menu

The Towers of Midnight - Robert Jordan en Brandon Sanderson (2010)

Alternatieve titels: De Torens van Middernacht | The Wheel of Time #13 | Het Rad des Tijds Boek 13

mijn stem
4,18 (11)
11 stemmen

Engels
Fantasy

949 pagina's
Eerste druk: Tor Books, New York (Verenigde Staten)

Het einde nadert, de laatste slag is begonnen. De zegels van de kerker van de Duistere brokkelen af. Het patroon zelf is aan het ontrafelen en de legers van de Schaduw rijzen op uit de Verwording. Perijn Aybara wordt achtervolgd door spoken uit zijn verleden Witmantels en Wolvenslachters zitten hem op de hielen. Telaranrhiod lijkt de aangewezen plaats om naar antwoorden te zoeken, maar Perijn wordt gehinderd door andere zaken. Hij moet leren de wolf in zichzelf te beheersen, voordat het beest hem overmeestert. Intussen bereidt Martrim Cauton zich voor om de wezens voorbij de stenen poorten, de Aelfinn en Eelfinn, uit te schakelen. Maar het Rad weeft wat het Rad wil. De Toren van Ghenjei wacht en zijn geheimen zullen eindelijk het lot van een lang verloren vriendin onthullen.

zoeken in:
avatar van Fantasyfan
4,0
Ik vond dit boek iets minder dan het vorige deel maar het werkt wel lekker naar het laatste deel van het rad des tijds toe.

Lukk0
Met dit boek lijkt er na een veel te lang uitgerekte serie eindelijk bijna een eind te gaan komen aan het Rad des Tijds. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dat Jordan een zeer overtuigende wereld geschapen heeft, maar op een gegeven moment kwamen er zoveel verhaallijnen en geneuzel bij die het verhaal alleen maar nodeloos vertraagden, dat het me echt opluchtte dat hier eindelijk eens wat eindjes aan elkaar geknoopt worden. Wel zijn hier wat ongeloofwaardige sprongen en toevalligheden voor nodig samenkomst Perijn en Egwene in Tar Valon, om maar wat te noemen. Al met al een stukje beter dan het middendeel van de serie, doet me uitkijken naar de laatste. Ik hoop dat die Knife of Dreams kan overtreffen.

avatar van CorvisChristi
4,5
Tja...ik kan niet anders dan melden dat ik tot de conclusie ben gekomen dat The Towers of Midnight tot nu toe het beste boek is dat ik van The Wheel of Time gelezen heb.
Na het al erg sterke The Gathering Storm, het eerste deel die mede geschreven is door Brandon Sanderson, was ik zeer benieuwd of het relatief hoge niveau behouden kon blijven. Dat doet deze opvolger dan ook absoluut.

Er zitten wat kleine chronologische struikelblokken in die me even van de wijs brachten, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met geweldige, meeslepende verhaallijnen die ook nog eens boordevol actie en spektakel zitten. Meer dan in alle vorige delen tot nu toe.
De struikelblokken zit 'm vooral in de verhaallijn rond Perijn, die achter loopt t.o.v. de rest. E.e.a. heeft te maken met het feit dat Brandon Sanderson voor de grootse uitdaging stond om alle plot- en verhaallijnen die Robert Jordan uitgevouwen had, tot een passende puzzel samen te voegen. In eerste instantie was het de bedoeling om er één boek van te maken. Echter bleek dit absoluut niet mogelijk, dus werd het omvangrijke verhaal uiteindelijk uitgesmeerd over drie boeken.
In de eerste van de drie, The Gathering Storm, staan vooral de verhaallijnen rond Rhand en Egwene centraal. In dit boek komen vooral de verhaallijnen van Perrijn en Mart aan bod. Met als gevolg dat binnen de diverse tijdlijnen waarin de verhaallijnen zich afspelen, een aantal zaken niet helemaal lijken te kloppen. Met als grootste voorbeeld dat het op een gegeven moment lijkt alsof Tam, de vader van Rhand, zich tegelijkertijd op twee verschillende plekken lijkt te bevinden.. Wat uiteraard niet zo is, gezien het verschil in tijd. Blijkbaar moest Brandon keuzes maken wiens verhaallijn in eerste instantie van belang was, om vervolgens over te gaan op die van de ander. Waarschijnlijk om toch het verhaal zo boeiend, leesbaar en vloeiend mogelijk te houden.
Uiteindelijk is het slechts een klein puntje van kritiek, want voor de rest is dit gewoon een geweldig boek, waarin nu toch echt naar het einde wordt toegewerkt. Een einde die me steeds nieuwsgieriger maakt, gezien het feit dat er aan het einde toch nog een slordige drie cliffhangers zitten.

Het is werkelijk ongelooflijk dat zo vlak naar het einde toe dit boek voor zoveel memorabele momenten zorgt: de queeste van Perijn bijvoorbeeld en de beheersing van de wolf in zichzelf is meeslepend en spannend en kent een daverende climax die hem zelfs even naar de Witte Toren brengt, waar op dat moment een ongekende strijd aan de gang is tussen de Aes Sedai en de aanhangers van de Zwarte Ajah.
Of wat te denken van Mart, die niet alleen terugkeert om uiteindelijk weer het hoofd te bieden aan de gevaarlijke en manipulerende Aelfinn en Eelfinn, maar het ook voor elkaar krijgt om de dood gewaande Moiraine te redden uit de Toren van Ghenjei, is een verbazingwekkend spannend staaltje fantasy.
En daar tussen door zitten zinderende veldslagen waarin de mensheid het aan de stok krijgt met de grootste legers aan schaduwgebroed die er tot nu toe in een Wheel of Time-boek gezeten hebben. Heerlijk!!

Kortom: een uitstekend en genietbaar boek die me zéér benieuwd maakt naar de (hopelijk) daverende eindconclusie van deze enorme fantasy-serie, A Memory of Light!!

Gast
geplaatst: vandaag om 04:53 uur

geplaatst: vandaag om 04:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.