menu

La Dame aux Camélias - Alexandre Dumas Fils (1848)

Alternatieve titel: De Dame met de Camelia's

mijn stem
3,69 (8)
8 stemmen

Frans
Sociaal / Romantiek

299 pagina's
Eerste druk: A. Lebègue, Brussel (België)

Marguerite is een vrouw van lichte zeden en verkeert in voorname kringen. Zij leidt een lichtzinning, rijk en vrijgevig leven. Ze is aan dit leven gehecht maar haar liefde voor Armand Duval is groot. Zij geeft dit luxeleven op en gaat met hem in een landhuis buiten Parijs leven. Maar omdat Marguerite door Armands vader als een 'gevallen' vrouw wordt gezien moet zij hem onder druk van zijn familie verlaten. Ze offert zich op en keert verzwakt terug naar Parijs. Maar de vader van Armand is onder de indruk geraakt van haar liefde voor zijn zoon.

zoeken in:
avatar van Pythia
3,5
Er zijn van die boektitels die ik mijn hele leven al kende voordat ik enig idee had van de inhoud van het boek zelf. 'Eenzaam avontuur' bijvoorbeeld, 'Im Westen nichts Neues', '1984'.
En 'La dame aux camélias'.
Het blijkt de moeder van alle liefdesromans te zijn. Het maakt alle dokters- en kasteelromans overbodig.
Elk dovemansoor denkt echter: dat kan ik ook schrijven. En daaraan danken we eindeloze hoeveelheden bouquet- en aanverwante reeksen (en 'La Traviata').
En ze leefden nog smartelijk met eeuwig durend verdriet.
Of ze leefden nog lang en gelukkig, dat kan natuurlijk ook.
Zoals ik al zei: overbodig. Dumas Jr. heeft het allemaal al gezegd.

avatar van PeterW
5,0
PeterW (crew)
Ik zou dit niet met bouquetreeks of enig ander damesromanntje willen vergelijken. Dit staat toch op een iets hoger plan.

avatar van Pythia
3,5
Ik moet bekennen dat ik nog nooit iets van de bouquetreeks gelezen heb en ik neem dus zonder meer aan dat je gelijk hebt.
De vergelijking betreft het genre van de liefdesroman. Het was aan dovemansoren gezegd dat er niets meer hoefde omdat het ultieme boek op dat gebied er al was.
'La dame aux camelias' is een klassieker.
Ik denk niet dat de bouquetreeks over 150 jaar nog gelezen wordt.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:16 uur

geplaatst: vandaag om 12:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.