menu

Villa des Roses - Willem Elsschot (1913)

mijn stem
3,76 (72)
72 stemmen

Nederlands
Sociaal

227 pagina's
Eerste druk: C.A.J. van Dishoeck, Bussum (Nederland)

Meneer en mevrouw Brulot runnen een pension, 'Villa des Roses' genaamd. Eigenaren en bewoners bedriegen elkaar constant, wat tot rare situaties en crisissen leidt. De komst van Louise, het nieuwe dienstmeisje, brengt een welgekomen verandering. De mannelijke gasten proberen alles om haar te versieren maar enkel de charmante Grünwald boekt succes. Eens Louise te hebben veroverd verslapt de aandacht van Grünwald echter.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,0
Villa des Roses is een vermakelijk verhaal met bedrog als hoofdthema. Door de soms wat cynische vertelstijl die vooral in de eerste paar hoofdstukken een hoogtepunt vindt, lees je het boek met een lach op het gezicht.
Het bedrog mist echter de geslepenheid van de latere romans Lijmen/ Het Been en de karakters missen de diepgang die we wel bij bijvoorbeeld Tsjip/de Leeuwentemmer aantreffen. In beide opzichten is het boek in mijn ogen dan ook minder geslaagd dan later werk van Elsschot.

De afgelopen weken heb ik het boek Villa des Roses gelezen van Willem Elsschot. Ik had me het boek helemaal anders voorgesteld. Vooral het feit dat er moord in voorkomt had ik niet verwacht. Het verhaal komt ook erg traag op gang, In het begin worden de personages die in de villa verblijven voorgesteld. Het duurt even voor de echte gebeurtenissen zoals de zelfmoord van Brizard en de moord op Chico plaatsvinden. Aan de ene kant was het niet altijd even makkelijk om het boek te lezen omdat er veel oud-Nederlands in voorkomt. Maar langs de andere kant geeft dat natuurlijk juist de charme aan het boek omdat het perfect in de context van het verhaal past.

Ik heb het boek Villa des Roses gelezen van Willem Elsschot. Ik vind het een moeilijk boek en het is niet echt een boek dat ik zelf zou kiezen om te lezen. Het verhaal situeerd zich in de 20ste eeuw waardoor er gebruik gemaakt wordt van oud-Nederlands wat niet simpel is om te lezen. In het begin van het verhaal worden de personages voorgesteld, en gebeurt er weinig buiten enkele vreemde gebeurtenissen. Louise is het hoofdpersonage van het boek en is erg naïef. Dat zie je duidelijk als je leest over de verhalen met Grünewald. In het boek komen zelfmoord, abortus en veel andere vreemde dingen aan bod. Mevrouw Brulot bedriegt ook af en toe haar klanten.

Voor een literaire opdracht heb ik het boek Villa des Roses gelezen. Aan de omslag van het boek merkte ik al dat het niets voor mij was. De thema’s van dit boek zijn liefde en bedrog. Ik vind wel dat het twee realistische thema’s zijn omdat iedereen er wel mee te maken heeft. Het boek is geschreven in Oudnederlands wat mij soms moeilijker maakte om het te lezen en te begrijpen. Ik vind dat er niet echt spanning zit in het verhaal waardoor het mij niet aanzette om het te lezen. Er zijn veel personen beschreven waardoor dit tot verwarring leidde. Het verhaal speelt zich bijna heelde tijd af in het pension. Persoonlijk vind ik dat het verhaal zo langdradig wordt. Het feit dat het lichaam van Brizard op de kamer van madame Gendron wordt gelegd vind ik zeer onrealistisch want ze doen het op een vrij opvallend manier. Ik vind de wraakactie van Madame Gendron op het aapje Chico heel erg overdreven.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Ik vond het persoonlijk geen goed boek. In het begin worden alle personages voorgesteld. Er zijn veel verschillende personages in het boek dus was het verwarrend om ze allemaal te onthouden en wat hun functie was. Het hoofdpersonage van het boek is Louise, een dienstmeisje in het pension. Ik vind haar persoonlijk ook het interessantste personage. Ze komt voor veel verschillende conflicten te staan in het verhaal, bijvoorbeeld haar relatie met Grünewald, een Duitse man die erg goed was in bedriegen. Meneer en mevrouw Brulot zijn de uitbaters van het pension 'Villa des Roses'. Ze hebben ook een huisdier, een aapje genaamd Chico. Chico wordt later in het verhaal in het vuur gegooid. Brizard is het laatste personage waar ik het over ga hebben. Over Brizard is niet veel gekend, behalve dat hij soort van depressief was. Helaas pleegde hij zelfmoord. De personages die ik vernoemd heb vond ik persoonlijk het meest aansluitend bij het verhaal, daar bedoel ik mee dat de link makkelijker te leggen viel tussen de personages en het verhaal. In het algemeen vond ik dat de schrijver de personages heel goed en doordacht heeft uitgewerkt. De gebeurtenissen die plaatsvonden rondom de personages vond ik echter iets minder begrijpbaar.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Ik vond het een van de mindere boeken die ik ooit gelezen heb. Want het grootste deel van het boek gaat over het voorstellen van de personages. Dat was ook een van de moeilijkheden van het boek, het was best moeilijk om ze dan uiteindelijk allemaal te onthouden en de juiste karaktereigenschap bij het juiste karakter te plaatsen. De hoofdpersonages zijn: louise, ze is een van de keukenmeisjes die hopeloos verliefd is geworden op de Duitser Grünewald. Mevrouw Brulot is de beheerder van het pension met naam Villa des Roses en haar doel is zo veel mogelijk geld verdienen. dan heb je nog mevrouw Gendron dit is een oud vrouwtje die nog in het pension verblijft.

Ik heb het boek Villa des Roses gelezen, ik vond het eigenlijk niet zo'n goed boek omdat het wat langdradig was, een personage dat me erg opvalt is Louise, ze werkt in het hotel als kamermeisje en is een weduwe. Ze is eigenlijk het hoofdpersonage in het boek. Nog een opvallend personage is mevrouw Brulot en zij is eigenlijk de eigenares van het pension. Zij houdt ervan om mensen te bedriegen om zo zelf meer geld op te strijken. Mijn favoriete personage in het boek is Chico Dat is het aapje van mevrouw Brulot, Ik vond het dan ook zeer jammer dat hij op het vuur werd gegooid.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen.
Ik vond het een minder goed boek onder andere dankzij de oudere versie van het Nederlands en dat er niet echt een leidraad doorheen het verhaal loopt en meer korte verhalen in eenzelfde context.
Villa des Roses is een pension uitgebaat door meneer Brulot en de eigenlijke eigenares mevrouw Brulot die de gasten financieel uitbuit door bijvoorbeeld mevrouw Gendron, een dementerende vrouw van 92 jaar, veel meer te laten betalen dan ze eigenlijk moet.
Mevrouw Gendron lijd ook aan kleptomanie.
Ze steelt van de andere kostgangers allemaal kleine spullen die ze in een grote koffer bewaard, maar vaak worden deze door de kamermeisjes weer teruggegeven aan de eigenaars.
Als grap creëren de kostgangers een situatie waarin mevrouw Brulot appelsienen steelt, als wraak hiervoor gooit ze de aap van mevrouw en meneer Brulot genaamd Chico in het vuur.
In het begin van het boek kwam er een man genaamd Brizard voor in het boek die zwaar depressief was en zelfmoord pleegde.
Louise het nieuwe kamermeisje en Grünewald een jonge Duitser vonden hem en dit was ook het begin van hun relatie.
Dit was geen vlotte relatie ze twijfelt aan zijn liefde en doet de inktvlekkentest die negatief teste.
Toen Louise zwanger geraakte en het kind niet wilde probeerde ze het kind weg te krijgen.
Eerst door apothekerskruid wat niet werkte en toen de zeepsopmethode bij mevrouw Charles die wel aansloeg.
Grünewald loopt uiteindelijk na 5 maanden weg met een andere vrouw nadat hij deed alsof hij verlieft op Louise was.

In het boek Villa des Roses zijn er heel wat personages met elk hun eigen karakter. Er gebeuren veel dingen met en rond deze personen. Zo is mevrouw Brulot (de uitbaatster van het pension) erg veel bezig met geld en het verdienen ervan dankzij de pensiongasten. Er is ook het naïeve dienstmeisje Louise. Zij wordt hopeloos verliefd op de Duitser Grünewald die haar aan het lijntje houd, uiteindelijk is ze zwanger geraakt van de Duitser en pleegt abortus zonder dat hij het weet. Mevrouw Gendron is dan weer een pensiongast die niet echt meer bij haar verstand is en ook al een oude leeftijd heeft. Zij doet veel gekke dingen waaronder het vermoorden van het aapje van mevrouw Brulot. Er zijn ook wat minder belangrijke personages in het boek zoals de heer Brulot en andere pensiongasten. Meneer Brizard speelt ook een belangrijke rol doordat hij zelfmoord pleegt in de tuin van het pension.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Hierin kwamen veel verschillende personages voor waarvan ik er enkele ge bespreken. Eén van de belangrijkste personages in het boek is Louise, een dienstmeisje van het hotel. Ze is weduwe en heeft een zoontje. Ze is redelijk naïef en ze wordt al snel verliefd op Grünewald waar ze zwanger van geraakt. Later pleegt ze abortus. Een ander belangrijk personage is mevrouw Brulot. Zij is de uitbaatster van het pension en ze probeert zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit doet ze door haar klanten te bedriegen en hen bijvoorbeeld goedkope eieren te geven en champagne voor het dubbele van de prijs te verkopen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:46 uur

geplaatst: vandaag om 14:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.