menu

The Lost Continent: Travels in Small Town America - Bill Bryson (1989)

Alternatieve titel: Het Verloren Continent

mijn stem
3,97 (18)
18 stemmen

Engels
Reis / Humoristisch

262 pagina's
Eerste druk: Secker & Warburg, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Na de dood van zijn vader maakt Bill Bryson een reis door de Verenigde Staten op zoek naar het land van zijn jeugd. Hij begint en eindigt zijn tocht in zijn geboortestad Des Moines, Iowa en bezoekt onderweg achtendertig staten. Daarbij was het Bryson's doel om populaire toeristische bestemmingen te vermijden om in plaats daarvan plekken te bezoeken die een beeld geven van het alledaagse Amerika, hij bezoekt vooral kleine plaatsen en vergeten bezienswaardigheden.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,0
Met Bill Bryson op reis door het Amerika van midden jarig 80. Dat is voornamelijk lachen, lachen en lachen, al plaatst hij regelmatig ook wat food for thought. Het leukst vond ik nog de stukken waar hij aan 1 stuk door ouwehoert over een onderwerp dat nauwelijks ergens op slaat. Zo heeft Bill een prachtige theorie over waarom boeren in Iowa allemaal 1 of meerdere ledematen missen. Ook leuk zijn de stukken waar hij het echt helemaal heeft gehad met de plaats of het gebied waar hij zich bevindt. Want Bill is eerlijk: Ik sliep die nacht in Wells, Nevada, het meest miserabele, gore, krakkemikkige klotestadje dat ik ooit gezien heb.

Minder aangenaam was de vertaling. De bieb had het boek niet in het Engels, dus ik moest het met de vertaling doen. En wat een ramp was dat. Grammaticale fouten, spellingfouten, ontbrekende leestekens (erg onhandig om steeds maar weer een dubbele punt te vergeten) en nog veel meer. Ergst was nog dat je soms een zin moest terugvertalen naar het Engels om de betekenis te begrijpen. Zo heeft de vertaler het over iets dat in een honkbalstadion achter de eerste basis staat. Eerste basis -> first base -> eerste honk. Ook vertaalt de vertaler No kidding (in de betekenis van 'Meen je dat nou') als 'Geen geintjes'. Zucht.

Ik ben trouwens wel blij dat ik het boek nu heb gelezen en niet in de jaren 80. En waarom dan wel? Omdat ik nu met Streetview een heleboel stadjes kon bezoeken waar Bill het over heeft (uiteraard niet het stadje Wells, Nevada, het meest miserabele, gore, krakkemikkige klotestadje dat Bill ooit gezien heeft). Maar ik heb via Streetview onder meer in Pella en Savannah rondgebanjerd. Echt een fijn extraatje!

4,5
Helemaal eens met Dutch. Ik zou er nog aan willen toevoegen: lees de eerste bladzijde: Ik kom uit Des Moines, het krachtigste slaapmiddel dat de mens kent. Er gaat haast nooit iemand weg. Ja,toch één: Bill Bryson. Ging naar Engeland, keert af en toe terug naar zijn vaderland, maakt daar dan een rondreis op zijn eentje, zoals in dit boek of wandelt met een vroegere vriend door bossen (A walk in the woods) en schrijft daar dan leuk,humoristisch over. Heb erg genoten van dit boek.

3,5
Stukje minder dan Notes From A Small Island, maar zoals altijd bij Bryson vermakelijk.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:45 uur

geplaatst: vandaag om 13:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.