menu

Het Oog van de Basilisk - Jan van Aken (2000)

mijn stem
3,33 (3)
3 stemmen

Nederlands
Historisch

171 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Epiphanius Rusticus is een soldaat in ruste, in het Italië van de late vijfde eeuw. Zijn vriend Kyprianos, een historicus, heeft hem een verslag toegestuurd van de historische ontmoeting tussen Attila de Hun en paus Leo de Grote. Bij die ontmoeting was Epiphianus persoonlijk aanwezig als vriend van Leo. Ook Kyprianos, die niet bij de historische ontmoeting aanwezig is, kent Leo al sinds hun jonge jaren, toen ze met z’n drieën veelvuldig het bordeel van een betoverend mooie vrouw, bijgenaamd De Basilisk, bezochten. Het Rome van die jaren was al flink in verval, maar decadentie en ontucht weelden tierig, en niet alleen bij de onderklasse van de bevolking. De oude Epiphianus zet zich aan het schrijven om zijn vriend Kyprianos te overtuigen dat hij zijn geschiedschrijving moet aanpassen. Kyprianos was er immers zelf niet bij, en de meest memorabele gebeurtenissen blijven meestal buiten de geschiedenisboeken. Daarom zet Epiphianus ze op schrift. Wat volgt, is het relaas van een ooggetuige van en deelnemer aan de ontmoeting tussen een goddeloze en een kerkvorst, die zowel op filosofisch vlak als op werelds gebied bepaald niet voor elkaar onderdoen.

zoeken in:
avatar van Bilal030
3,5
Mijn eerste Jan van Aken. Hoewel dit zijn debuut is, is het meteen duidelijk dat het om een heerlijke schrijver gaat; op een vlotte en levendige manier beschrijft hij het Europa van de 5e eeuw tijdens de overgang van het heidense romeinse rijk naar het begin van de christelijke overheersing. Ik kon er lekker bij wegdromen, het leek alsof ik er zelf bij was. Het is wel zo dat het nergens een beetje spannend werd maar daar is het verhaal ook niet naar. Ik hoop en verwacht dat andere titels van deze schrijver nog beter zijn.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:55 uur

geplaatst: vandaag om 02:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.