menu

Het Zwijgen van Maria Zachea - Judith Koelemeijer (2001)

mijn stem
3,50 (27)
27 stemmen

Nederlands
Streek/Familie / Autobiografisch

256 pagina's
Eerste druk: Plataan, Zutphen (Nederland)

Het is 1989. Moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Niemand weet wat ze denkt of begrijpt. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. Jarenlang zijn ze hun eigen weg gegaan. Nu brengt moeder hen weer samen. 'Het zal niet lang duren', zeggen ze tegen elkaar. Maar de oude moeder weigert te sterven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel.

zoeken in:
3,5
Echt een heel goed boek! Vooral omdat je steeds vanuit het perspectief van een andere dochter of zoon leest. Zo krijg je een afwisselend beeld over de relatie tot elkaar en hun ouders. En op die manier geeft het boek ook een goed beeld van verschillende generaties

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Mooi omdat de broers en zussen in verschillende leeftijden, andere versies hebben van hun (gedeelde) geschiedenis. Toch sluit het een het ander niet uit. Mooi tijdsbeelden (verschil tussen de oudsten en jongsten)

4,0
Ik vond deze beter dan 'Anna Boom' van dezelfde schrijfster. Omdat Judith Koelemeijer hier over haar eigen familie schrijft is het een stuk persoonlijker. Er is minder afstand tussen de schrijfster en het geschrevene. Het boek geeft een mooi beeld van het leven in een groot gezin, waar de kleinsten de oudsten eigenlijk niet goed kennen, waar onderscheid is tussen de professoren en de werkers, waar wrijving is tussen de vrijheid-blijheid-gedachte van de jongsten en het harde werken van de oudsten.

De twaalf kinderen (één is op vrij jonge leeftijd overleden) moeten nu plotseling voor hun zieke moeder zorgen, en dit geeft aanleiding tot het ophalen van herinneringen. Zo krijg je te lezen hoe ieder kind tegen zijn of haar jeugd aankijkt, en hoe ook de ontwikkelingen in de samenleving (de opkomst van de televisie, het communisme, het feminisme, de verslapping van de greep van de Kerk, enzovoorts) een rol hebben gespeeld.

avatar van Kees50
4,0
Inderdaad een prachtig tijdsbeeld. En in de loop van het boek wordt je, al voortkabbelend ook steeds meer betrokken. Heel knap, en boeiend om te lezen.

avatar van Sammael
3,0
Het concept van het boek is goed bedacht: Maria Zachea Koelemeijer, moeder van 12(!) kinderen, heeft zorg nodig op haar oude dag, maar in plaats van haar in een verzorgingshuis te plaatsen nemen haar kinderen om de beurt thuiszorg voor haar op zich. Ieder hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van één van haar kinderen. In ieder hoofdstuk blikken ze terug op hun jeugd, de gezinssituatie van vroeger en de band met hun moeder.

Het boek schetst mooi hoe het is om op te groeien in een gezin met zoveel kinderen, en geeft vooral een goed inzicht in het Nederland van de kneuterige jaren 50 en de losbandige jaren 60. Nadeel: niet alle hoofdstukken zijn even interessant en ik kon de 12 kinderen ook niet altijd goed uit elkaar houden. Omdat iedereen ook maar één hoofdstuk toegewezen heeft, werd er wat mij betreft soms te snel afscheid genomen van personages die je net een beetje hebt leren kennen.

Aan het einde van het boek had ik het gezin Koelemeijer beter leren kennen, maar dat gold wat mij betreft niet voor Maria Zachea zelf: ironisch genoeg bleef ze voor mij toch een wat oppervlakkig personage. Ik ben er nog niet over uit of dat nou aan mij ligt of dat het juist het punt van het boek is: dat Maria Zachea eigenlijk niet echt een eigen identiteit had los van haar rol als moeder en spil van het gezin.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:33 uur

geplaatst: vandaag om 19:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.