menu

Perfecte Stilte - Thomas Verbogt (2011)

mijn stem
3,50 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

207 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Documentairemaker David Kromweg heeft geen idee hoe moedig hij is, totdat hij ineens in een gevaarlijke situatie belandt. Hij verbaast zich over zijn gedrag, hij is een ander mens dan hij dacht te zijn. En dat gaat knagen. Wat zegt het over hemzelf, en over zijn leven? Wat hij op orde dacht te hebben, blijkt een schijnvertoning te zijn. Zoals vaker in de romans van Thomas Verbogt is er ook in het verleden van deze hoofdpersoon iets aan de hand waarvoor hij zijn ogen sloot, maar dat kan nu niet langer. Hij moet een bekentenis doen en ook daarvoor is moed nodig. Perfecte stilte is een intense roman over de vraag hoe ver je kunt gaan in je leven.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Mijn tweede Verbogt, gelezen nadat ik Als de Winter Voorbij Is had gelezen, een boek waar ik onder de indruk van was. Misschien had ik niet zo snel na dat boek moeten beginnen aan deze. Dit boek lijkt namelijk heel erg op het vorige wat ik las. Het lijkt een opmaat naar Als de Winter Voorbij Is, het boek waarin alles net even iets beter op z'n plek lijkt te vallen, waarop alles net even minder geforceerd aanvoelt dan bij dit boek. Maar misschien is het ook zo dat twee van dergelijke boeken vlak achter elkaar de kracht van de onderlinge boeken wat doet afnemen.

Het betekent echter niet dat het boek veel slechter was. Het leest als een trein en de stijl is prachtig. Er zit een melancholiek in waar ik wel van hou. Uit het verhaal, geschreven vanuit de herinneringen van de hoofdpersoon die verschillende flarden terughaalt die zijn leven hebben bepaald (zoals ook in Als de Winter Voorbij Is). Het leven overkomt je, de vraag is hoe je het met die gebeurtenissen om gaat.

In het leven van David is er één moment geweest die zijn verdere leven heeft bepaald, een moment waarvan hij later twijfelt of hij niet moediger had moeten zijn. Pas op het einde wordt pijnlijk duidelijk hoe lang de hoofdpersoon met een schuldgevoel moet hebben rondgelopen en pas dan wordt het voor de lezer duidelijk wat de werkelijke reden achter David's bemoeienis met de vechtpartij is.

Over een tijdje zal ik zeker weer eens een Verbogt gaan lezen.

3,5
Korte hoofdstukken en ook veel korte zinnen. Niet altijd een garantie voor leesbaarheid, maar voor dit boek is het wel passend: het houdt de vaart erin bij de zich snel op elkaar volgende ontwikkelingen en openbarende gedachten van de hoofdpersoon. Knap hoe Verbogt de op het eerste gezicht meest belangrijke persoon in Davids leven oppervlakkig houdt en bij de andere vrouwen in zijn leven wel een diepgravender karakter neer weet te zetten.

Ted Kerkjes
Dit boek las ik eerlijk gezegd in eerste instantie puur om een tijd te overbruggen: het boek dat ik eigenlijk wilde lezen was al bezet, dus ik moest de wachttijd maar even opvullen met een ander boek. En dat werd dit dus.

Het is best een fijn boek. Het is de eerste roman die ik van Verbogt las, dus ik kan het verder niet relateren aan enig ander werk van de man, maar Verbogt (die mij, aan zijn bibliografie te zien, een typische veelschrijver lijkt) schrijft duidelijk ervaren, vlot en kundig. Het is nergens echt groots of heel bijzonder, maar de personages worden toch knap neergezet en komen echt tot leven.
Toch komt het boek een beetje over als “een tussendoortje”. Dat klinkt misschien ietwat oneerbiedig, maar dat bedoel ik verder niet negatief. Het is allemaal erg fijn om te lezen, maar ergens voelt het ook wat vluchtig. Dat heb ik wel vaker bij “veelschrijvers”, dat sommige boeken wat minder urgent voelen en (daardoor?) een minder grote indruk achterlaten.
Ik zal Verbogt dus niet snel binge-lezen, maar het lijkt me de uitgelezen (hahaha pun intended) schrijver om af en toe tussendoor te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:07 uur

geplaatst: vandaag om 05:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.