menu

The Risk Pool - Richard Russo (1988)

Alternatieve titels: De Risicofactor | Schadevolle Jaren

mijn stem
4,20 (10)
10 stemmen

Engels
Psychologisch

458 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

Sam Hall is een gokker en een herrieschopper die terugkeert uit de Tweede Wereldoorlog en meteen daarop zijn zenuwachtige vrouw Jenny en hun pasgeboren zoontje Ned in de steek laat. Maar een paar jaar later, als de onverantwoordelijke Sam weer opduikt en de jongen kidnapt, begint de oorlog tussen de Halls pas goed. Spoedig pendelt Ned heen en weer tussen Sams bouwvallige appartement en Jenny's mistroostige wereld van onvervulde verlangens. Niemand wint deze emotionele uitputtingsslag, in ieder geval niet de kwetsbare Ned, die zijn eigen dromen ziet vervliegen wanneer hij zelf de liefde leert kennen. Twintig jaar lang probeert Ned zich te ontworstelen aan de duistere invloeden die zijn volwassen leven dreigen te verwoesten. Maar terwijl hij zijn vaders affectie tracht te winnen, zonder daarbij in diens voetsporen te treden, ziet Ned zich voor een uitzonderlijk dilemma geplaatst: hoe moet een zoon een vader behagen die zelf alle regels overtreedt, de hoogste autoverzekeringspremie betaalt en omgangsvormen en conventies aan zijn laars lapt?

zoeken in:
avatar van Abubakari
5,0
Ik las iets over een boek waarin weinig gebeurde. Het is maar net hoe je leest, want er gebeurt in dit boek juist van alles in het fictieve stadje Mohawk. Met zijn weirde inwoners en zijn vervallen staat. Door de ogen van tiener Ned Hall, die in Mohawk bij zijn roekeloze gek van een vader woont, lees je zijn leven en dat van zijn stadgenoten.

Richard Russo is een meesterlijk verteller, in de beste Amerikaanse traditie. Veel anekdotes en rare voorvallen, personages die echt leven, mooi boek.

Uitgebreider verslag:
Boekeman **”judge a book by its cover”** Schadevolle Jaren – Richard Russo | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van liv2
Mooie blog Abubakari. Richard Russo, wat een geweldig schrijver. Dit boek van hem las ik nog niet maar het spreekt me enorm aan en ik ga in de bib eens kijken of het voorradig is om mee te nemen op vakantie. Ikzelf heb enorm genoten van Empire Falls en het inzicht van Griffin. In zijn boeken 'gebeurt' op het eerste zicht inderdaad niet zo heel veel, maar zoals je al zei, dat is maar schijn, er gebeurt juist heel veel. Ik weet perfect wat je hiermee bedoelt. Gaat op mijn lijst zowizo.

avatar van Abubakari
5,0
Dank je.

ik ben trouwens pas (iets meer dan) halverwege maar nu al enthousiast. Ga zeker vaker een boek van Richard Russo lezen.

avatar van superfreak
3,5
Jammer, dit boek haalt het wat mij betreft niet tov Empire Falls. De anekdotes in de kroegen zijn wat mij betreft te veel aanwezig en te nietszeggend. Je kunt ze heel makkelijk weglaten en dan houdt je een fantastisch boek over, maar op deze manier is het verhaal langdradig.

avatar van H€yoka
4,5
De terugkeer naar Mohawk leverde Richard Russo een meesterwerk op wat mij betreft. Heerlijk lang uitgesponnen relaas van een doodeenvoudige situatie: een kind groeit op in een ontwricht gezin. Waar andere auteurs misbruik van kinderen nodig hebben, schetst Russo hier met fluwelen pen de schadevolle jaren die een kind ondergaat. Aan de oppervlakte gebeurt er niet zo veel, maar elke situatie heeft minstens twee drie onderliggende lagen.

Enig minpuntje voor mij is dat de geestelijke aan het eind van het verhaal niet terugkeert om Norms moeder op te zoeken of iets dergelijks.

Fantastisch boek! 4.5*

Gast
geplaatst: vandaag om 16:07 uur

geplaatst: vandaag om 16:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.