menu

De Weg naar het Noorden - Naima El Bezaz (1995)

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal

123 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Ghali, een jonge werkloze Marokkaan, hoopt op een beter leven in Europa. Hij verkoopt de sieraden van zijn moeder om de mensensmokkelaars te betalen die hem Europa in kunnen krijgen. In Parijs wordt hem allengs duidelijk dat het leven als illegaal weinig kansen biedt op een betere toekomst. Hij raakt verstrikt in een netwerk van chantage, hasjhandel en schijnhuwelijken en vlucht verder naar het noorden, naar Nederland. Daar besluit hij niemand meer in vertrouwen te nemen. Eenzaam en op zijn hoede vecht hij voor een beter bestaan.

zoeken in:
Bilal030
Vandaag is het trieste bericht tot ons gekomen dat Naima el Bezaz zelfmoord heeft gepleegd. Het is jaren geleden dat ik dit boek las. Het was voor het eerst dat ik een boek van een Marokkaans-Nederlands auteur las. Het boek vond ik erg indrukwekkend. Helaas is dit trieste nieuws de reden dat ik al haar boeken zal gaan lezen. Ben ervan geschrokken. Rust in vrede, Naima.

Bilal030
Na ongeveer 25 jaar dit boek weer gelezen. Ben er weer net zo van onder de indruk. Was het toen omdat ik het überhaupt fantastisch vond dat er een boek uitgegeven werd van een schrijver van Marokkaanse komaf (het waren andere tijden, nu ben ik het inmiddels gewend), nu vooral door het verhaal. Op geloofwaardige wijze schetst Naima el Bezaz hoe een Marokkaan illegaal Europa weet te bereiken om vervolgens er achter te komen dat het geen pretje is om zonder papieren in een vreemd land opnieuw te beginnen. Het speelt zich in Marokko, Frankrijk en tenslotte in Nederland af. Alweer een sterk boek van deze helaas veel te vroeg overleden auteur.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:15 uur

geplaatst: vandaag om 22:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.