menu

Northanger Abbey - Jane Austen (1818)

Alternatieve titels: De Liefdes van Catherine Morland | De Abdij van Northanger

mijn stem
3,59 (28)
28 stemmen

Engels
Sociaal / Romantiek

240 pagina's
Eerste druk: John Murray, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Wanneer meneer en mevrouw Allen naar Bath gaan, besluiten ze om Catherine Morland, een mooi maar onervaren en naïef meisje van zeventien jaar, mee te nemen. Op één van de dansavonden maakt Catherine kennis met Henry Tilney, op wie ze onmiddellijk verliefd wordt. Ze probeert alles te doen om zijn zus Eleanor beter te leren kennen en is dan natuurlijk ook in de zevende hemel wanneer de Tilney’s haar uitnodigen om met hen mee te gaan naar hun thuis Northanger Abbey. Als zij dit duistere familieslot bezoekt slaat haar fantasie op de loop en kan ze geen onderscheid meer maken tussen fictie en realiteit.

zoeken in:
3,5
Een goed boek, maar niet de beste van jane austen.
3,5*

4,5
Je kunt merken (vind ik) dat dit het eerste boek van Austen is. Althans het eerst geschreven boek. Waar met name Sense and Sensibility en Pride and Prejudice een enorm subtiele vorm van ironie bevatten, is dit boek soms bijna slapstick te noemen. Niet dat dit niet leuk is, maar het haalt het niveau van haar latere boeken gewoon niet.

Wel heel erg leuk zijn de vele verwijzingen naar toenmalige 'bestsellers' (allerlei gothic novels). Dit is erg grappig verweven door het boek.

Ook in vorm is dit boek anders dan de andere boeken van Austen. Zij is in dit boek veel meer als schrijver aanwezig (met haar mening en als alwetende verteller).

Zeker de moeite waard om eens gelezen te hebben, maar het haalt niet het niveau van haar latere werken. 3,5*

avatar van Grovonion2
Is volgens mij wel niet haar eerste boek. Dit is het derde van haar eerste verhalen dat pas postuum werd gepubliceerd. Haar eerste boek was Sense & Sensibility en haar eerste verhaal was Pride & Prejudice toen nog onder de naam "First impressions".

4,5
Grovonion2 schreef:
Is volgens mij wel niet haar eerste boek. Dit is het derde van haar eerste verhalen dat pas postuum werd gepubliceerd. Haar eerste boek was Sense & Sensibility en haar eerste verhaal was Pride & Prejudice toen nog onder de naam "First impressions".


Je hebt gelijk. Pride and Prejudice en Sense and Sensibility zijn eerder geschreven. Hmm, dat is er niet aan af te zien moet ik zeggen. Wel is het zo dat Northanger Abbey na 1803 waarschijnlijk niet, of nauwelijks meer aangepast is en dit met P&P en S&S mogelijk wel gebeurd is.

Nu ja, het boek voelt in ieder geval simplistischer aan.

avatar van Grovonion2
Ja, ik begrijp het ook niet, alhoewel ik het zelf nog niet heb gelezen is de algemene tendens toch wel dat het een van haar mindere verhalen is. Misschien wel te verklaren door het feit dat ze het zelf niet zo snel heeft willen publiceren en dat haar broer Henry het na haar dood pas deed. Misschien was ze zelf wel niet zo overtuigd van de kwaliteit?

avatar van PeterW
4,0
PeterW (crew)
Degene die Northanger Abbey gelezen heeft herinnert zich zeker de diverse verwijzingen naar een aantal griezelverhalen. Tot in de eerste helft van de twintigste eeuw heeft men altijd gedacht dat deze ontsproten waren aan Austens fantasie, maar na een onderzoek van twee romanschrijvers bleek dat ze allemaal echt bestonden, en staan sindsdien bekend als de 'Northanger Horrid Novels'. Hier vallen zeven romans onder, terwijl het er eigenlijk negen zijn. Sinds 2006 is Valancourt Books bezig met een herdruk.

Castle of Wolfenbach - Eliza Parsons
Clermont, a Tale - Regina Maria Roche
The Mysterious Warning, a German Tale - Eliza Parsons
The Necromancer - Ludwig Flammenberg
The Midnight Bell - Francis Lathom
Orphan of the Rhine - Eleanor Sleath
Der Genius - Carl Grosse
The Mysteries of Udolpho - Ann Radcliffe
The Italian - Ann Radcliffe


avatar van mjk87
2,0
Mwoh. M'n eerste Austen en het is me niet meegevallen. Boekje kon me steeds minder boeien. Op zich wel prima geschreven, maar ik miste zaken als sfeer en boeiende personages. Alle lief en leed was me allemaal net iets te dik aangezet om echt ervan te kunnen genieten, en uiteindelijk gaat dat wat irriteren maar zorgt vooral voor weinig binding. En het boek draait vooral daar om waardoor ik me toch wel begon te vervelen richting het eind. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:41 uur

geplaatst: vandaag om 10:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.