menu

Lonesome Dove - Larry McMurtry (1985)

Alternatieve titel: Een Stadje in het Westen: Lonesome Dove & Op Zoek naar Montana

mijn stem
4,58 (19)
19 stemmen

Engels
Sociaal / Avontuur

864 pagina's
Eerste druk: Simon & Schuster, New York (Verenigde Staten)

Lonesome Dove is een stoffig stadje op de grens van Texas en Mexico. Niemand kan er lezen of schrijven en het leven is er schraal en hard, maar iedereen heeft er een begenadigd talent om alles uit het leven te halen wat er in zit. Gus McCrae - ex-Texas Ranger en onverbeterlijk rokkenjager - is de spil van een onvergetelijk gezelschap veehouders, paardedieven, hoeren en bandieten. Samen met de stugge en zwijgzame Woodrow Call vat Gus het plan op om een gigantische veestapel naar de grazige weiden van het onbekende Montana te drijven, het paradijs voor veefokkers en dieven. Het bizarre gezelschap dat onder leiding van Gus McCrae en Woodrow Call naar het Noorden trekt, blijft niet bespaard. Jake Spoon, de avonturier met zijn grote mond en kleine hart, laat zich van zijn onbetrouwbaarste kant zien. Slachtoffer is de beeldschone Lorie, die een gruwelijk lot dreigt te moeten ondergaan. En Gus, die toch menig gevaar heeft getrotseerd en meermalen de dood onder ogen heeft gezien, raakt volledig de kluts kwijt wanneer hij oog in oog komt te staan met Clara, de liefde van zijn leven. En wanneer de stoet verder trekt, op zoek naar het groene paradijs Montana, bekruipt eenieder een nostalgisch verlangen naar dat stadje in het Westen... Lonesome Dove.

zoeken in:
avatar van liv2
5,0
Dit is nu eens echt 'een epos'. In dit boek wordt geen enkele inspanning verwacht van de lezer. Geen toestanden, geen morele vraagstukken, geen gedoe, niets van dat alles! Wat je wel krijgt is een geweldige trip van het dorre Texas naar het koude Montana met een hoop Cow-Boys, die een enorme kudde vee voortstuwen. Je krijgt onweders, zandstormen,sprinkkanenwolken,rivieren vol slangen en noem maar op te lezen. Hoerenkasten, vrouwen alleen op de prairie, indianen die op hinderlagen zitten, afrekeningen en vriendschappen. Maar als het enkel dat zou zijn, zou het mager zijn. Maar dat is niet ! De karakters zijn goed uitgewerkt!
Soms, en meestal, moet een boek voor mij niet meer zijn dan dat. 900 blz lang vertier, nee suspens! Een aanrader voor al die mensen die soms eens een boek willen lezen die hen wegvoert, zonder te moeten nadenken, en eens, in dit geval, op de prairie willen vertoeven!

avatar van psyche
5,0
psyche (crew)
Na The Sisters Brothers - Patrick deWitt mijn tweede 'Western' en hoeveel beter beviel dit grote werk mij!
Van het begin tot het eind van Lonesome Dove ben en blijf ik geboeid. Larry McMurtry weet fenomenale beelden en gebeurtenissen zo op te roepen alsof ik zelf deel uit maak van de barre tocht. Hiernaast zijn de karakters van personages goed uitgediept. Het is jammer dat ik dit epos niet tot mijn zomervakantie heb bewaard, dan moet het helemaal een feest zijn dit werk te lezen. Echter, ook wanneer je veel andere dingen aan je hoofd hebt is het ontspannend omdat zoals Liv al aangaf, geen enkele inspanning wordt verwacht van de lezer. En dit zonder dat het ergens oppervlakkig wordt ...
Dat tekent de hand van een meester, niet voor niets onderscheiden met de Pulitzer Prijs m.i. Zonder meer 5* waarbij ik me kan verheugen op de verfilming van dit boek: wel 360 minuten lang

avatar van Pleun
5,0
Episch en bruut

"It's like I told you last night son. The earth is mostly just a boneyard. But pretty in the sunlight"

In 1985 verscheen Lonesome Dove van Larry McMurthy; een jaar later mocht hij een Pulitzer Prize in ontvangst nemen voor het boek. Sindsdien heeft deze 'Great American Novel' langzaam de status van klassieker gekregen. In Amerika dus. Bij ons is wel een vertaling verschenen (Lonesome Dove: een stadje in het westen) maar heeft het volgens mij geen grote bekendheid.

Lonesome Dove speelt zich af rond 1880, voornamelijk in Texas. De Amerikaanse burgeroorlog is al gestreden en de indianen zijn grotendeels verslagen. Normaal gesproken heb ik niet echt iets met westerns, John Wayne en dat soort typisch Amerikaanse romantiek. Maar Lonesome Dove intrigeerde mij vanwege de hoge waardering die het overal krijgt, zoals op Goodreads.

In het eerste hoofdstuk maken wij kennis met Gus McCrae en Woodrow Call, twee gepensioneerde Texas Rangers van middelbare leeftijd. Na tientallen jaren de grens met Mexico bewaakt te hebben en de kolonisten te hebben beschermd tegen Comanches en andere strijdlustige indianen, zijn zij neergestreken in het slaperige stadje Lonesome Dove. Dit fictieve gehucht ligt vlakbij de Rio Grande, die de grens vormt met Mexico. Zij houden zich bezig met het terughalen en verkopen van door Mexicaanse bandieten geroofd vee.

McMurthy neemt ruim de tijd om de hoofdpersonen te introduceren en het verhaal op te bouwen. Naast Call en Gus maken we kennis met onder andere Pea Eye en Deets, ook voormalige Texas Rangers die deel uitmaken van de Hat Creek Cattle Company. Verder is er nog Newt, een jongen van 17 die door Gus en Call onder hun hoede is genomen toen zijn moeder overleed. Zijn moeder was prostituee, evenals Lorie, de grootste attractie van Lonesome Dove vanwege haar schoonheid.

Het kost even tijd om in het verhaal te komen. In het begin denk je: een stoffig duf stadje en personages die nauwelijks iets boeiends uitvoeren of te vertellen hebben..dit wordt een lange zit. Maar niets is minder waar. Wanneer oude bekende Jake Spoon, ook een voormalige Texas Ranger, komt aangereden na tien jaar, gaan de remmen langzaam los. Jake is op de vlucht voor de autoriteiten, omdat hij in Forth Smith per ongeluk een tandarts naar de andere wereld heeft geschoten. Volgens Jake is Montana, ver in het noorden, een ideale plek om een farm te beginnen. Waarop Call, kapitein en leider van de groep, vrijwel meteen besluit om naar Montana te vertrekken. Na eerst duizenden stuks vee te hebben verzameld in Mexico en het rekruteren van wat cowboys, gaat het gezelschap op pad.

Onderweg worden de veedrijvers onder meer geconfronteerd met moordzuchtige indianen, psychopathische killers, roofdieren en natuurgeweld. En met de eindeloze en snikhete vlaktes van The Great Plains.

Tijdens het lezen moest ik denken aan Lord of the Rings, ook een epische vertelling over een reisgezelschap. Maar een groot verschil met Lonesome Dove is de bruutheid die plots tevoorschijn komt en niet meer zal verdwijnen. Zonder iets van het plot weg te willen geven, kan ik zeggen dat belangrijke personages daarbij niet worden gespaard. Dit doet mij weer denken aan een andere epische vertelling: Songs of Ice and Fire van GRRM.

McMurthy is erin geslaagd om een aantal hele interessante personages te creëren, met psychologische diepgang. De luie levensgenieter Gus is een mooie aanvulling op de serieuze harde werker Call, die niet leeft voor plezier maar alleen voor de plicht. Ook de andere personages blijven boeien, waarbij opvalt dat veel van de mannen niet bepaald een sterk karakter of inzicht hebben. Scholing hebben zij niet gehad en hun interesses beperken zich doorgaans tot hoereren, whisky en kaarten. Een prostituee heet een 'sporting woman' en de heren zijn constant op zoek naar een 'poke'. Van vrouwen hebben zij verder geen kaas gegeten. Alleen Gus en Jake weten hoe zij met vrouwen moeten omgaan, hoewel Jake later een niet al te betrouwbare losbol blijkt te zijn.

McMurthy heeft ooit gezegd dat hij met Lonesome Dove een tegenwicht wilde bieden aan het geromantiseerde beeld van het Wilde Westen. Dit is niet gelukt. Ondanks de soms keiharde scènes, is het boek enorm populair geworden. Er is in de jaren '90 ook een tv-serie van gemaakt, met Robert Duvall als Gus McCrae en Tommy Lee Jones als Woodrow Call. McMurthy schreef ook een sequel (The Streets of Laredo) en twee prequels, maar die kregen niet de hoge waardering van Lonesome Dove.

De schrijfstijl van McMurthy is beeldend en het boek zit vol met mooie quotes..over liefde, leven en dood. Lonesome Dove doet mij weer eens beseffen dat voor een goed boek het onderwerp niet zozeer van belang is, maar dat kwaliteit wordt bepaald door een goed plot en interessante, goed uitgewerkte personages. Minpunten heb ik eigenlijk niet kunnen ontdekken, hoewel ik het boek niet zou aanbevelen aan overgevoelige lezers.

Kortom, episch en bruut. 5 sterren

avatar van Abubakari
4,0
Jason82 schreef:
(quote)

Ik zoek ook periodiek, maar een betaalbare Nederlandse versie ben ik helaas nog niet tegen gekomen!

Hij staat nu ook voor 20 euro bij Bol. Com.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:37 uur

geplaatst: vandaag om 22:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.