menu

Villa des Roses - Willem Elsschot (1913)

mijn stem
3,76 (79)
79 stemmen

Nederlands
Sociaal

227 pagina's
Eerste druk: C.A.J. van Dishoeck, Bussum (Nederland)

Meneer en mevrouw Brulot runnen een pension, 'Villa des Roses' genaamd. Eigenaren en bewoners bedriegen elkaar constant, wat tot rare situaties en crisissen leidt. De komst van Louise, het nieuwe dienstmeisje, brengt een welgekomen verandering. De mannelijke gasten proberen alles om haar te versieren maar enkel de charmante Grünwald boekt succes. Eens Louise te hebben veroverd verslapt de aandacht van Grünwald echter.

zoeken in:
avatar van ANDREO
5,0
Het absolute meesterwerk van Willem Elsschot!
Grappig,statig en rijk aan taal!

avatar van -JB-
3,0
Villa des Roses is een vermakelijk verhaal met bedrog als hoofdthema. Door de soms wat cynische vertelstijl die vooral in de eerste paar hoofdstukken een hoogtepunt vindt, lees je het boek met een lach op het gezicht.
Het bedrog mist echter de geslepenheid van de latere romans Lijmen/ Het Been en de karakters missen de diepgang die we wel bij bijvoorbeeld Tsjip/de Leeuwentemmer aantreffen. In beide opzichten is het boek in mijn ogen dan ook minder geslaagd dan later werk van Elsschot.

Michael1992
Geweldig debuut van één van de weinige schrijvers die mij kan doen lachen.
Het wel en wee van een pension in Parijs wordt zo realistisch uit de doeken gedaan en de personages zijn zo herkenbaar dat het verhaal zich als een film in je hoofd afspeelt. Een vondst als Chico mag toch wel geniaal genoemd worden en ik vraag mij af hoe hij daarop gekomen is.
Dat dit aanvankelijk geen succes werd is nu onbegrijpelijk. Gelukkig gaf hij niet op en heeft hij nu de erkenning gekregen die hij eigenlijk alleen hier al voor had moeten krijgen.

4.0*

avatar van thomzi50
2,5
Kon hier toch een stuk minder mee; doordat Elsschot zich niet richt op één of twee personen, ga je voor niemand echt sympathie voelen, en blijft het geheel daardoor nogal ver van je af staan. Daarnaast zijn ook de gebeurtenissen lang niet zo sprekend, komisch of ontroerend als bij latere werken van Elsschot, en weet hij het verhaal maar bij een paar scènes echt op gang te brengen. Nee, deze roman was niet aan mij besteed; misschien zag ik wel iets over het hoofd, kan de positieve reacties hierboven namelijk niet zo gauw anders verklaren.

Ik vond het geen geweldig boek. In het begin krijg je zoveel verschillende personages te horen dat je niet meer weet wie nu wie is. Het hoofdpersonage, Louise is erg naïef dat zie je vaak terug in het (liefdes)verhaal met Grünewald. Hoe Mevr. Brulot dag op dag mensen kan bedriegen is me ook een raadsel. In vergelijking met Mevr. Brulot zijn er wel realistische gebeurtenissen van de personages. Als voorbeeld de zelfmoord van Brizard en de zwangere Louise die abortus pleegt maar hiermee trekken ze de realistische gebeurtenissen dan een beetje in het belachelijke. Zoals het lijk van Brizard in de slaapkamer van een andere klant leggen en doen alsof de baby van Louise weg gaat met een paar zalfjes.

Afgelopen vakantie heb ik het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Ik vond het een redelijk moeilijk boek omdat het in het Oud Nederlands was geschreven en dat kon ik moeilijk verstaan. De tijd waarin het verhaal werd verteld , leunde zich goed aan bij de taal en bepaalde dingen die eigen waren aan die periode, bijvoorbeeld de betaalwijze Frank. Het verhaal speelt zich vooral in het pension af. Heel veel alleenstaande personen verblijven in Villa des Roses. Naarmate je het verhaal leest, kom je verschillende gebeurtenissen te weten. De zelfmoord van Brizard was heel raar omdat hij enkel in het pension kwam eten maar wel dood in een kamer van een gast lag. Ook de abortus van Louise dat door zalving weg zou gaan is onrealistisch. In het verhaal wordt er niet alleen Oud Nederlands gebruikt maar ook Franse woordjes omdat de roman in Frankrijk afspeelt.

avatar van Pageturner
3,5
Polien schreef:
Ik vond het een redelijk moeilijk boek omdat het in het Oud Nederlands was geschreven

Oudnederlands werd gesproken en geschreven tot pakweg 1200, en dit boek is nét iets jonger

De afgelopen weken heb ik het boek Villa des Roses gelezen van Willem Elsschot. Ik had me het boek helemaal anders voorgesteld. Vooral het feit dat er moord in voorkomt had ik niet verwacht. Het verhaal komt ook erg traag op gang, In het begin worden de personages die in de villa verblijven voorgesteld. Het duurt even voor de echte gebeurtenissen zoals de zelfmoord van Brizard en de moord op Chico plaatsvinden. Aan de ene kant was het niet altijd even makkelijk om het boek te lezen omdat er veel oud-Nederlands in voorkomt. Maar langs de andere kant geeft dat natuurlijk juist de charme aan het boek omdat het perfect in de context van het verhaal past.

Door de vele personages in het boek is het soms moeilijk om te kunnen volgen over welk personage in het boek nu daadwerkelijk gesproken wordt. Wel heb ik een beeld kunnen vormen over de personages. Het dienstmeisje Louise speelt een belangrijke rol in het verhaal: ze is erg naïef en wordt verliefd op het andere hoofdpersonage van Duitse nationaliteit, Grünewald. Naarmate het verhaal vordert, wordt Louise nog zwanger van hem maar probeert dit te verbergen voor Grünewald… . Een ander personage in het boek is mevrouw Brulot, zij is de baas van Villa des Roses. Mevrouw Brulot bedriegt regelmatig haar klanten door bv. champagne flessen te verkopen aan het dubbele van de aankoopprijs. De zelfmoord van Brizard speelt ook een grote rol in het verhaal: hij laat een afscheidsbriefje achter. Brizard was gekend in het pension, hij kwam regelmatig eten. Hij overnachtte er echter nooit. Verder zijn er nog vele andere personages in het verhaal met een minder grote rol. Het gebruik van Franse zinnen maakt het lezen er niet makkelijker op. Voor de liefhebbers van romans, zou dit vast en zeker een goed boek kunnen zijn.

Ik heb het boek Villa des Roses gelezen van Willem Elsschot. Ik vind het een moeilijk boek en het is niet echt een boek dat ik zelf zou kiezen om te lezen. Het verhaal situeerd zich in de 20ste eeuw waardoor er gebruik gemaakt wordt van oud-Nederlands wat niet simpel is om te lezen. In het begin van het verhaal worden de personages voorgesteld, en gebeurt er weinig buiten enkele vreemde gebeurtenissen. Louise is het hoofdpersonage van het boek en is erg naïef. Dat zie je duidelijk als je leest over de verhalen met Grünewald. In het boek komen zelfmoord, abortus en veel andere vreemde dingen aan bod. Mevrouw Brulot bedriegt ook af en toe haar klanten.

Voor een literaire opdracht heb ik het boek Villa des Roses gelezen. Aan de omslag van het boek merkte ik al dat het niets voor mij was. De thema’s van dit boek zijn liefde en bedrog. Ik vind wel dat het twee realistische thema’s zijn omdat iedereen er wel mee te maken heeft. Het boek is geschreven in Oudnederlands wat mij soms moeilijker maakte om het te lezen en te begrijpen. Ik vind dat er niet echt spanning zit in het verhaal waardoor het mij niet aanzette om het te lezen. Er zijn veel personen beschreven waardoor dit tot verwarring leidde. Het verhaal speelt zich bijna heelde tijd af in het pension. Persoonlijk vind ik dat het verhaal zo langdradig wordt. Het feit dat het lichaam van Brizard op de kamer van madame Gendron wordt gelegd vind ik zeer onrealistisch want ze doen het op een vrij opvallend manier. Ik vind de wraakactie van Madame Gendron op het aapje Chico heel erg overdreven.

Ik heb het boek Villa des Roses gelezen. Het genre sprak me niet aan. Het onderwerp waarover het gaat, valt niet binnen mijn interesses.
Ik vond het verhaal ook moeilijk te begrijpen. Bijvoorbeeld in het begin wanneer de verteller heel veel dingen over de verschillende personages vermeld.
Het Oudnederlands dat aanbod komt, is soms wel moeilijk te begrijpen. Ook de Franse taal die men gebruikt is niet altijd even simpel. Maar het gebruik van de Franse taal lijkt me normaal aangezien de lectuur zich afspeelt in een Frans pension dat mevrouw Brulot uitbaat.
Er gebeuren ook verscheidende dingen die niet geloofwaardig zijn zoals een huisdier in het vuur gooien of abortus plegen door middel van een zalf.

Bij Boeken > Algemeen > Recensies en leeservaringen:

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. De personages kwamen allemaal duidelijk aan bod, meestal op een komische manier. Mijn favoriete personage was Louise, het kamermeisje. De manier waarop zij voor de gasten in het pension zorgde vond ik altijd heel aangenaam om te lezen. Daarnaast was er nog madame Brulot, de uitbaatster van het pension. Zij had een klein aapje als huisdier dat Chico genaamd was. Verder was er nog het keukenmeisje Aline en alle andere gasten die logeerden in het pension of degene die dagelijks kwamen dineren in het pension.

Ik heb het boek 'Villa des Roses' van Willem Elsschot deze vakantie gelezen. Er zijn heel veel diverse personages in het boek wat het soms lastig maakt om goed te kunnen volgen. De personages die het meeste voor komen zijn: mevrouw Brulot de beheerder van het pension 'Villa des Roses' zij probeert altijd zoveel mogelijk geld te verdienen en dit doet ze soms op niet zo'n nette manier. Louise één van de keukenmeisjes van het pension deze wordt hopeloos verliefd op de Duitser Grünewald. Louise raakt in het verhaal ook zwanger van Grünewald maar pleegt later abortus. Dan is er nog mevrouw Gendron dit is een hele oude vrouw die haar laatste jaren aan het slijten is in het pension.

brent
Het boek Villa des Roses sprak me niet erg aan. De schrijfstijl is moeilijk door het Oudnederlands dat gebruikt wordt in combinatie met Franse woorden. De opbouw van het verhaal is nogal verwarrend doordat er een hele hoop personages voorgesteld worden waardoor je soms de draad kwijtraakt. Hierdoor is het ook moeilijker om je echt in te leven in een personage. Halverwege het verhaal komt er wat meer actie. Sommige dingen zijn naar mijn mening wel wat ver gezocht. Zoals de zelfmoordactie van Brizard die daarna in de kamer van een ander personage wordt gelegd zodat niemand merkt dat hij dood is. Of mevrouw Grendon die het aapje Chico in het vuur gooit als wraakactie.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Ik vond het persoonlijk geen goed boek. In het begin worden alle personages voorgesteld. Er zijn veel verschillende personages in het boek dus was het verwarrend om ze allemaal te onthouden en wat hun functie was. Het hoofdpersonage van het boek is Louise, een dienstmeisje in het pension. Ik vind haar persoonlijk ook het interessantste personage. Ze komt voor veel verschillende conflicten te staan in het verhaal, bijvoorbeeld haar relatie met Grünewald, een Duitse man die erg goed was in bedriegen. Meneer en mevrouw Brulot zijn de uitbaters van het pension 'Villa des Roses'. Ze hebben ook een huisdier, een aapje genaamd Chico. Chico wordt later in het verhaal in het vuur gegooid. Brizard is het laatste personage waar ik het over ga hebben. Over Brizard is niet veel gekend, behalve dat hij soort van depressief was. Helaas pleegde hij zelfmoord. De personages die ik vernoemd heb vond ik persoonlijk het meest aansluitend bij het verhaal, daar bedoel ik mee dat de link makkelijker te leggen viel tussen de personages en het verhaal. In het algemeen vond ik dat de schrijver de personages heel goed en doordacht heeft uitgewerkt. De gebeurtenissen die plaatsvonden rondom de personages vond ik echter iets minder begrijpbaar.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Ik vond het een van de mindere boeken die ik ooit gelezen heb. Want het grootste deel van het boek gaat over het voorstellen van de personages. Dat was ook een van de moeilijkheden van het boek, het was best moeilijk om ze dan uiteindelijk allemaal te onthouden en de juiste karaktereigenschap bij het juiste karakter te plaatsen. De hoofdpersonages zijn: louise, ze is een van de keukenmeisjes die hopeloos verliefd is geworden op de Duitser Grünewald. Mevrouw Brulot is de beheerder van het pension met naam Villa des Roses en haar doel is zo veel mogelijk geld verdienen. dan heb je nog mevrouw Gendron dit is een oud vrouwtje die nog in het pension verblijft.

Ik heb het boek Villa des Roses gelezen, ik vond het eigenlijk niet zo'n goed boek omdat het wat langdradig was, een personage dat me erg opvalt is Louise, ze werkt in het hotel als kamermeisje en is een weduwe. Ze is eigenlijk het hoofdpersonage in het boek. Nog een opvallend personage is mevrouw Brulot en zij is eigenlijk de eigenares van het pension. Zij houdt ervan om mensen te bedriegen om zo zelf meer geld op te strijken. Mijn favoriete personage in het boek is Chico Dat is het aapje van mevrouw Brulot, Ik vond het dan ook zeer jammer dat hij op het vuur werd gegooid.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen.
Ik vond het een minder goed boek onder andere dankzij de oudere versie van het Nederlands en dat er niet echt een leidraad doorheen het verhaal loopt en meer korte verhalen in eenzelfde context.
Villa des Roses is een pension uitgebaat door meneer Brulot en de eigenlijke eigenares mevrouw Brulot die de gasten financieel uitbuit door bijvoorbeeld mevrouw Gendron, een dementerende vrouw van 92 jaar, veel meer te laten betalen dan ze eigenlijk moet.
Mevrouw Gendron lijd ook aan kleptomanie.
Ze steelt van de andere kostgangers allemaal kleine spullen die ze in een grote koffer bewaard, maar vaak worden deze door de kamermeisjes weer teruggegeven aan de eigenaars.
Als grap creëren de kostgangers een situatie waarin mevrouw Brulot appelsienen steelt, als wraak hiervoor gooit ze de aap van mevrouw en meneer Brulot genaamd Chico in het vuur.
In het begin van het boek kwam er een man genaamd Brizard voor in het boek die zwaar depressief was en zelfmoord pleegde.
Louise het nieuwe kamermeisje en Grünewald een jonge Duitser vonden hem en dit was ook het begin van hun relatie.
Dit was geen vlotte relatie ze twijfelt aan zijn liefde en doet de inktvlekkentest die negatief teste.
Toen Louise zwanger geraakte en het kind niet wilde probeerde ze het kind weg te krijgen.
Eerst door apothekerskruid wat niet werkte en toen de zeepsopmethode bij mevrouw Charles die wel aansloeg.
Grünewald loopt uiteindelijk na 5 maanden weg met een andere vrouw nadat hij deed alsof hij verlieft op Louise was.

In het boek Villa des Roses zijn er heel wat personages met elk hun eigen karakter. Er gebeuren veel dingen met en rond deze personen. Zo is mevrouw Brulot (de uitbaatster van het pension) erg veel bezig met geld en het verdienen ervan dankzij de pensiongasten. Er is ook het naïeve dienstmeisje Louise. Zij wordt hopeloos verliefd op de Duitser Grünewald die haar aan het lijntje houd, uiteindelijk is ze zwanger geraakt van de Duitser en pleegt abortus zonder dat hij het weet. Mevrouw Gendron is dan weer een pensiongast die niet echt meer bij haar verstand is en ook al een oude leeftijd heeft. Zij doet veel gekke dingen waaronder het vermoorden van het aapje van mevrouw Brulot. Er zijn ook wat minder belangrijke personages in het boek zoals de heer Brulot en andere pensiongasten. Meneer Brizard speelt ook een belangrijke rol doordat hij zelfmoord pleegt in de tuin van het pension.

avatar van eRCee
Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat de leraar van dit klasje nog wel wat werk te verzetten heeft.

avatar van liv2
eRCee schreef:
Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat de leraar van dit klasje nog wel wat werk te verzetten heeft.
Ik ben benieuwd wat hun opdracht nou eigenlijk écht was.

Bespreking schrijven: check

Maar 'verplicht' posten op een boekensite?

Als de leraar in kwestie dit leest, kan u dan uw motivatie hierover ook posten? Ben daar heel erg benieuwd naar eerlijk gezegd....

Ik vind het een bizar gegeven want je voelt echt aan dat die leerlingen gewoon hun huiswerk hier posten omdat hen dat is opgelegd. Ik zie geen enkele meerwaarde. Ik denk ook niet dat ze verder interesse hebben. Noch in de site, noch in onze eventuele reacties op hun besprekingen en dat kan ik ze dan ook echt niet kwalijk nemen .......

avatar van eRCee
De opdracht is duidelijk om iets te zeggen over de personages. ?

Het lijkt ook niet zo'n gelukkige boekkeuze als geen van de 15 positief gestemd is. Uit mijn middelbare schooltijd kan ik me nog wel de breed gedragen waardering voor De komst van Joachim Stiller herinneren. Misschien een idee voor volgend jaar?

(Overigens hebben we vorig jaar ook zo'n golf gehad, ik weet niet meer bij welk boek. Wellicht een idee om al deze stukjes te verplaatsen naar een los forumtopic, na het weekeinde ofzo, dat zal de deadline wel zijn.)

avatar van Jason82
Mee eens, we zien dit vaker. Geen probleem vanzelfsprekend, maar leuk om dan eens het verhaal van de kant van de leraar te horen. ??

avatar van eRCee
Misschien is de leraar wel een bekende BM'er, die er alleen niet voor uit durft te komen. Ik zet mijn geld op Halley23. ?

avatar van Pageturner
3,5
Vast dezelfde leraar die verantwoordelijk is voor de tsunami aan berichten bij Naar Merelbeke

Ik heb het boek 'Villa des Roses' gelezen. Het genre van dit boek ligt me niet zo, omdat ik hele ander dingen lees. Ik vond het boek in het begin dan ook erg moeilijk om te begrijpen, door de moeilijke woorden en de verschillende personages. Er komen veel personages aanbod met elk een vreemd karakter. Zo is er de uitbaatster van het pension, mevrouw Brulot, die erg veel bezig is met geld. Er komt een oudere vrouw in het boek, mevrouw Gedron. Door haar ouderdom beseft ze veel dingen niet meer en zorgt ze voor enkele opmerkelijke gebeurtenissen. Het dienstmeisje Louise speelt een grote rol in het boek. Ze is een heel naïef meisje dat verliefd wordt op één van de pensiongasten Grünewald. Haar zwangerschap en ook meteen haar abortus zijn belangrijke factoren in het boek. De zelfmoord van meneer Brizard zorgt er ook voor dat hij een belangrijke rol krijgt. Voor de rest worden er nog enkele pensiongasten voorgesteld in het boek en komt meneer Brulot eens aanbod.

Ik heb het boek Villa des Roses van Willem Elsschot gelezen. Hierin kwamen veel verschillende personages voor waarvan ik er enkele ge bespreken. Eén van de belangrijkste personages in het boek is Louise, een dienstmeisje van het hotel. Ze is weduwe en heeft een zoontje. Ze is redelijk naïef en ze wordt al snel verliefd op Grünewald waar ze zwanger van geraakt. Later pleegt ze abortus. Een ander belangrijk personage is mevrouw Brulot. Zij is de uitbaatster van het pension en ze probeert zoveel mogelijk geld te verdienen. Dit doet ze door haar klanten te bedriegen en hen bijvoorbeeld goedkope eieren te geven en champagne voor het dubbele van de prijs te verkopen.

avatar van Pecore
3,0
Lang zo goed niet als het latere werk van Elsschot. Zijn onderkoelde en afstandelijke stijl heeft hier echt nog wat rijping nodig. De karakters hebben niet de memorabele status zoals Laarmans en Boormans dat wel zouden krijgen.

avatar van manonvandebron
4,5
Elsschot brengt een bonte, internationale mengeling aan personages bijeen in een Parijs pension. De titel is ironisch. Bij een naam als Villa des Roses denk je spontaan aan een riante woning omringd door bloeiende bloemen, maar in plaats daarvan is het een gebouw zonder modern comfort en een slecht onderhouden tuin. Een hoop ellende overkomt de bewoners: zelfmoord, abortus, dierenmishandeling en financiële problemen. Desondanks geeft de humoristische invalshoek een prettig gevoel, net als de komische scène waarin de rijkste bewoonster een kleptomane blijkt. Grünewald is een Duitser, al ligt Breslau/Wrocław in het huidige Polen. Hij zou op Elsschot zelf gebaseerd zijn, waarbij de schrijver geen flatterend beeld geeft van zichzelf. Het arme dienstmeisje Louise wordt met veel compassie beschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:40 uur

geplaatst: vandaag om 20:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.