Heb inmiddels Publieke Werken uit.
Weet niet goed waar te beginnen. Over boeken een formuleren vind ik wat lastiger dan dat doen bij films bijvoorbeeld.
De meeste pluspunten heb ik eigenlijk al genoemd. De schrijfstijl is echt prachtig. Rosenboom gebruikt expres vaak van die ouderwetse zinnen, en die brengen je helemaal naar de tijden en de sfeer die bij het boek hoort. Het erg interessante verhaal speelt zich af rond 1890. Een interessante tijd omdat er heel veel veranderde in die periode. De twee hoofdpersonen behoren echt nog tot de oude stempel en worden eigenlijk een beetje door de tijd ingehaald.
Het zijn bovendien ook erg interessante karakters omdat ze zo apart en daardoor vaak erg grappig zijn. Ze gaan gedurende het boek langzaam af op hun onvermijdelijke ondergang. Het boek bouwt prachtig om naar de climax, en die valt dan niet eens tegen uiteindelijk. Het einde vond ik ook prachtig. De laatste honderd bladzijdes of zo kon ik echt amper stoppen met lezen. Het tempo in het boek is ook erg prettig doordat er steeds goed wordt afgewisseld tussen de twee hoofdpersonages, die een duidelijke link met elkaar hebben (het zijn neven van elkaar en allebei aparte en eenzame types). De een woont in Amsterdam, de ander in Hogeveen. Centraal in het verhaal staan de bouw van het Victoria Hotel (tegenover het Centraal Station, dat wat aan het begin van het boek wordt afgebouwd) en het lot van een groep turfveengravers in de buurt van Hogeveen. Dat is dan verweven met het persoonlijke leven van de twee hoofdpersonen en komt op een geweldige manier samen. Er wordt steeds afgewisseld tussen Amsterdam en Hogeveen, en dat is niet alleen voor het tempo prettig maar ook doordat de omgevingen die worden beschreven bij beiden locaties heel anders zijn natuurlijk. Die voelen al snel heel vertrouwd aan, net als de verschillende karakters. Erg goed beschreven van Rosenboom. Zijn taalgebruik is vaak ook prachtig. Niet alleen vanwege het ouderwetse taalgebruik, maar sowieso al de woordkeuze. En hoe hij bijvoorbeeld steeds bepaalde zinnetjes etc. terug laat komen.
Rosenboom doet ook altijd goed zijn research en het boek bevat het nodige jargon en verschillende historische feiten, vermengd met fictie.
Dit boek voelt heel groots aan en vind ik echt een meesterwerk, nu al een klassieker in de Nederlandse literatuur. Ik heb de bijna 500 pagina's stuk voor stuk met enorm veel plezier gelezen. Nu al een van mijn favorieten.