menu

Over de Streep - Marijke Höweler (2005)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografische Roman

174 pagina's
Eerste druk: Atlas, Amsterdam (Nederland)

Wat gebeurt er met ons als onze ouders hulpbehoevend worden? Nemen wij de rol van ouder over of blijkt juist onontkoombaar dat we altijd de kinderen van onze ouders zullen blijven? In dit boek kijkt Marijke Höweler meedogenloos maar ook met veel gevoel voor humor en zelfspot terug op haar jeugd.

zoeken in:
avatar van gert_r
4,0
Ik had het me zo anders voorgesteld: boeken schrijven, bloemen kweken, nadenken, Tolstoj lezen, vriendschappen en vergezichten.
Eindelijk de dingen waar het om gaat.
Maar wat gebeurt? Kruiswoordraadsels, cryptogrammen en borduurpatronen.
Albert Heijn, verjaarsvisites, televisie en soms een begrafenis.
Niks bevrijding, niks verdieping. Niets!

Als een boek zo begint moet ik verder lezen. En dat was de moeite waard!
Wat kan die vrouw schrijven:
De dagen spoelen af en aan. Ik bekijk ze met een glazen oog, kauw ze met rubber kiezen en vul alvast twee E's in omdat plaats in Gelderland Epe of Ede is. Als me gevraagd wordt hoe ik me voel, dan wil ik weten hoeveel letters.

In Over de streep slaat Marijke Höweler een heel andere toon aan dan in haar satirische romans uit de vorige eeuw: dit keer neemt zij zichzelf en haar ouders op de korrel, met bijrollen voor haar jongere broer en zus.
Die hoofdpersonen worden niet gespaard: de opportunistische vader niet, de moeder die altijd de schijn wil ophouden niet en vooral ook de vrouwelijke hoofdpersoon Julia zelf niet, als de vrouw die “niet” moet antwoorden op de vraag hoe ze zich voelt.
De gebeurtenissen uit het heden en de daardoor opgeroepen jeugdherinneringen worden van commentaar voorzien door Julia, die net als de schrijfster psycholoog is, en een (imaginaire?) collega.

Marijke Höweler overleed in 2006. Dit is haar laatste roman. En die is ook geschikt voor mannen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:06 uur

geplaatst: vandaag om 14:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.