menu

De Derde Persoon - René Appel (1991)

mijn stem
3,50 (24)
24 stemmen

Nederlands
Thriller / Psychologisch

231 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Elke dag staat hij er weer: Freek Witteveen. Als Magda uit het raam kijkt kan ze hem zien, de man met wie ze een tijdje een verhouding heeft gehad. Hij blijft volhouden dat ze voor elkaar bestemd zijn, ook al gelooft zij daar absoluut niet in. Freek is er altijd, hij belt haar op, fietst haar na, loopt de apotheek binnen waar ze werkt. En hoe hardnekkiger hij haar volgt, des te groter worden haar afkeer en haar angst.

zoeken in:
3,5
Een heel spannend boek. Vooral het slot vond ik sterk.

3,5
rre
boem schreef:
Een heel spannend boek. Vooral het slot vond ik sterk.


Slot was niet onaardig, maar als die junk om voor zichzelf onder de moord van die Cees uit te komen even zou vertellen waar hij het boek de kroongetuige had beklad met bedankt het spoor wel heel snel naar Magada zou leiden.

3,0
Aardig boek, vooral het begin is beklemmend, maar daarna nam het een wat vreemde wending, ik vond het einde niet verrassend helaas. Had van mij nog heftiger gemogen.

Ebenezer Scrooge
Ik moet altijd erg lachen om de boeken van Rene Appel. Hij kan zich zo goed verplaatsen
in de gedachtewereld van iemand anders. En ook de taalgrapjes zijn erg leuk.

avatar van Arkan
4,0
Ik vind dit een geweldig goed boek, heel vlot geschreven.
Spannend van begin tot eind met best wel verrassende wendingen.

avatar van Shaky
4,0
Mijn eerste kennismaking met het werk van Appel en ik ben aangenaam verrast.

Het begint ijzersterk: Magda wordt gestalkt door Freek en lijdt ontzettend onder deze psychologische druk. Wanneer er geen uitweg meer lijkt te zijn dient zich haar ridder op het witte paard aan: Cees. Deze man zal het oplossen, deze man is er voor haar, deze man.... blijkt net zo gestoord te zijn als Freek. Heerlijk, uitstekende twist.

Helaas begint het boek ook langzaam maar zeker wat in te kakken na deze onthulling. Er volgen wat minder interessante gebeurtenissen en het wordt wat oppervlakkiger. De vaart wordt wel weer opgepakt, maar de uiteindelijke clou valt zwaar tegen. Om nog maar te zwijgen van het totaal overbodige laatste hoofdstuk... tenzij....:

Impliceert Appel met dit laatste hoofdstuk dat er wellicht iets niet helemaal in orde is met Magda zelf? Ze lijkt namelijk wel erg veel pech te hebben met werkelijk elke relatie in haar leven. Freek stalkte haar, Cees stalkte haar, ze kan niet door een deur met haar ouders (wat is daar gebeurd tussen haar en haar vader??) en de laatste zin van het boek lijkt aan te geven dat de ellende opnieuw begint maar nu met Elwine. Zou het kunnen dat Appel hier bijzonder sluw en doordacht aangeeft dat de gemene deler in al dit ongeluk Magda zelf is? Manipuleert Magda de boel wellicht zelf? Zij hield immers Freek en Cees aan het lijntje, zij bemoeit zich met het leven van Elwine, zij laat haar deur open staan zodat er door de junk gestolen kan worden wat haar uiteindelijk helpt vrijpleiten. Hmm... dubbele twist? Dat zou veel in perspectief plaatsen en dit, uiteindelijk vrij doorsnee verhaal, een diepere laag geven.

Als ik heel eerlijk ben; nee, ik denk niet dat Appel dat helemaal voor ogen had, maar dat ik die verbanden deels zelf getrokken heb. Toch zorgt dit ervoor dat ik nog over het boek kan nadenken. Tel daarbij op de prettige schrijfstijl van Appel en ik kom toch op een mooie 4* uit.

avatar van the Cheshire cat
4,5
O, dit is een interessante, voor mij geheel nieuwe interpretatie; dat wordt een herlezing dan binnenkort.

avatar van Abubakari
3,0
geplaatst:
Ik vond het een weird boek, vreemde totaal uncoole personages, kneuterige setting, het kwam op mij ook wat amateuristisch over.
Maar desondanks wel mee vermaakt. Komt vooral doordat het een vrij dun boek is en daardoor vrij vlot uit was. Ik ben niet enorm onder de indruk geraakt van deze schrijver, maar het zou toch best kunnen dat ik nog eens iets van hem ga lezen. Het heeft wel iets cultachtigs.
Het vebaasde me dat dit de gouden strop gewonnen heeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:33 uur

geplaatst: vandaag om 17:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.