menu

Siegfried: Een Zwarte Idylle - Harry Mulisch (2001)

Alternatieve titel: Siegfried

mijn stem
3,84 (197)
197 stemmen

Nederlands
Historisch

213 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Rudolf Herter is een alter ego van Harry Mulisch die de gelegenheid heeft aangegrepen om zichzelf opnieuw met de nodige zelfspot ten tonele te voeren. Samen met Maria, de moeder van zijn zoontje Marnix, brengt de schrijver Herter een bezoek aan Wenen, de stad van zijn Oostenrijkse vader en van Hitler. Bij uitstek de plek om, zoals het in de roman wordt genoemd, de Endlösung der Hitlerfrage te ondernemen. Tijdens een televisie-interview komt Herter bij toeval op het idee hoe hij dat in een roman zou moeten uitwerken. Wat hij wil is Hitler postuum een 'gefingeerde spiegel' voorhouden, "waarin we zijn gezicht alsnog te zien krijgen". Maar als hij na afloop van zijn lezing in de Wiener Nationalbibliothek kennismaakt met het bejaarde echtpaar Ullrich en Julia Falk, van wie hij de volgende dag iets over Hitler verneemt wat niemand weet, blijkt de werkelijkheid absurder dan de auteur kon bedenken.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Waarom een paar sneren? Waarom moet Hitler altijd als de boeman worden neergezet? Dat weten we nu wel, dan mag het ook flink neutraler. Of heel menselijk zoals Bruno Ganz eens deed.

Overigens probeer ik nu Mein Kampf te lezen maar daar is echt niet doorheen te komen. En echt begrijpen doe je hem ook niet per se.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Ik denk nou niet bepaald dat door een paar sneren Hitler wordt neergezet als een boeman,
wat ik er eigenlijk mee bedoel is dat Mulisch wat meer humor van mij had mogen gebruiken
in zijn boek, het wordt soms zo zwaarmoedig allemaal.
Mulisch had bijv kunnen vertellen dat het bekend was dat Adolf Hitler het fijn vond dat hij iedere avond voor het slapen gaan door Eva Braun werd voorgelezen, slaapmutsje op, duimpje in z'n mond, uit zijn lievelingskinderboekje 'Wolfje Gaat Naar Het Circus' of iets in die
strekking, gewoon iets grappigs zeg maar.
Zo bedoel ik het meer. En trouwens, Mullisch heeft het over Hitler als De Vijand Van Het Licht,
dat is toch juist iemand neerzetten als een boeman

En ik snap zeker wat jij bedoelt met dat menselijke van Bruno Ganz, maar over Der Untergang zijn
natuurlijk ook de meningen verdeeld, een eindeloze discussie wordt het dan.
Ik vind zelf de Hitler in Tarantino's Ingl Basterds dan weer erg goed.

avatar van mjk87
4,0
Nee zeker, al zou ik jouw voorbeelden niet kunnen waarderen. Om nou een karikatuur ervan te maken...
En ja, Mulisch is tegen Duitsers (ze schoten zijn teckel dood) maar ik denk dat hij Hitler als persoon wel een mate van bewondering geeft. Enfin, over het cijfer zijn we het verder wel eens.


avatar van Donkerwoud
3,5
Mulisch was gewoon de Nostradamus van onze tijd. Vraag me af wat de hemel voor ons in petto heeft.

Zet altijd mijn vraagtekens bij dit soort onderzoeken, ook bijvoorbeeld naar Hitler's vermeende Joodse achtergrond. Het is te mooi om waar te zijn en daarmee een ideologisch fantastisch argument om het nazisme mee onschadelijk te maken. Ik prefereer liever het te bekijken zoals het was: een walgelijk systeem dat we nooit meer na moeten streven, en dan maakt het mij niet uit hoe de vertakkingen van zijn oorspronkelijke actoren liepen.

4,5
Een fantastisch verhaal samengeperst met Mulisch' fascinatie voor Nietzsche, wat hij erg goed tot uitdrukking brengt. Sommige mensen verwijten Mulisch dat hij in dit boek een te grote boeman van Hitler maakt, maar het is nu eenmaal bekend dat Hitler autistisch was, en de rare fratsen die Hitler in dit boek in petto heeft, zal hij ongetwijfeld ook in het echt gedaan kunnen hebben. Hitler was absurd. Dat weten we allemaal. Maar ook in zijn dagelijkse doen en laten.

4,0
Goost schreef:
(quote)


Ik ook Die overdosis aan filosofische theoriëen waarin Mülisch zo nodig moet laten zien hoeveel kennis van zaken hij heeft.. had van mij ook niet zo (uitgebreid) gehoeven. Desalniettemin een sterk verhaal! 4*


Precies wat ik ervan vind.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:01 uur

geplaatst: vandaag om 08:01 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.