menu

The Thief of Time - John Boyne (2000)

Alternatieve titel: Dief van de Tijd

mijn stem
3,27 (15)
15 stemmen

Engels
Psychologisch / Historisch

352 pagina's
Eerste druk: Orion / Weidenfeld & Nicolson, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Matthieu Zéla's leven is in alle opzichten uitzonderlijk: tegen het eind van de achttiende eeuw komt de veroudering van zijn lichaam tot stilstand. Zéla is dan vijftig en heeft nog twee volle eeuwen van groots en meeslepend leven voor de boeg. Aan het eind van de twintigste eeuw - inmiddels is hij 257 jaar oud - kan hij terugkijken op een bijzonder rijk leven. Hij heeft een verleden als ingenieur, fraudeur, filmmagnaat, militair, financier, bestuurder van een televisiezender en als minnaar van honderdnegentien vrouwen. Hij kent moord, verraad, vertwijfeling, hartstocht, roem en uiteindelijk hoop. En het einde is nog niet in zicht...

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Sympathieke roman, waarin de eeuwig levende hoofdpersoon nou eens niet de zwelgende meelijwekkende persoon is, maar een ondernemende en leergierige man. Met een vleugje zelfspot kijkt hij terug op de vormende jaren uit zijn leven, die toevallig ook parallel lopen met grote historische gebeurtenissen die we allemaal kennen. En dat zijn er nogal wat, aangezien de verhaallijn bijna drie eeuwen bestrijkt.

Er zijn echter twee terugkerende verhaallinnen: 1) hoe Mathieu wegvlucht uit Frankrijk (eind 18e eeuw) en een kunstmatig gezinnetje maakt met zijn jeugdliefde en half-broertje, en 2) hoe Mathieu een verre neef probeert te behoeden voor de ondergang in onze tijd. Om de twee hoofdstukken volgt er dan een compleet andere episode, steeds in een ander tijdsvak. Een liefdeaffaire met de ex-scharrel van Charlie Chaplin. Meewerken aan de bouw van een kathedraal in opdracht van Paus Innocentius. Een midlifecrisis tijdens de Beurskrach in de jaren dertig. Een test van loyaliteit en vriendschap gedurende de McCarthy doctrine.

Ironisch genoeg missen juist de twee terugkerende verhalen de kracht die de korte zijsprongen wel hebben. Ze voelen flets en inspiratieloos aan ten opzichte van de grandeur die in sommige korte episodes wel wordt benadrukt. Enigszins vermakelijk is het verhaal van hoe de man zijn eerste deuk in de liefde oploopt in zijn jonge jaren en een patroon begint die door de rest van de eeuwen ook terug zal komen. Maar John Boyne doet onze huidige tijd wel erg tekort met een magere voorstelling van de televisie-wereld en een weinig verheffend beeld van decadentie, riooljournalistiek zonder scrupules en een halfbakken liefdesgeschiedenis. Als geheel is het dus niet zo'n sterke roman, maar bij vlagen is het toch zeer vermakelijk. Boyne toont al iets van de vakkundige geschiedbeschrijving die als een rode draad door zijn latere werk zal gaan lopen. Dit zal zeker niet het laatste boek zijn dat ik van hem ga lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:39 uur

geplaatst: vandaag om 20:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.