menu

The Brotherhood of the Grape - John Fante (1977)

Alternatieve titel: De Broederschap van de Druif

mijn stem
4,20 (5)
5 stemmen

Engels
Sociaal

178 pagina's
Eerste druk: Houghton Miffin, Boston (Verenigde Staten)

In deze semi-autobiografische roman staan liefde, dood, geweld en religie centraal. De verteller Henry Molise, 50 jaar en succesvol schrijver, probeert zijn ouders te helpen bij hun echtelijke problemen. Vooral zijn godsvruchtige en dominante moeder wil scheiden maar dat stuit op verzet van zijn tirannieke en alcoholistische vader. Henry moet bemiddelen maar heeft een moeilijke verhouding met zijn vader...

zoeken in:
avatar van Olivar Barton
4,5
De voorlaatste Fante, de werken die na Dreams of Bunker Hill verschenen, werden immers eerder geschreven. Fante zou het boek hebben afgewerkt door het te dicteren aan zijn vrouw aangezien hij het zicht verloor ten gevolge van diabetes...

Wat kon deze man toch heerlijk schrijven; weliswaar minder frivool en geinig dan Ask the Dust, maar nuchterder en over de hele lijn beter in balans, noem het volwassener zo u wil. Wederom zeer direct en eerlijk, zoals we van hem gewend zijn. Een boek van Fante heeft een beetje hetzelfde effect als de film Boyhood; alles komt gewoon voorbij en ergens onderweg haken je emoties zich vast en zit je mee op de trein voor een prachtige rit.

Het verhaal behandelt de taferelen bij de Italo-Amerikaanse familie Molise; zoon Henry gaat terug naar zijn geboortedorpje San Elmo om te voorkomen dat zijn ouders scheiden en belandt zo in een verhaal van ergernis, nostalgie en plichtsbesef. De rest leest u zelf maar.

Olivar Barton schreef:
Een boek van Fante heeft een beetje hetzelfde effect als de film Boyhood; alles komt gewoon voorbij en ergens onderweg haken je emoties zich vast en zit je mee op de trein voor een prachtige rit.

Zo, dat is nog eens treffend verwoord (over het Boyhood-effect)! Precies hoe ik Boyhood heb ondergaan. Het maakt me hoe dan ook nieuwsgierig naar het werk van Fante.

avatar van Theunis
4,5
Wat een overdonderend sterk eerste hoofdstuk. Prachtig geschreven introductie die me het boek in deed stromen. Pas op het einde, tijdens de laatste hoofdstukken, weet Fante dit niveau te benaderen, maar dit betekent niet dat de rest van het boek niet goed is. Een prachtige, rauwe weergave van de relatie tussen vader en zoon en een familie die aangetast is door de tand des tijds.

De passage waarin vader het ziekenhuis bed verlaat voor de dranktafel bij zijn vrienden, waardoor hij een keuze maakt tegen het leven, is één van de mooiste passages uit het boek.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:35 uur

geplaatst: vandaag om 21:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.