menu

Emo's Labyrint - Ynskje Penning (2010)

mijn stem
3,17 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

464 pagina's
Eerste druk: Penningboek, Haren (Nederland)

In het jaar 1211 schenken parochianen van Wierum hun kerk aan Nijeklooster, het klooster van proost Emo. De bisschop van Munster mengt zich echter in de zaak en maakt de schenking ongedaan. Emo is diep verontwaardigd over zoveel onrecht. Hij reist midden in de winter naar Rome om zijn recht te gaan halen bij de paus en raakt ongewild betrokken bij de grote politieke problemen van zijn tijd.

zoeken in:
2,0
Een bijzonder project om de reis van de Groningse abt dwars door het Europa van 1211 in romanvorm uit te brengen. Het wordt verkocht als een historische thriller, maar dat is het allerminst. De spannende reis vol ontberingen zoals die zelf is beschreven door Emo is door Penning af en toe geforceerd gepimpt. Echt spannend wordt het vrijwel nergens. Wat mij verder stoorde waren de overmatig(e) (herhaalde) beschrijvingen en de spelfouten (!). Het verhaal had ook in 250 pagina's verteld kunnen worden. Zoals gezegd, een prachtig project, maar de uitvoering is matig.

avatar van Lalage
4,5
Emo’s labyrint – Ynskje Penning | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Meestal zoek ik van tevoren thuis uit welk boek ik uit de bibliotheek wil halen, maar laatst viel mijn oog op een boek op de onderste plank… Toen ik de achterkant las, was ik meteen enthousiast. Dit zou weleens een heel tof boek kunnen zijn: het waargebeurde verhaal van een monnik in de Middeleeuwen, geschreven door een historica die onderzoek heeft gedaan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Emo van Wittewierum leefde in de dertiende eeuw en was abt van Nijeklooster in Frisia. Daar ontstonden problemen, omdat niet iedereen het eens was met de schenking van de plaatselijke kerk aan het klooster. Emo besloot om naar de bisschop van Munster te reizen om dit aan te kaarten. Die bleek helaas partij te kiezen voor de andere kant en wilde Emo uit de kerk gooien. Daardoor zag hij geen andere weg dan naar Rome te gaan, om de paus te laten rechtspreken. Emo’s eigen dagboek over deze reis is de ideale bron voor een spannend verhaal.

Meteen vanaf het begin werd ik geboeid door het verhaal. De historische feiten worden duidelijk uitgelegd en er is genoeg oog voor detail, maar de vaart blijft in het verhaal. Het is dus goed leesbaar voor leken, maar ook interessant voor historici. Het is boeiend om te lezen hoe het leven in de Middeleeuwen eruit zag. Moet je je voorstellen: alle communicatie ging via brieven, die werden vervoerd door bodes die niet altijd even betrouwbaar bleken te zijn. Emo moest de pauselijke bul zelf meenemen van Rome naar Munster, terwijl onderweg allerlei gevaren dreigden. Een paar keer kroop hij door het oog van de naald, doordat zijn reisgezelschap werd overvallen of door het barre weer in de bergen, in de winter. Het is echt een Godswonder dat hij dat allemaal overleefd heeft. Onderweg gebeurden ook andere wonderlijke dingen die werden toegeschreven aan diverse heiligen. Het enige minpunt is dat er nog aardig wat typfouten in het boek zijn blijven zitten, maar die zullen bij een eventuele volgende druk vast hersteld worden.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:11 uur

geplaatst: vandaag om 08:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.