menu

De Eeuwige Jachtvelden - Nanne Tepper (1995)

mijn stem
3,50 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch

260 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

De roman 'De eeuwige jachtvelden' zou een kroniek kunnen heten. Van een landschap, van geruchten die de ronde doen over ongelukkige families, maar vooral van een romance. De liefdesrelatie tussen Victor en zijn jongere zuster Lisa doet veel stof opwaaien, in het gezin waarin zij opgroeien, in het bijna uitgestorven dorp Oude Huizen en in de geesten van toevallige passanten. Het boek schetst de eerste stuiptrekkingen der liefde - de kiem van de romance - in de laatste kinderjaren van de held en de heldin, vertelt van het bloeien en verwelken van de adoratie en laat Lisa en Victor tenslotte over aan hun lot, dat geen triest lot genoemd mag worden. Niet de geringste rol in deze roman is weggelegd voor het detail. De trillende vleugels van het waterjuffertje, het insect van het ven. De finesses van een verschiet, ontwaard vanuit een korenveld. De stemming der gelieven, na een doorwaakte nacht.

zoeken in:
avatar van Pecore
4,0
Schitterend debuut. Overgoten met een postmodernistisch sausje verhaalt het over een incestueuze relatie tussen een broer en een zus, binnen een disfunctioneel gezin. Eenmaal bekomen van de walging die incest oproept, blijkt het een vertederend en ontroerend liefdesverhaal. Daar gaat je vooringenomenheid. Zonder het gelezen te hebben, deed het me denken aan Lolita, dat toch ongeveer dezelfde uitwerking moet hebben. Tevens een prachtige profielschets van de Groninger, die helemaal niet zo nuchter blijkt te zijn.

Overigens kan dit niet anders dan zeer autobiografisch zijn. De overeenkomsten tussen Nanne Tepper en Victor Prijs zijn talrijk. De meest opvallende: de hoofdpersoon hecht erg aan demonstratie en dramatiek; de auteur legt op 10-11-12, op zijn vijftigste, de hand aan zichzelf.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:51 uur

geplaatst: vandaag om 13:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.