 5 jaar geleden aan mijn kennismaking met de literatuur begon.

Voor wie graag soortgelijke bundels zoekt, kan ik ook 'Problemski Hotel' van Dimitri Verhulst aanraden.

avatar van liv2
De auteur en dit boek komen aan bod in De Zwarte Brug - Erik Vlaminck (2016)

Roger van de Velde komt als personage voor als patiënt in de inrichting in Mortsel waar het hoofdpersonage uit 'De Zwarte Brug' werkt.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
liv2 schreef:
Roger van de Velde komt als personage voor als patiënt in de inrichting in Mortsel waar het hoofdpersonage uit 'De Zwarte Brug' werkt.


Zie ook het toneelstuk, dat Erik Vlaminck over Roger Van de Velde schreef:
Van de Velde: J'aimerais Mieux de Bouche Vous le Dire (Sic) - Erik Vlaminck (2012)

Gast
geplaatst: vandaag om 09:20 uur

geplaatst: vandaag om 09:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.